Încălzirea, cât un salariu minim!
Dimensiune font:
Scumpirea agentului termic îi va pune pe ieşeni în situaţia de a plăti 345 lei pentru fiecare gigacalorie consumată * pentru întreaga iarnă, proprietarul unui apartament cu o cameră va achita în total 623 lei * cei care locuiesc în aparamente cu două camere vor achita 837 lei, iar proprietarii de apartamente cu 3-4 camere vor achita 1.233
În condiţiile în care costurile de producţie au crescut prin majorarea tarifelor la combustibili şi materia primă, operatorii de termoficare se pregătesc să solicite ANRE majorarea tarifelor la agentul termic livrat populaţiei. În prezent, prețurile locale ale energiei termice sunt cele aprobate în octombrie 2019 şi care stabilesc valoarea de 245,39 lei (cu TVA) plătită de cetăţeni pentru o gigacalorie. Tariful este, însă, unul subvenţionat, Primăria suportând din bugetul local 139 lei/Gcal cu TVA. Vor urmă, însă, scumpiri, primarul Mihai Chirica anunţând săptămâna trecută că prețul gigacaloriei la Iaşi va creşte cu circa 200 de lei. „Vom propune Consiliului Local ca această sumă să fie împărțită între un efort al comunității și un efort al consumatorului, pentru a nu înrobi într-un mod exagerat consumatorii noștri, dar nici a descuraja utilizarea sistemului centralizat de termoficare”, a adăugat primarul Mihai Chirica. Altfel spus, în această iarnă, ieşenii vor achita 345 lei pentru fiecare gigacalorie consumată.
Ianuarie, luna cea mai scumpă
Evident, cel mai devreme, noul preţ al agentului termic va intra în vigoare în luna decembrie. Raportat la consumurile din anii anteriori, aceasta înseamnă că ieşenii care locuiesc în apartamente cu o cameră ar putea plăti, în medie, 128 lei. Pentru posesorii de apartamente cu două camere, agentul termic ar costa 155 lei, iar la trei camere, 248 lei.
Luna ianuarie, însă, căldura va scoate din buzunarele ieşenilor sume şi mai mari ştiut fiind faptul că temperaturile exterioare scad vertiginos. În anii trecuţi, consumurile în această lună au varuat între 0,52 şi 1, 03 gigacalorii, ceea ce înseamncă că la apartamente sub 30 de metri pătraţi costul căldurii va fi de 180 lei. La două camere, căldura va ajunge la 293 lei, iar la 3-4 camere, de 348 lei în sus. În februarie, preţurile ar gi următoarele: 148 lei (o cameră), 173 lei (două camere) respectiv minim 307 lei (pentru trei sau patru camere). În fine, în martie, agentul termic consumat este cumva similar cu cel din decembrie, deci cu tarife cuprinse între 130 şi 250 lei. Sunt preţuri estimative, influenţate de temperaturile exterioare.
Adăugând facturile pe noiembrie, care vor fi achitate la vechiul tarif (245 lei/gcal, rezultând valori cuprinse între 37 lei şi 80 de lei, rezultă că, pentru întreaga iarnă, proprietarul unui apartament cu o cameră va achita în total 623 lei. Cei care locuiesc în aparamente cu două camere vor achita 837 lei, iar proprietarii de apartamente cu 3-4 camere vor achita 1.233. Funcţie de cât de mult va dura sezonul rece, este posibil ca agentul termic că fie furnizat şi în aprilie 2022, însă calculul de mai sus ţine cont doar de perioada decembrie 2021-martie 2022 (de asemenea, nu am calculat facturile pe octombrie, care, oricum, vor fi de ordinul zecilor de lei).
Pierderile pe reţea - 20%
Fără îndoială, alta ar fi fost situaţia dacă municipalitatea ieşeană nu ar fi reabilitat circa 56% din rețeaua primară de termoficare, respectiv 54,15km dintr-un total de 97,6 km și 65,2% din rețelele secundare, adică 81,11 km din totalul de 124,4 km. În total, în rețea și în cele două CET-uri, din Iaşi şi Holoboca, s-au investit peste 250 milioane de euro, ceea ce, evident, va conta în această iarnă. „În total am investit peste 250 milioane de euro, am avut 3 surse finanțare. Începând cu anul 2006 am avut programul național Căldură și confort și am investit zeci de milioane de lei pentru reabilitarea rețelei de termoficare care leagă cele două CET-uri. Conexiunea dintre cele două CET-uri se face printr-o magistrală, de 1.100 în diametru. Producem energia termică în CET-ul de cărbune, o livrăm într-o cameră imensă de amestec în CET-ul pe gaz și de acolo se distribuie în toate magistralele din oraș. Noi avem două surse importante de energie termică și electrică, un CET la 11 km de oraș care a fost finalizat prin anii 87, destul de modern, cu o tehnologie nouă de ardere a cărbunelui și CET-ul pe gaz, unde nu mai producem energie electrică decât printr-un motor termic foarte performant de 6 MW, cu care dăm energie în sistemul național și ne aduce și profit. S-a mai accesat un împrumut luat de CET, dar preluat de Primărie, de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, pentru reabilitarea rețelelor de transport, 20 de milioane euro fără TVA și apoi două granturi POIM, unul finalizat în 2016 și al doilea în 2021. Ambele au fost în jur de 130 milioane de euro. Din împrumut am făcut punctele termice, respectiv introducerea de module termice. La acest împrumut s-a adăugat și un grant din partea Guvernului elvețian, de aproape 6 milioane de fraci elvețieni”, a explicat Chirica.
Potrivit primarului, pierderile pe reţea sunt undeva la 20%. „Sunt două categorii de pierderi. Pierderile accidentale, provocate de fisuri, rupturi în rețea, și pierderile tehnologice, cele de energie, cauzate de circulația apei, care intră în proces de răcire de cum pleacă din cazan. Pe rețelele magistrale, care aveau pierdere de până la 50%, în momentul de față pierderile sunt de 20-22%, pierderi tehnologice normale. Pe rețelele de distribuție pierderile sunt cam de 18-20%”, a spus edilul-şef. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau