La BCU Iași se află copie a celebrului libret al operei „Flautul Fermecat”
Dimensiune font:
Una din piesele importante ale Colecției speciale aflate la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) este o copie a celebrului libret al operei „Flautul Fermecat, de W.A. Mozart, în fapt testamentul său spiritual.
Povestea operei în două acte, „Flautul fermecat” („Die Zauberflöte”), a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart, pe un libret scris în limba germană de Emanuel Schikaneder, începe acum 230 de ani. Teatrul An der Wien (Theater An der Wien) condus de Schikaneder, actor și cântăreț, care avusese un rol important în stabilirea lui Mozart la Viena, era în pragul falimentului. Pentru a fi salvat, era nevoie de o reprezentație răsunătoare, un spectacol care să ridice publicul în picioare. Pentru a obține finanțare, Schikaneder îl roagă pe Mozart să compună o operă deosebită de cele precedente, o lucrare care să se adreseze marelui public vienez. El se oferă să scrie libretul și să-i pună la dispoziție compozitorului o bogată colecție de arii populare germane. Încântat de ideea de a scrie o operă populară germană, care să schimbe gustul publicului pentru opera italiană, Mozart acceptă.
„Flautul fermecat”, 28 de reprezentații cu casa închisă, în doar o lună de la lansare
Libretul scris de Schikaneder, inspirat dintr-o feerie populară, pe care Mozart urma să țeasă broderia lui de armonii, a fost cizelat de cei doi împreună cu tânărul actor și libretist Gieseke, care spre sfârșitul vieții se va metamorfoza în savantul Sir Charles Gieseke. Astfel, dintr-un simplu libret de feerie populară, textul a devenit o operă dramatică. Pentru aceasta, Mozart va primi o sută de ducați, Schikaneder se va îmbogăți și va încasa ani la rând beneficiile operei „Flautul fermecat”, iar Teatrul An der Wien va intra în istoria muzicii: aici s-a cântat opera lui Mozart „Flautul fermecat”, iar 14 ani mai târziu Beethoven va prezenta în premieră opera sa „Fidelio”.
De-a lungul anilor, opera „Flautul fermecat” a stârnit admirația marilor creatori, începând cu Beethoven și continuând cu Schuman, Berlioz și Wagner. Uvertura la „Flautul fermecat” a fost scrisă în ziua de 30 august 1791, ea demonstrând genialitatea creatoare a compozitorului. O lună mai târziu, pe scena Teatrului An der Wien are loc premiera operei sub conducerea muzicală a compozitorului. „Flautul fermecat” a triumfat: în cursul lunii octombrie s-a jucat de 28 de ori cu casa închisă, iar anul următor de 300 de ori. Compozitorul însuși a socotit „Flautul fermecat” drept cea mai reușită și iubită lucrare a sa. „Aș vrea să mai ascult o dată Flautul fermecat”, a cerut Mozart în penultima zi a vieții. S-a stins pe 5 decembrie 1791 seara, în timp ce pe scena Teatrului An der Wien „Flautul fermecat” își continua drumul peste timp.
Copila libretului este o donație făcută, cu mulți ani în urmă Fundației Universitare.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau