Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, la mâna Guvernului

ibcv

Dimensiune font:

| 26-07-2022 08:06

 Consiliul Județean Iași a trimis un memoriu către Ministerul Sănătății prin care vine cu o serie de propuneri legate de finanțarea Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) de la Miroslava.


 Ministerul Sănătăţii a publicat, săptămâna trecută, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Metodologiei de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care IBCV Iași nu s-ar încadra în finanțare. Având în vedere faptul că proiectul este deosebit de important pentru întreaga regiune, CJ Iași speră că se va putea obține finanțare prin PNNR.

Conform autorităţilor, într-o primă etapă vor fi selectate doar investiţii care nu depăşesc 206,88 milioane euro, fără TVA. Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi depăşeşte suma, din păcate, fiind estimat la peste 300 milioane euro. De etapa a doua de selecţie vor trece doar spitalele care au deja elaborat studiul de fezabilitate (SF), documentație de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) sau proiect tehnic (PT), după caz, finalizat până la data de 31 august 2022. În etapa a treia, intervin criterii de selecţie care avantajează investiţiile naţionale. Acestea primesc 10 puncte comparativ cu cele regionale, care beneficiază doar de 5 puncte. Un alt criteriu este cel al patologiei. În realitate, nu vor fi finanţate decât cele de Cardiologie și chirurgie cardiovasculară, Oncologie, Pediatrie / Neonatologie, Boli infecțioase si Psihiatrie. Toate celelalte patologii au 0 puncte.

Procentele de cofinanţare pot fi revizuite

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155 din septembrie 2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, s-a aprobat alocarea de fonduri pentru pregătirea proiectelor de infrastructură publică din domeniul sănătății din PNRR, în valoare maximă de 500.000 mii lei, în funcție de valoarea estimată a proiectului de investiții, dar nu mai mult de 3% din valoarea estimată a acestora. Având în vedere că valoarea preliminară agregată a tuturor solicitărilor depășește 200% din valoarea totală alocată acestei investiții, Ministerul Sănătății ia în calcul finanțarea parțială prin PNRR a proiectelor propuse, în funcție de valoarea totala a proiectului propus. Finanțarea parțială presupune acoperirea prin fonduri PNRR a unei cote de 60% până la 95% din valoarea totală a proiectului, urmând ca restul costului proiectului, până la 100%, să fie acoperită prin alte surse de finanțare (în funcție de sursele disponibile administratorului unității spitalicești în cauză)”, a transmis CJ în memoriu.  

Rata de cofinanțare din valoarea bugetului proiectului, fără TVA, este de 40% pentru proiectele cu o valoare de peste 300 mililoane de euro, însă pot fi revizuite. „Procentele de cofinanţare sunt preliminare, iar acestea pot fi revizuite în cazul în care evoluția proiectelor în ceea ce privește calendarul, dar si clasificarea acestora în baza metodologiei de prioritizare va permite o altă alocare. Această rată de cofinanțare are ca obiectiv abilitatea de a susține cat mai multe proiecte din lista celor care vor fi considerate ca eligibile din punct de vedere al criteriilor de prioritizare. Reiterăm că, valoarea totală a proiectului nu poate fi criteriu de eligibilitate, venind în contradicție cu documentele de programare și angajamentele operaționale ale PNRR”, au mai transmis reprezentanții CJ.

Propuneri bazate pe realitatea medicală

Tot în documentul oficial emis de minister se precizeză că, pentru selecția investițiilor se vor aplica următoarele criterii de ierarhizare pentru spitalele de interes național, regional și local, fiecare dintre ele obținând un punctaj. Și aici, Institutul de Boli Cardiovasculare ar urma să piardă din punctaj fiind clasat la nivel regional. Acest tip de clasificare nu există, din cunoștințele noastre,  în legislația națională.  Propunem modificarea și completarea criteriului ținându-se cont fie de clasificarea prevăzută la art. 169 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, respectiv: spitale regionale, spitale judeţene, spitale locale, spitale clinice cu secţii universitare, institute sau clasificarea  în funcție de competență: categoria I - nivel de competenţă foarte înalt, categoria II - nivel de competenţă înalt, categoria III - nivel de competenţă mediu, categoria IV - nivel de competenţă bază și categoria V - nivel de competenţă limitat. Opinăm că o structură spitalicească nouă, care își propune dezvoltarea de specilizări unice la nivel național,  va trebui considerată o investiție de interes național”, se arată în memoriu.

Punctaje se vor oferi și în funcție de patologiile tratate în cadrul spitalelor care ar urma să fie finanțate prin PNRR. Aici, IBVC ar trebui să primească zece puncte.

„Ar trebui ca modul în care se acordă punctele, precum și patologiile primare prioritizate să aibă la bază documente strategice adoptate deja în domeniul sanitar sau studii precum, ca exe,plu, cel realizat anual de OECD, respectiv State of Health in the EU - Romania - Country Health Profile 2021. Astfel, patologia de Cardiologie și chirurgie cardiovasculară generează morbiditate și mortalitate mai mare decât toate celelalte patologii cumulate. În consecință nu este corect să fie evaluată cu același punctaj”.

Probleme ar fi și la clasificarea unităților care funcționează în centre universitare. Surprinzător sau nu, cele din București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș; Dolj ar urma să primească un punctaj mai mic decât cele din alte localități. „Propunem modificarea modului în care se acordă punctajul prin inversare pentru a stimula apariția de structuri medicale acolo unde resursa umană de specialitate există și se formează în continuare. Altfel, există riscul major ca structurile medicale înființate să nu poată fi puse în funcțiuni din lipsă de personal dispus să facă deplasarea în alte centre decât cele universitare medical. Astfel de exemple există deja în spațiul public (vezi Spitalul Mioveni), iar penuria generală de cadre medicale este deja o realitate acre nu poate fi contestată”, au mai transmis reprezentanții CJ Iași.

Structura funcțională  a Institutului de Medicină Cardiovasculară este proiectată cu 500 de paturi pentru toate specialitățile. Având în vedere faptul că în cadrul spitalului vor fi operate cele grave cazuri din toată Moldova, proiectul institutului prevede 19 săli de operație, dotate cu aparatură de ultimă generație.

Spitalul va fi construit pe o suprafață de teren de 120.000 metri pătrați, în comuna Miroslava. Ruxandra CAȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Peste 1.000 de persoane pregătite să-i scoată pe ieșeni din nămeți
17/11/2024 23:13

 * „Dacă ne vom confrunta cu zăpadă abundentă, viscol, frig extrem, vom lua măsuri ferme, de la inchiderea unor străzi principale pentru circulatia auto, cu exceptia mijloacelor de transport pu ...

Peste 1.800 de tineri au susținut rezidențiatul la Iasi
17/11/2024 20:15

 1.814 candidati au sustinut examenul de rezidentiat la Iasi, cei mai multi, 999, la medicină generală. Timp de 4 ore, acestia au avut de răspuns la 200 de intrebări. Punctajele ii vor duce sau nu in l ...

Sala de sport a Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei a devenit realitate
17/11/2024 20:14

* proiectul Centrului Multifunctional din zona Cicoarei prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de IT si auditii muzicale, a unei biblioteci, dar include si o ...

Unul dintre marii violoniști ai lumii cutreieră școlile Iașului cu un Stradivarius
17/11/2024 20:07

De marti, 19 noiembrie, va debuta o nouă stagiune de muzică clasică din cadrul proiectului educational „Un Stradivarius in scoli”, 2024 – 2025, organizat de Fundatia Culturală Gaudium Anim ...

Parcarea publică de la Mănăstirea Golia are un nou sistem de control al accesului
17/11/2024 19:55

Primăria Municipiului Iasi a cumpărat, montat si pus in functiune un nou sistem de control al accesului si plată pentru această parcare. Astfel, parcarea este supravegheată video si are un sistem automat ...

Revoluția roboților redefinește piața muncii la Iași
17/11/2024 13:35

La Iasi, oras unde traditia si modernitatea se intrepătrund, schimbările tehnologice incep să contureze un viitor in care masinile si inteligenta artificială devin tot mai prezente in viata de zi cu zi. &Ic ...

Crimă la o petrecere de majorat, la Siret
17/11/2024 12:33

Un tanăr in varstă de 18 ani a murit, sambătă, după ce a fost injunghiat la o petrecere organizată la o pensiune din proximitatea oraşului Siret, a declarat purtătorul de cuvant al Inspectoratului de Po ...

România, lider european la abandon școlar
17/11/2024 12:24

Într-o Europă care priveste educatia ca pe un pilon al prosperitătii, Romania continuă să rămană in urmă, purtand povara celui mai ridicat procent de abandon scolar timpuriu din Uniunea Europeană. ...

Turmă de capre, lăsată nesupravegheată pe un drum european din județul Neamț, lovită de un autoturism. Nouă animale au murit
17/11/2024 09:02

Un accident mai puţin obişnuit s-a produs, sambătă seară, pe drumul european 85, in judeţul Neamţ. Un autoturism a intrat in plin intr-o turmă de capre care, lăsate nesupravegheate, au ajuns pe şosea. ...

Șoferul unei camionete a murit la spital după ce l-a lovit trenul Iași-Hârlău. Nu ar fi auzit sirena locomotivei
17/11/2024 09:01

Imagini socante, vineri seară, in judetul Iasi. Un sofer de 54 de ani nu a fost atent la calea ferată, iar camioneta pe care o conducea a fost izbită in plin de un tren si aruncată apoi pe camp, aproape 40 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei