Institutul pentru Orașe Vizionare a anunțat: Iașul, în Top 10 al celor mai performante orașe din României
Dimensiune font:
* Iașul a punctat serios la secțiunea „Spitale și Medici”, unde s-a situat pe locul 2, după Târgu Mureș și Cluj-Napoca, și la „Speranța de viață” (locul 3, după Râmnicu Vâlcea și Timișoara), însă a fost serios tras în jos la secțiunile „Calitatea aerului” (locul 41) și „Trafic urban” (locul 34)
Iașul se află pe locul 5 la capitolul „Calitatea locului”, indicator care reflectă atractivitatea, modul în care infrastructura, mediul natural și serviciile esențiale oferite cetățenilor (sănătate, educație, sport, etc.) contribuie la un standard de viață ridicat al populației, în topul orașelor reședință de județ din România, întocmit de City Index la comanda Institutului pentru Orașe Vizionare.
Pe primul loc în acest inedit clasament se situează Cluj-Napoca, urmat de București, Sibiu și Brașov. Următoarele orașe, după Iași, în topul municipiilor cu cea mai bună calitate sunt Timișoara, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Reșița, Oradea, Suceava, Târgu Mureș, Piatra Neamț și Craiova.
La acest capitol, Iașul a punctat serios la secțiunea „Spitale și Medici”, unde s-a situat pe locul 2, după Târgu Mureș și Cluj-Napoca, și la „Speranța de viață” (locul 3, după Râmnicu Vâlcea și Timișoara), însă a fost serios tras în jos la secțiunile „Calitatea aerului” (locul 41) și „Trafic urban” (locul 34).
La capitolul „Prosperitate”, cel care indică puterea economică a orașului, după analizarea indicatorilor economici și sociali, Iașul ocupă locul 8 în clasamentul întocmit de City Index, după București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, Slatina și Alba Iulia, dar înaintea orașelor Brașov, Arad, Bistrița, Satu Mare, Zălău, Târgu Mureș și Pitești.
Și la acest capitol, Iașul a obținut puncte importante la secțiunile „Spor natural” (locul 2) și „Indice de inovare (locul 3), fiind însă tras în jos la secțiunile „Dependență demografică” (locul 38) și „Accesibilitate locuință” (locul 32).
La capitolul „Vibrație”, care ilustrează dinamismul cultural, social și demografic al orașului precum și opțiunile de divertisment ale cetățenilor, Iașul ocupă locul 10, după Sibiu, Cluj-Napoca, București, Constanța, Brașov, Târgu Mureș, Timișoara, Suceava și Oradea, dar înaintea orașelor Mircurea Ciuc, Baia Mare, Alba Iulia, Târgoviște și Sfântu Gheorghe. Surprinzător, la acest capitol, capitala Moldovei s-a clasat pe primul loc la secțiunea „Grad de ocupare turistică” și locul 2 la secțiunea „Elevi și studenți”, dar doar locul 38 la „Diversitatea populației” și locul 28 la „Reputație cluburi sportive locale”.
În urma cumulării punctelor obținute la cele trei secțiuni („Calitatea locului”, „Vibrație” și „Prosperitate”), Iașul s-a situate în final pe locul 6 în clasamentul general, după Cluj-Napoca, București, Sibiu, Brașov și Timișoara, dar înaintea orașelor Oradea, Târgu Mureș, Alba Iulia și Constanța .
Referindu-se la locul ocupat de municipiul Iași în clasamentul general, autorii studiului precizează că unul dintre principalele puncte forte ale orașului, care reprezintă totodată și un factor important de atractivitate pentru investitori, este dat de numărul mare de elevi și studenți.
„Faptul că aproape 40% din populația rezidentă constă în elevi și studenți alimentează, pe de o parte, vitalitatea economică a orașului, iar pe de alta face din Iași un adevărat oraș universitar, cu o viață intelectuală efervescentă și o atmosferă vie. Este singurul oraș din țară, alături de Cluj-Napoca, în care procentual sunt mai mulți studenți decât elevi. În materie de inovare, Iașul este un lider indisputabil, fie că vorbim de sectorul privat, universități sau companii antreprenoriale. În 2022, avea cel mai mare număr de brevete de invenții dintre toate cele 41 de municipii reședință de județ, cu excepția Bucureștiului. Deși amplasarea geografică și lipsa conexiunilor rutiere rapide cu Bucureștiul și vestul țării nu au favorizat investițiile industriale, așa cum s-a întâmplat în Transilvania, orașul a reușit să devină un magnet pentru companiile din domeniul IT&C și al unor servicii cu valoare adăugată mare, o contribuție importantă în acest sens având-o dezvoltarea aeroportului internațional, al treilea cel mai mare din țară după numărul de pasageri care îl tranzitează”, subliniază autorii studiului.
Situat în Top 10 al celor mai performante orașe ale României, potrivit cercetării City Index, Iașul este singurul în care populația înregistrează un spor natural pozitiv, rata natalității fiind semnificativ mai mare decât cea a mortalității, ceea ce face și ca indicele de îmbătrânire a populației să fie mult mai scăzut decât în celelalte zone ale țării. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau