Ieșenii divorțează, cel mai des, după 20 de ani de căsnicie!
Dimensiune font:
* „Cele mai multe cupluri din Iași au pus punct relației din cauza infidelităţilor partenerilor, violență domestică, problemele materiale care au survenit pe parcursul trecerii timpului. Aici apare și fenomenul migraţiei, când copiii cresc, devin adulţi şi nu se mai pune problema custodiei sau când desfacerea căsătoriei nu pune probleme de locuire separată”, spun sociologii
Iașul se situează printre primele orașe din țară când vine vorba de numărul de căsătorii și divorțuri. Pandemia, neînțelegerile dintre parteneri și problemele financiare și-au pus puternic amprenta în ultimii doi ani, iar acest lucru se poate observa în ceea ce privește evoluția cuplurilor. Statistica oficială din România defineşte căsătoria ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii. În profil teritorial, numărul cel mai mare de căsătorii în anul 2020 a fost înregistrat în municipiul Bucureşti - 9.407 căsătorii, urmat, la mare diferenţă, de judeţul Iaşi, cu 4.029 căsătorii. La polul opus, cele mai puţine căsătorii s-au înregistrat în judeţele Vâlcea - 737 căsătorii, Tulcea 726 şi Covasna - 709. „Din cele 4.029 de căsătorii înregistrate în judeţul Iaşi, un număr de 2.081 au fost oficiate în mediul urban, iar 1.948 în mediul rural. Rata nupţialităţii în judeţul Iaşi a fost de 4,2‰ în anul 2020, mai mare decât rata pe ţară (3,7%), însă la jumătate faţă de valoarea înregistrată în anul 1990 (8,5%). În anul 1990, în judeţul Iaşi, au fost înregistrate 6.927 căsătorii, mai multe cu 1.898 faţă de numărul înregistrat în anul 2020”, a transmis Institutul Național de Statistică.
Principalele motive de divorț
Din punct de vedere juridic, divorţul reprezintă desfacerea unei căsătorii încheiate legal, printr-o hotărâre definitivă a instanţei judecătoreşti, a ofiţerului de stare civilă sau a unui notar public. În medie, divorţul apare cu cea mai mare frecvenţă în rândul bărbaţilor din grupa de vârstă 40-44 ani, cu 186 divorțuri, şi în cazul femeilor din grupa de vârstă 30-34 ani - 182 divorțuri.
În județul Iași, din totalul de 1.028 divorţuri înregistrate, un număr de 304 separări s-au produs după 20 de ani de căsătorie, urmate de 211 divorţuri produse la căsătoriile cu durata între 10 și 14 ani și 121 divorţuri produse la căsătoriile cu durata între 15 și 19 ani. „Observăm că partenerii decid să se despartă legal după o perioadă de maturizare a vieţii de cuplu, dar şi de acumulare a unor tensiuni emoţionale. Cele mai multe cupluri din Iași au pus punct relației din cauza infidelităţilor partenerilor, violență domestică, problemele materiale care au survenit pe parcursul trecerii timpului. Aici apare și fenomenul migraţiei, când copiii cresc, devin adulţi şi nu se mai pune problema custodiei sau când desfacerea căsătoriei nu pune probleme de locuire separată”, spun sociologii.
În judeţul Iaşi, în anul pandemic 2020 s-au înregistrat 1.028 divorţuri, cu 81 de divorţuri mai puţine decât anul precedent, cu o rată a divorţialităţii în judeţul Iaşi a fost de 1,05% în anul 2020, în scădere faţă de anul 2019, când a fost de 1,15%. „Din totalul de 1.028 căsătorii desfăcute în judeţul Iaşi au rămas un număr de 471 de minori. Această scădere a divorţialităţii în anul 2020, comparativ cu anul anterior, a fost influenţată de pandemia de coronavirus. Ordonanţele militare au introdus anumite limitări pentru desfăşurarea unor evenimente cu mai mult de trei persoane, au limitat deplasările în afara locuinţei şi în afara localităţii, iar Uniunea Notarilor Publici a amânat termenele pentru dosarele de divorţ aflate pe rol după sistarea stării de urgenţă”, a mai transmis Institutul Național de Statistică. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau