Impatiens Tremens, expoziția care atrage atenția asupra viitorului

Impatiens Tremens

Dimensiune font:

| 12-05-2023 10:23


Crize climatice. Crize de resurse. Crize ale ideologiilor. Crize provocate de războaie. Un peisaj sumbru, care își lasă amprenta, inevitabil, în mințile și în sufletele noastre. Ce ne rămâne de făcut? Tăcerea, inerția nu pot fi soluția.
Expun împreună artiștii români, dar și din Italia și Marea Britanie – pictori, sculptori, fotografi, meșteșugari, care îmbină materialele naturale și tehnicile tradiționale cu inteligență artificială sau chit de mașini -, prezenți la Romanian Creative Week (RCW), în cadrul unei expoziții provocatoare. Impatiens Tremens, parte a secțiunii Arts & Crafts, se va desfășura în perioada 19 – 28 mai, la Baia Turcească. Vernisajul expoziției, curatoriată de arhitecta Elena Viziteu-Ionescu și de Marlene Herberth, parte a studioului KraftMade, va avea loc în 20 mai, de la ora 16.00.
„Care sunt mișcările subterane ale acestor crize pe care le trăim? Și care este abordarea acestor probleme, în logica manufacturii și meșteșugului? Logica manufacturii propune exact acest lucru: să alegem rețele tradiționale în locul celor consumeriste. Să învățăm să refolosim resursele. Cu această expoziție aruncăm o privire în trecut și o privire în viitor”, explică curatoarele.

Artiștii care vor expune în cadrul Impatiens Tremens:

Quiet Ensemble, un colectiv de artă din Italia fondat, în 2009, de Fabio di Salvo și Bernardo Vercelli, explorează relația dintre natură și tehnologie, dintre haos și echilibru. Lucrările lor își extrag forma din relația dintre subiectele organice și cele artificiale. Producătorul Quiet Ensemble va fi prezent la Iași, în cadrul unui artist talk, în 24 mai, la Baia Turcească.
Studio AMOS, studio de meșteșug contemporan din sud-estul Angliei, confecționează coșuri și obiecte țesute, care sunt un răspuns la materialele pe care le culegem de pe pământ. Artiștii, care vor fi prezenți la vernisajul expoziției de la Iași, cultivă 20 de tipuri de salcie, pe care le combină adesea cu lemn tăiat.
Paul Baraka Marat este cunoscut pentru practica lui articulată într-o direcție ce explorează grotescul și posibile valențe de interceptare cu lumea contemporană. Estetica urâtului este linia principală a picturii, sculpturii și a instalațiilor realizate de tânărul artist timișorean.
Artista vizuală Beatrice Arzoiu reușește, prin colajele pe care le realizează, să emoționeze și, deopotrivă, să provoace publicul la meditație. Beatrice trăiește pentru tot ce e sensibil și frumos și spune că lucrările ei sunt forma cea mai precisă de a comunica lumii arta din mintea și din sufletul ei.
Chiara Camoni, artistă cu o sensibilitate aparte, care trăiește și lucrează în Fabbiano, în Alpii Apuseni din Alta Versilia, Toscana, reușește să-și surprindă publicul prin desene, printuri vegetale, video și sculptură, în special ceramică. Chiara a expus în prestigioase galerii și muzee din Italia, Franța și Marea Britanie.
Emilian Pospaii, absolvent al Universității Naționale de Arte, a dezvoltat un interes timpuriu pentru poezie și natură. Practica sa cuprinde poezie, editarea cărților cu grafică proprie, ilustrații în tuș, ceramică, în timp ce instalațiile sale sunt adesea compuse atât din lucrări originale, cât și din obiecte reevaluate.
Ioana Cîrlig, fotografă, editor foto, lucrează la proiecte de fotografie pe termen lung. Este pasionată să fotografieze plantele și universul lor și, de 13 ani, călătorește în toată țara ca să documentez diferite subiecte.
József Bartha este artist vizual, scenograf, curator, conferențiar universitar la Universitatea de Artă din Târgu Mureș. Inițiator și organizator al mai multor proiecte de artă contemporană, lucrările lui József includ fotografii, instalații, videoinstalații și intervenții artistice. A expus în România, Slovacia, Ungaria, Cehia și SUA, iar din 1992 a realizat mai mult de 90 de scenografii la teatrele din Romănia, Ungaria, Slovacia și Serbia.
Lavinia Ghimbășan, meșter și designer conceptual care se concentrează pe povestiri și practici regenerative în domeniile experienței, iluminatului, designului floral și al obiectelor, a studiat și a lucrat în Danemarca și în România. În prezent, este co-designer și co-fondator al Nalba, un proiect de inovație, slow design de obiecte regionale înrădăcinate în ecosistemul Transilvaniei.
Laetitia Forst este cercetătoare în domeniul designului textil, la University of the Arts London. Artista lucrează la Centrul pentru Design Circular, în cadrul proiectului HEREWEAR, pentru a explora liniile directoare de design pentru dezvoltarea și utilizarea de noi materiale ecologice în sisteme circulare și locale.
Atelierul de creație REDU a fost fondat, în 2014, de ONG-ul Mai bine, ca răspuns la nevoia emergentă de a găsi soluții pentru deșeurile textile post- și pre-consumator. În prezent, funcționează ca o întreprindere socială, transformând în mod inovator și creativ deșeurile textile în accesorii și articole de îmbrăcăminte.
Alex Herberth trăiește și lucrează în Cincu și este parte a KraftMade Research&Lab. Lucrează de peste 20 de ani în lemn cu tehnici tradiționale, restaurare obiecte și monumente istorice, este meșter, tâmplar și designer și mereu curios cercetător al perfecționării tehicilor meșteșugărești cu referințe în patrimoniu, fiind specializat în istoria meșteșugurilor de obiect și construcții din secolele XVIII-XXI. Coordonează și predă ateliere de transmitere a acestor cunoștințe către un spectru larg – de la specialiști la începători.
Împreună cu Elena Viziteu-Ionescu, Alex Herberth realizează și reutilizează creativ elementele care oferă suport și atmosferă expoziției centrale a RCW, după principii de circularitate, țintind o cât mai mică amprentă de carbon a întregului eveniment.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

VIDEO Stadiul lucrărilor pregătitoare construirii SRU Iași la o lună de la deschiderea șantierului
17/05/2024 19:26

 Lucrările pregătitoare construirii Spitalului Regional de Urgentă (SRU) Iasi au ajuns la un stadiu de 20% in executie la o lună de la deschiderea santierului: constructorul spune că lucrăr ...

O nouă campanie de recrutare de gradați, la Iași. La precedenta, aproape jumătate dintre candidați au picat proba fizică
17/05/2024 19:24

Brigada 15 Mecanizată „Podu Inalt” Iasi organizează o nouă campanie de recrutare de soldati gradati profesionisti, după ce, la precedenta, aproape jumătate dintre candidati au picat proba fizică. Per ...

Polițiștii și DIICOT au descins peste traficanți care vindeau droguri copiilor din județe din Moldova: Patru indivizi au fost reținuți
17/05/2024 19:07

Patru traficanti care din 2023 pană in prezent au vandut canabis consumatorilor din judetele Neamt, Suceava, Botosani si Iasi, in special copiilor, au fost retinuti de politisti si de procurorii DIICOT. Procu ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
17/05/2024 19:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

La Suceava, tinerii promovează campaniile anti-drog
17/05/2024 18:59

  Rotary District 2241 Romania si Republica Moldova si-au propus să organizeze trei tabere RYLA MED+ pentru tinerii Rotaract, Interact si RotaKids, cate una pentru fiecare regiune istorică: Transilvania ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei