Ieşean condamnat pentru că insistă să vândă apartamentul familiei
Dimensiune font:
* dependent de jocurile de noroc, un tânăr din Iași donase locuinţa părinţilor săi * rămas fără bani, a încercat, de mai multe ori, să valorifice bunul imobil * s-a lăsat cu scandaluri repetate şi ordine de protecţie * n-a renunţat, însă, la obsesia sa
Ştefan D. e unul dintre miile de tineri ieşeni pentru care păcănelele reprezintă principala distracţie. Din nefericire, în cazul lui este deja vorba de o dependenţă cronică. A încercat pe toate căile să scape de acest nărav, a mers şi la psiholog, dar degeaba.
Acum câţiva ani, în unul din puţinele sale momente de luciditate, Ştefan s-a decis să doneze tatălui şi mătuşii sale apartamentul din Păcureţ. Ca să nu fie tentat să-l vândă, atunci când rămâne fără bani şi e în sevraj, nu poate fără să păcănească. El s-a mutat la un prieten.
S-a făcut act notarial, iar bătrânul Gică, tatăl său, a jurat că va avea grijă de locuinţă la modul cel mai serios. S-a mutat acolo împreună cu sora sa, cei doi s-au apucat de renovat şi reamenajat, lucrurile păreau să se reaşeze şi să reintre în făgaşul normal. Nimic notabil până la începutul lui noiembrie 2021. Rămas fără niciun sfanţ, Ştefan a bătut la uşa fostei sale case, a avut o lungă discuţie cu tatăl şi cu mătuşa, dar n-a reuşit să-i determine să vândă locuinţa. S-a lăsat cu scandal, ceva palme, a venit poliţia, s-a emis ordin de protecţie, Ştefan n-avea voie să mai treacă pe acolo până de Paşte.
După trei săptămâni, mai exact în seara de 4 decembrie, Ştefan s-a întors în Păcureţ, într-o nouă tentativă de a valorifica imobilul donat. Gică a spus pas şi s-a dovedit mai bine pregătit fizic decât fiul său. L-a imobilizat, apoi a chemat poliţia. Agenţii au constatat încălcarea ordinului de protecţie, prima consecinţă fiind plasarea lui Ştefan în arest la domiciliu. A urmat deschiderea dosarului penal şi trimiterea în judecată.
Tânărul dependent de păcănele tocmai primise o condamnare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, e judecat pentru distrugere, după ce a făcut ţăndări un slot-machine, riscul de a ajunge în spatele gratiilor devenind maxim. Tatălui i s-a făcut milă, şi-a schimbat declaraţia, susţinând că Ştefan a venit pentru o scurtă discuţie, a vrut să plece, dar el, bătrânul, s-a agăţat de tânăr, împiedicându-l să părăsească locaţia.
Judecătorii n-au crezut o iotă din noua versiune, apreciind că „rezultă cu evidenţă că declaraţiile nesincere din faza de judecată au fost date tocmai pentru a-l proteja pe inculpat de o eventuală soluţie în prezentul proces penal care i-ar fi nefavorabilă”. Mai mult: „instanţa constată că, deşi ar fi avut posibilitatea şi interesul de a declara că a fost imobilizat de către tatăl său, motiv pentru care nu a putut părăsi imobilul în care se aflau persoanele vătămate, inculpatul nu a afirmat în niciun moment acest lucru, nici în faţa organelor de poliţie care au intervenit ulterior apelului 112 şi nici cu ocazia audierii în calitate de suspect şi de inculpat în faza de urmărire penală”.
Ca atare, prin sentinţa dată la finele săptămânii trecute, Ştefan s-a ales cu o nouă condamnare. Un an şi nouă luni, deocamdată cu suspendare. Pe 21 septembrie e un nou termen în procesul având ca obiect distrugerea aparatului din sala de jocuri. În cazul unui foarte probabil verdict potrivnic, Ştefan ajunge în puşcărie. Singura salvare e să-i convingă pe patronii sălii să-şi retragă plângerea. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau