Întreaga Moldovă sprijină construirea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară

1cardio

Dimensiune font:

| 18-06-2021 15:35

Ieri, Fundația de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară Iași, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria Comunei Miroslava au organizat, la Iași, evenimentul „Împreună pentru Inima Moldovei”, în cadrul căruia reprezentanți ai Guvernului, parlamentari din județele Moldovei, autorități locale și județene din regiune, instituții deconcentrate, reprezentați ai universităților ieșene, ai cultelor religioase, precum și ai societății civile și ai oamenilor de afaceri au semnat un acord onorific - Angajament pentru susținerea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, ca o garanție a voinței comune necesare realizării acestui obiectiv.

Problemele cu care se confruntă locuitorii Moldovei când vine vorba de medicina cardiovasculare sunt vechi. Doar că ele s-au acutizat în ultimii ani, devenind de nesuportat atât pentru personalul medical, cât mai ales pentru pacienți, mulți dintre ei cu vârste din ce în ce mai fragede. Acesta este motivul pentru care prof.univ.dr.Grigore Tinică, directorul general al actualului Institut de Boli Cardiovasculare ,,Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi, a inițiat toate demersurile pentru ridicarea la Iași (în comuna Miroslava, lângă șoseaua de centură) a unui  Institut Regional de Medicină Cardiovasculară.

O treime dintre copiii cu malformații cardiace se nasc în Moldova

În prezent, România ocupă locul 3 în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. La o populaţie de 19.251.572 de locuitori sunt mai multe centre și pentru pacienţi prezentând simptomatologia unor asemenea boli (Bucureşti 9, Cluj 2, Târgu-Mureş 2, Timişoara, Craiova, Brașov 3, Sibiu, Constanta, Baia Mare, Oradea). În zona de Nord-Est și Sud-Est a României, la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori, s-a înfiinţat în 1995 Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi, cu un număr de 130 de paturi, adică 42.370 locuitori/pat faţă de 13.902 locuitori/pat pentru restul spitalelor din ţară.

Deşi are toată logistica necesară, Institutul de Boli Cardiovasculare ,,Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi nu-şi poate extinde serviciile tocmai din cauza lipsei spaţiului. De aici mai departe, situaţia se complică şi mai mult, în sensul că cel mai apropriat spital similar se află la o distanţă de 320 km, ceea ce reprezintă un risc major în plus pentru pacienţii aflaţi în stare gravă.

Și, ca lucrurile să fie mult mai îngrijorătoare, anual, în România se nasc 960 de copii cu malformaţii congenitale cardiace, dintre care o treime se află în zona Moldovei! „Lipsa spaţiului şi a dotărilor reprezintă impedimentul major la aceste probleme să nu să se rezolve la Iaşi, ci în altă parte, deşi colectivul de înaltă pregătire profesională există. Pe lângă acestea, noul spital va avea 5 paturi pentru obstetrică ginecologică pentru asistarea medicală a noilor născuţi cu malformaţii cardiace”, asigură inițiatorii proiectului.

Rezultatele extraordinare în tratamentul bolilor cardiovasculare, la Iași

Insuficienţa numărului de paturi, care determină dimensiunea exagerată a listelor de aşteptare, reprezintă unul dintre principalii indicatori pentru o iniţiativă care să vină în sprijinul asistenţei medicale a populaţiei din această zonă a ţării – înființarea unui spital regional destinat medicinei cardiovasculare. „Având în vedere rezultatele excelente în tratamentul bolilor cardiovasculare (chirurgie cardiovasculară - mortalitate ~ 1,2 %), cetăţeni ai statelor vecine României pe graniţa de Nord-Est sunt interesaţi şi apelează la serviciile Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi (Republica Moldova, Ucraina). Însă, lipsa spaţiului determină şi limitarea ofertei spitalului pentru pacienţii străini. Lucrurile Pentru zona de Nord-Est și Sud-Est a României ca graniţă de Est a Uniunii Europene şi pentru ţările cu care se învecinează în această zonă se impune de urgenţă construirea unui spital cu 450 de paturi”, mai spun inițiatorii proiectului.

S-ar asigura, astfel, asistența medicală optimă pentru populaţia aflată în aria de adresabilitate a noului spital;  o ofertă complexă a serviciilor medicale de cardiologie, chirurgie cardiovasculară, chirurgie cardiovasculară pediatrică, completată cu servicii de geriatrie şi îngrijiri paleative; s-ar folosi la potenţial maxim cadrele cu studii superioare şi medii care în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi în condiţiile de mai sus.

Viitorul Institut va fi un holding de clinici care vor concura la tratamentul bolilor cardiovasculare, al recuperării cardiologice, precum şi alte activităţi, după cum se arată mai jos. Institutul de Medicină Cardiovasculară va funcţiona în regim de Holding şi va cuprinde o serie de clinici unicat în țară sau în regiune, precum Clinica de chirurgie cardiacă infantilă (premieră în Estul României), Clinica de Îngrijiri Paliative Cardiovasculare (nu există în România), Clinica de Insuficiență Cardiacă, Asistare Hemodinamică și Transplant  (nu există în România), Clinica de Terapii Endovasculare (nu există în România), Clinica de Cardiologie Fetală, Neonatologie și Malformații Cardiace Critice (nu există în România), Clinica de Electrofiziologie și Aritmologie (nu există în România), Clinica de Angiologie, Flebologie și Limfologie (nu există în România), Departament de Cercetare aplicată și Studii Medicale (nu există în România). Totodată, viitorul spital va avea un bloc operator (15 săli de operații, din care 5 hibride, 2 săli de electrofiziologie și 3 săli de cateterism cardiac și angiografie), o Policlinică, cu toate serviciile clinice, dar și  un Serviciu de Îngrijiri la domiciliu.

Valoarea estimată a investiţiei este aproximativ 350 milioane euro, dar se va stabili în urma studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, conform legislației în vigoare, când fiecare detaliu va fi cuprins în norma de cost.

PSD va iniția o lege pentru construirea IRMC

Senatorul ieșean Maricel Popa, liderul social-democraților ieșeni, a anunțat că, la propunerea sa, „a fost demarat proiectul legislativ de susținere și finanțare a noului Institut de Boli Cardiovasculare,  unitate medicală care va deservi toți pacienții cu afecțiuni cardiace din zona Moldovei”. „Nu cred că este vreo persoană cu sau fără funcție politică, administrativă care să nu susțină dezvoltarea sistemului medical ieșean. Important este ca fiecare dintre noi să ne aducem aportul la acest proiect pentru a-l vedea cât mai repede realizat... În calitate de senator am demarat, împreună cu toți colegii mei parlamentari social-democrați de la Iași, un proiect de lege prin care să fie alocate fondurile necesare pentru construirea Institutului de Boli Cardiovasculare de la Miroslava. Sper ca acest proiect să beneficieze și de susținerea celorlalți deputați și senatori de Iași, indiferent de partid”, a precizat senatorul Maricel Popa.

Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Artiștii echilibrului între carieră și familie
21/11/2024 17:46

În multe case din Iasi există o poveste nestiută despre o femeie care jonglează cu mai multe roluri intr-o singură zi. Este mama grijulie care pregăteste cu drag micul dejun si isi imbrătisează cop ...

Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
21/11/2024 15:45

Mai multe zboruri inregistrează intarzieri de pană la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit conducerii aeroportului ieşean, majoritatea curselor aeriane care a ...

Două milioane de călători pe Aeroportul Iaşi: Pasagerul norocos este o femeie care a zburat pentru prima dată cu avionul
21/11/2024 15:35

Aeroportul din Iaşi a inregistrat, miercuri, pasagerul cu numărul două milioane din acest an, fiind vorba de o femeie din judeţul Bacău care a zburat cu avionul pentru prima dată in viaţa sa. Femeia a s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei