Imaginea groazei la Vaslui: Copii pișcați de purici, murdari și flămânzi. Părinții nu vor să muncească și trăiesc din alocații
Dimensiune font:
Marți dimineață, la ușa unei locuințe din satul Leoști, comuna Tătărăni, județul Vaslui, au bătut jandarmii și asistenții sociali. Aceștia au venit să ia din familie cei trei copii minori, condamnați la o viață grea alături de părinți, după cum spun autoritățile.
Unul dintre copii, fetița în vârstă de 10 ani, era doar a tatălui Valentin, rezultată dintr-o relație anterioară, iar fetița de 5 ani și un băiețel de 3 ani erau concepuți împreună cu Georgiana, actuala concubină. Toți trei micuții duceau o viață plină de lipsuri, întrucât, deși sunt tineri, cei doi adulți refuză să muncească și se mulțumesc să trăiască din alocații, scrie Vremea Nouă.
Nu au o casă a lor și locuiesc în acel bordei din mila oamenilor sau pe unde li se oferă un adăpost. Consemnările asistenților sociali în procesele verbale prezentate instanței conțin elemente revoltătoare, greu de înțeles pentru orice persoană cu o minimă empatie.
Mizerie de neînchipuit
„În bucătărie, vasele erau neigienizate, aerul era irespirabil, simțindu-se miros de urină, fecale și rozătoare. Purici sunt peste tot, începând de la interiorul locuinței, pe hainele și pe pielea copiilor. (…) Părinții nu au abilități parentale și nu conștientizează obligațiile parentale, iar veniturile sunt aproape inexistente, copiii fiind valorizați prin prisma prestațiilor sociale pe care le obțin și a ajutoarelor pe care le primesc de la diverși consăteni și a instituțiilor cu rol de sprijin”, au constatat asistenții sociali.
Prin urmare, aceștia au propus scoaterea de urgență din familie a micuților, considerând că sunt într-un pericol iminent lângă acești părinți.
„Să ni-i dea înapoi, că eu le aveam grija”
De partea cealaltă, Valentin și Georgiana resping acuzațiile și au început să plângă în hohote când au înțeles că le vor fi luați copiii. Ei susțin că aveau grijă de micuți și că statul le-a luat abuziv copiii. Recunosc însă că nu au niciun venit stabil și că baza lor de zi cu zi rămâne… mila oamenilor.
„Eu spălam copiii. De ce au spus că nu îi spălam, dacă eu le aveam grija. Da, purici sunt în casă, ca în orice casă, nu? Aici nu e locuința noastră, că noi nu avem casă, dar urma să avem. Că un om bun din Huși, Marin Lila, voia să ne dea o casă construită de el în Stroiești, să fie a noastră și să fim cu toții. Le-am spus celor de la Protecția Copilului că urmează să avem o casă a noastră, dar au spus că tot ne iau copiii, că nu sunt în siguranță cu noi. Noi vrem copiii înapoi. Să ne dea copiii, că sunt ai noștri”, a spus printre lacrimi femeia.
În sat însă, localnicii spun că DGASPC Vaslui nu a procedat rău, pentru că micuții trăiau la limita supraviețuirii.
„Nu aveau nici de unele. În două sacoșe cred că încape toată averea lor. Nu vor să muncească și când nu îți place munca, nu ai ce pune pe masă. Copiii sunt frumușei, săracii, dar ei ce vină au? Erau flămânzi mereu. Ce le dădea satul de pomană, atât aveau. Să nu le dea statul copiii înapoi, decât când se fac oameni de treabă și muncitori”, spun consătenii celor doi vasluieni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau