Ieşenii au rămas fără locuri de veci!
Dimensiune font:
* oraşul se confruntă cu o criză a locurilor de veci, care se va amplifica dacă nu se găsesc soluţii * de un cimitir nou se vorbeşte de ani buni, fără ca ideea să se materelizeze în vreun fel * mai nou, anul acesta au fost indentificate opt hectare de teren în proximitatea cimitirului din Păcurari, însă rămâne de văzut dacă municipalitatea ieşeană va reuşi să le achiziţioneze * între timp, ieşenii fac buni din concesionarea locurilor de voci, o criptă cu două locuri în Cimitirul „Eternitatea” ajungând la 10.000 de euro
Municipalitatea ieşeană deţine cinci cimitire publice - „Eternitatea” (Tătăraşi), „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (Moara de Vânt), „Buna Vestire” (CUG), „Sfânta Treime” (Păcurari) şi „Sfântul Vasile” (Galata) - pe care le administează prin intermediul SC Servicii Publice. Însumat, ar fi vorba de aproape 90.000 de locuri de veci, aici fiind incluse şi cele care nu sunt ocupate, fiind doar rezervate de către ieşeni. În condiţiile în care patru dintre cele cinci cimitire au fost declarate „închise”, nemaiexistând locuri disponibile, este evident faptul că Iaşul se confruntă cu o criză a locurilor de veci. De altfel, în acest moment, şansele ca un ieşean să obţină în concesiune un loc de veci sunt nule, existând locuri doar pentru ceea ce şefii Servicii Publice numesc situaţii de urgenţă. „Nu rămâne nimeni neînhumat. Există locuri de veci disponibile doar pentru situaţiile de urgenţă şi mă refer aici la decese sau boli incurabile, de pe urma cărora decesul este iminent. Sunt singurele variante în care se mai concesionează locuri de veci, rezervarea unui loc în cimitire încă din perioada vieţii fiind în acest moment imposibilă”, afirmau, cu ceva timp în urmă, şefii SC Servicii Publice Iaşi. Practic, în acest moment, doar cimitirul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” dispune de locuri de veci disponibile pentru situaţiile de urgenţă după mutarea serelor Servicii Publice din Moara de Vânt în pepiniera Tudor Neculai.
Bani frumoşi din cedarea concesiunilor
Deficitul locurilor de veci a dus la crearea unei pieţe de preluare a concesionărilor de la beneficiari care au făcut rezervări de-a lungul timpului.
Preţul unui loc de veci diferă de la un cimitir la altul, de amplasamentul în cimitir şi de amenajări şi poate ajunge chiar şi la 5.000 de euro, în cazul unui cavou cu finisaje de lux. Cele mai scumpe locuri sunt cele din cimitirile închise, un cavou simplu în Cimitirul „Eternitatea“ costând minim 3.000 de euro, în vreme ce cedarea concesiunii unui mormânt neamenajat nu scade sub 1.000 de euro. Însă preţurile ajung şi mai sus. „Vând concesiune loc de veci, 2 locuri cu cripte, Cimitir Eternitatea Iași. Preţ: 10.000 de euro”, se aratî într-un anunţ postat luna trecută pe site-urile de anunţuri.
Extindere în Păcurari
Construirea unui cimitir nou s-a aflat, an de an, printre propunerile vizând construcţia bugetului local, însă niciodată nu s-au găsit soluţii. Raze de speranţe ar fi anul acesta, după ce primarul Mihai Chirica a dezvăluit faptul că cimitirul „Sfânta Treime” ar putea fi extins. „A fost identificată o posibilitate de extindere în vecinătatea Cimitirului Sfânta Treime cu vreo opt hectare pe care va trebui să le achiziţionăm”, a spus edilul-şef. Însă, chiar şi aşa, problema va reapare în următorii 10-15 ani, la dimensiuni amplificate, aceasta putând fi adevărata criză a locurilor de veci. Este motivul pentru care, acum, se doreşte reglementarea modului cum sunt dispuse mormintele. „Este o mare diferenţă între cimitirul Eternitate, de exemplu şi cimitirul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Acesta din urmă este mult mai ordonat, mormintele sunt aliniate. În Eternitate este haos cu dispunerea, însă nu prea mai avem ce să facem... Cum găsit un teren nou, facem şi o sistemarizare, stabilit un format-standard, nu mai lăsam pe fiecare să faca ce vrea”, a mai spus primarul.
Pandemia a amplificat criza locurilor de veci
Nu-i mai puţin adevărat că pandemia de COVID-19 a generat o creștere majoră și fără precedent în ultimii cel puțin 30 de ani a numărului de decese înregistrat în municipiul Iași. Astfel, în cursul lunii octombrie 2021, când România s-a confruntat cu vârful valului al patrulea al pandemiei, Serviciul de Stare Civilă din cadrul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor Iași a înregistrat nu mai puțin de 931 de decese, mai mult decât dublu față de o perioadă normală! Dan CONSTANTINESCU
* * *
La fel de legală precum înhumarea, este cremaţiunea, însă ieşenii nu au posibilitatea incinerării întrucât singurele crematorii din ţară se află la Bucureşti, Oradea şi Cluj. Oricum, există firme de pompe funebre care asigură acest serviciu, însă numărul solicitanţilor este redus atât timp Biserica Ortodoxă Romănă s-a arătat clar împotriva cremaţiunii prin refuzul de a delega preoţi care să oficieze slujbe, în vreme ce Biserica Catolică nu încurajează o astfel de practică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau