Istoria zbuciumată a constituirii principatului Moldovei

iasi  stefan-cel-mare-iasi-634x400

Dimensiune font:

| 03-01-2022 08:48

Apariţia la est de Carpaţi a unui principat medieval numit Moldova a fost determinată de mai mulţi factori economici, politici şi militari. În constituirea acestuia au jucat un rol important mai multe populaţii de războinici nomazi, dar şi regatul Ungariei.

Istoria Moldovei a fost una zbuciumată, încă de la întemeierea sa şi până la intrarea în componenţa statului modern românesc. Închegarea teritoriilor est-carpatice într-un stat medieval s-a produs în secolul al XIV-lea în urma unui lung proces de cristalizare şi sub influenţa a numeroşi factori economici dar mai ales politico-militari.

O influenţă decisivă în formarea Moldovei ca principat medieval de sine stătător au avut-o atât politica militară a regilor Ungariei, dar şi stabilirea de populaţii care au adus un plus economic teritoriului est-carpatic, în principal negustori şi meşteşugari nemţi stabiliţi în primele târguri medievale din această regiune. Însăşi denumirea principatului a provenit de la una dintre populaţiile de meşteşugari stabiliţi în zona Moldovei, în târgul de la Baia.

La începutul secolului al XIV-lea, în timp ce Europa Apuseană cunoştea o nouă etapă de dezvoltare, teritoriul est-carpatic era încă la cheremul neamurilor de călăreţi războinici care răvăşiseră Europa Estică şi Centrală cu doar jumătate de secol înainte.
Mongolii din Hanatul Hoardei de Aur, controlau politic şi militar teritoriul şi reprezentau o ameninţare permanentă la adresa marilor regate central europene, mai ales a Ungariei. Acest teritoriu de la est de Munţii Carpaţii şi până la Nistru era locuit de populaţii româneşti, slave sau turanice, cu diferite forme de organizare.
Românii erau organizaţi în comunităţi rurale, obşti săteşti, cu centre întărite unde se refugiau în caz de pericol. După acelaşi model funcţionau şi comunităţile slave, mai ales pe linia Prutului.
„Pe valea Bârladului, a Crasnei şi mai cu seamă a Prutului au fost iarăşi vechi aşezări româneşti. Codrul Chigheciului a adăpostit ca pretutindeni pe strămoşii noştri, tot aşa. Şi codrii Orheiului şi Lăpuşnei. Până în marginea stepei, s-au întins, prin poenile pădurilor şi pe marginea apelor, odăile, prisăcile, cătunele şi satele plugarilor şi păstorilor romani sau «vlahi» cum le spuneau vecinii slavi şi turci”, scria în ”Istoria Românilor”, volumul I, reputatul istoric Constantin C. Giurescu.
Comunităţile slave şi româneşti erau conduse de jupani sau cnezi şi trăiau în general autarhic, producând tot ceea ce aveau nevoie la nivel local.
Formaţiunile pre-statale de pe teritoriul est-carpatic au fost controlate timp de câteva secole rând pe rând de triburile turanice ale pecenegilor şi cumanilor, de cnezatul rusesc de la Halici şi în cele din urmă, după jumătatea secolului al XIII-lea, de Hanatul Hoardei de Aur.
La începutul secolului al XIV-lea, toate aceste formaţiuni pre-statale plăteau tribut mongolilor pentru a evita expediţiile de jaf şi punitiv. Potrivit unor surse istorice, este posibil ca ca populaţiile de pe teritoriul viitorului principat al Moldovei să fi practicat, mai ales în secolele XII-XIII şi activităţi de mercenariat, implicaţi în conflictele dintre principatele ruseşti sau a luptelor dintre unguri şi cnezatul de la Halici. De altfel, şi mai târziu, talentul de războinici al moldovenilor va fi apreciat de cronicari italieni, unguri sau polonezi.

Teritoriul est-carpatic intrase de mult în atenţia papalităţii, dar şi a regatului Ungariei. Trimişii papali au reuşit să facă chiar şi o Episcopie a Cumanilor, cunoscută şi drept Episcopia de Milcov, pe teritoriul viitorului principat Moldova, pentru convertirea şi sedentarizarea triburilor de turanici cu multiple beneficii, mai ales pentru regii creştini din zonă.
Invazia mongolă a zădărnicit toate aceste eforturi şi a dus la dispariţia Episcopiei Cumanilor. Noi stăpânii veniţi din stepele Asiei Centrale au trecut prin foc şi sabie Europa de Est şi Centrală. Teritoriul viitorului principat moldav era în continuare un est sălbatic, cu viaţă urbană aproape inexistentă, cu economie autarhică şi organizare pe cnezate şi mici stăpâniri feudale disparate şi independente dar aflate sub control politic şi militar mongol.

Deşi invazia mongolă se oprise, iar hoardele s-au retras către zonele asiatice, prezenţa Hoardei de Aur, o nouă forţă politico-militară în stepele nord-pontice, reprezenta o ameninţare constantă, mai ales pentru regatul Ungariei. Transilvania se afla în calea invadatorilor, care oricând puteau porni prin Moldova, şi apoi prin trecătorile Carpaţilor în noi expediţii de jaf. Mai ales că apărarea trecătorilor din Carpaţii Orientali s-a dovedit total ineficientă în trecut.
Tocmai de aceea, regele Ungariei, Ludovic de Anjou, francez la origine, a hotărât o intervenţie militară la est de Carpaţi. Pe scurt, cucerirea unui teritoriu însemnat din această zonă şi transformarea lui într-o marcă de apărare, un spaţiu tampon în faţa atacurilor mongole.
Expediţia a avut loc, între 1343 şi 1345, la ea luând parte mai ales nobili transilvăneni sub conducerea lui Andrei Lackfi, dar şi cnezi maramureşeni, vasali ai regelui Ungariei, conduşi de Dragoş din Beden.
„Îndată după suirea sa pe tron, Ludovic hotarî să curme aceste prădăciuni periodice ale tătarilor şi întreprinse în 1343, după alti cercetători în 1345, o mare expediţie împotriva lor. La ea participară şi românii din Maramureş, sub comanda voievodului lor Dragoş şi secuii peste care era mai mare Andrei, fiul lui Laţco. Expediţia avu un succes deplin; tătarii fură goniţi din ţinuturile de la răsărit de Carpaţi şi se retraseră spre şesurile din nordul Mării Negre”, preciza Constantin C. Giurescu, în aceeaşi lucrare.
Campania contra tătarilor fiind victorioasă, regele Ungariei întemeiază marca de apărare cu capitala în târgul Baia, cea mai importantă aşezare urbană din aceea regiune. Totodată îl lasă pe Dragoş drept conducător al acestei mărci. Cneazul maramureşean va încerca să pună şi bazele unei dinastii, după moartea sa urmându-i ca guvernatori ai mărcii de apărare, fii săi, Sas şi Balc.

În timp ce fii lui Dragoş stăpâneau în numele Coroanei Ungariei, marca de apărare de la est de Carpaţi, în Maramureş, Bogdan din Cuhea, un puternic feudal de origine română, se revolta împotriva regelui Ungariei. Bogdan stăpânea 22 de sate şi se spune că ar fi fost la un moment dat cel mai puternic senior din Maramureş.
La un moment dat a intrat însă în conflict cu noul rege francez al Ungariei. Cert este că Ludovic cel Mare îl numeşte, conform cronicilor, „infidelul nostru”, ca pe un vasal care şi-a încălcat obligaţiile şi jurământul.

Conflictul dintre rege şi puternicul senior din Cuhea escaladează până la punctul în care Bogdan îşi strânge oamenii de pe domeniu şi pleacă într-o expediţie îndrăzneaţă în teritoriul est-carpatic. Aici găseşte numeroşi aliaţi în rândul cnezilor şi jupanilor probabil nemulţumiţi de Drăgoşeşti sau de controlul maghiar şi declanşează o veritabilă rebeliune.
Cu ajutorul moldovenilor, Bogdan reuşeşte să-i înlăture pe Sas şi Balc şi pune stăpânire pe marca de apărare ungurească. Cum era de aşteptat, Ludovic cel Mare trimite trupe contra lui Bogdan. Deja îi confiscase proprietăţile din Maramureş şi urma să-i ofere soarta pregătită trădătorilor.
Bogdan, evident, cu mult sprijin al populaţiei locale reuşeşte să respingă atacurile maghiare şi profitând de o conjuctură favorabilă, rămâne stăpân al acestei mărci de apărare, asigurându-i independenţa. Pe scurt, această marcă de apărare a fost nucleul viitorului principat al Moldovei.

Pe lângă stabilitatea militară oferită de alungarea tătarilor şi întemeierea unei mărci de apărare, ca nucleu statal, la constituirea noului principat al Moldovei, au contribuit şi dezvoltarea unor târguri specializate în meşteşuguri şi comerţ. Este vorba în special de Baia, prima capitală a Moldovei. Era cel mai important târg al vremii.
Un document din anul 1339, spune despre Baia că era cel mai mare oraş de la est de Carpaţi. Era un târg cosmopolit locuit de români, germani, unguri şi armeni. De altfel, şi alte târguri din Moldova au fost colonizate de germani şi armeni. Germani au dezvoltat ramura meşteşugurilor, iar armenii pe cea comercială, organizând şi primele târguri de vite, pe rutele comerciale importante, inclusiv la Botoşani.

„Principatul Moldovei a fost creat pe calea comerţului, iar acei care au urmat această cale a comerţului au devenit colaboratori la crearea statului naţional în Moldova. Aşa încât armenii sunt, oarecum, părinţii Moldovei”, spunea istoricul Nicolae Iorga.
În general, populaţia românească oferea producţia de natură agricolă prin cultivarea plantelor şi creşterea animalelor iar comunităţile armeneşti şi germane aduceau acel plus comercial şi meşteşugăresc. Creşterea economică asigurată de perioada de stabilitate politică şi militară a contribuit decisiv la cristalizarea noului principat. De altfel, numele Principatului, din punct de vedere etimologic, aşa cum arată numeroşi specialişti printre care şi Bogdan Petriceicu Haşdeu, vin din limba germană. Adică de la cuvântul „mulde”, ce înseamna „scobitură„ sau „canal de scurgere”.
Această denumire ar fi venit de la comunităţile germane stabilite în zona târgului Baia. Iniţial denumirea a fost dată râului Moldova şi de aici întregului Principat.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Artiștii echilibrului între carieră și familie
21/11/2024 17:46

În multe case din Iasi există o poveste nestiută despre o femeie care jonglează cu mai multe roluri intr-o singură zi. Este mama grijulie care pregăteste cu drag micul dejun si isi imbrătisează cop ...

Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
21/11/2024 15:45

Mai multe zboruri inregistrează intarzieri de pană la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Potrivit conducerii aeroportului ieşean, majoritatea curselor aeriane care a ...

Două milioane de călători pe Aeroportul Iaşi: Pasagerul norocos este o femeie care a zburat pentru prima dată cu avionul
21/11/2024 15:35

Aeroportul din Iaşi a inregistrat, miercuri, pasagerul cu numărul două milioane din acest an, fiind vorba de o femeie din judeţul Bacău care a zburat cu avionul pentru prima dată in viaţa sa. Femeia a s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei