Ieșean achitat la nouă ani după ce a ucis un om şi a rănit alţi doi
Dimensiune font:
* acesta se afla la volanul unui autoturism a cărui autorizaţie de circulaţie provizorie expirase doar cu o zi mai înainte * vehiculul din faţă a virat brusc la stânga, el s-a trezit în faţa unei gropi pe carosabil, unde angaţii Apavital efectuau lucrări de reparaţii * n-avea viteză, dar n-a fost nici timp ca să frâneze * judecătorii nu i-au găsit nicio vină
Magistraţii Judecătoriei Iaşi au decis, vineri, 28 octombrie, achitarea ieşeanului Vasile Miron, inculpat pentru „ucidere din culpă”, „vătămare corporală din culpă” şi „conducerea unui vehicul neînmatriculat”. Tragicul eveniment s-a produs în urmă cu mai bine de nouă ani, mai exact pe 17 octombrie 2013, în jurul orei 14.30, pe bulevardul Tudor Vladimirescu.
Miron se afla la volanul unui Fiat Seicento cu autorizaţie de circulaţie provizorie eliberată de către autorităţile italiene, dar care expirase în ziua precedentă. Trecuse de intersecţia Bucşinescu şi se îndrepta către Podul de Fier. În faţă avea un autoturism care a virat brusc la stânga, fără a semnaliza în prealabil. Brusc, i-a apărut în faţă o groapă mare, în care mai mulţi angajaţi Apavital făceau lucrări de reparaţii. P.O. se afla pe marginea ei şi a fost izbit din plin, luat pe capotă şi proiectat la aproape 20 metri distanţă.
Şoferul n-a avut reacţie, s-a pierdut cu firea, n-a frânat deloc şi a intrat în groapă. A lovit un panou de metal şi a mai acroşat doi muncitori. Unul a murit, altul a fost grav rănit, iar al treilea s-a adăpostit la timp sub o conductă cu diametrul de 600 mm. Toţi purtau veste reflectorizante, condiţiile de trafic erau cu vizibilitate bună, teoretic ei puteau fi văzuţi de la o distanţă de 300 metri. Asta au şi susţinut procurorii în rechizitoriul trimis în instanţă pe 26 august 2020, când Miron a fost trimis în judecată pentru comiterea celor trei infracţiuni.
În ce priveşte faptul că valabilitatea numerelor expirase doar cu o zi în urmă, procurorii au susţinut că Miron, în calitate de proprietar, avea obligaţia de „a înmatricula sau înregistra autovehiculul înainte de a-l pune în circulaţie şi de a verifica deţinerea şi valabilitatea actelor înainte de a urca la volan, motiv pentru care fapta sa de a pune în circulaţie un autoturism cu autorizaţia de circulaţie expirată este tipică, imputabilă şi nejustificată”.
Judecătorii l-au scos basma curată
Întârzierea finalizării rechizitoriului s-a datorat expertizelor şi contraexpertizelor solicitate de toate părţile implicate în dosar. Procurori, inculpat, părţi civile. După ce au studiat cu atenţie stufosul dosar, judecătorii l-au scos basma curată pe Miron. „Deşi i se impută prin rechizitoriu inculpatului că nu a fost atent la traficul din direcţia sa de mers, se menţionează cauza lipsei momentane de atenţie, respectiv o manevră bruscă executată de autoturismul care circula în faţa sa, astfel că instanţa constată că nu se impută inculpatului o anumită acţiune sau o inacţiune care a cauzat starea de pericol şi a produs apoi rezultatul periculos. Alta ar fi fost situaţia în cazul în care i s-ar fi imputat inculpatului o acţiune proprie, din cauza căreia nu ar fi fost atent la trafic, cum ar fi folosirea telefonului mobil pentru scrierea unui mesaj sau pentru citirea unui e-mail, spre exemplu, sau căutarea unui obiect în torpedou sau pe podeaua maşinii”.
Cât priveşte viteza avută la momentul producerii accidentului, e clar, Miron s-a încadrat în limitele legale, nu aceasta a fost factorul esenţial. Ci, virajul neaşteptat la stânga al autoturismului din faţă. Asta a susţinut inculpatul, iar magistraţii au fost de acord. Acest vehicul îi obturase vederea, iar lucrătorii Avavital i-au apărut brusc în faţă. La fel şi groapa în care a intrat cu maşina. În concluzie, nu i se poate imputa tragedia. Ca atare, sentinţa a fost de achitare. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau