La Iaşi va fi înfiinţat un muzeu al transportului în comun
Dimensiune font:
Ieşenii şi turiştii aflaţi în capitala Moldovei vor avea ocazia de a rememora o parte din amintirile legate de transportul în comun, vizitând începând din luna mai o parte din autobuzele şi troleibuzele care au făcut istorie pe traseele oraşului, care vor fi expuse la Muzeul Transportului Public Iași.
Potrivit directorului general al Companiei de Transport Public (CTP), Cristian Stoica, în cadrul muzeului, vizitatorii vor regăsi o parte din autobuzele şi troleibuzele care au circulat pe străzile Iaşului în ultimii 50 de ani şi chiar şi mai departe în timp.
Un autobuz care a circulat pe străzile Parisului, printre „vedetele” muzeului
„De exemplu, printre exponate se va afla şi primul autobuz nou de după 1990, care a fost achiziţionat în anul 2005 din Belarus, este vorba despre un autobuz marca MAZ. De asemenea, mai avem un autobuz second hand pe care l-am achiziţionat în anul 1998, marca Renault, care înainte de a ajunge la Iaşi a circulat mulţi ani pe străzile din Paris. Tot în cadrul acestui muzeu în aer liber va putea fi admirat şi un autobuz pe care noi l-am achiziţionat în anul 1997 de la un proprietar privat. Se află, într-adevăr, într-o stare nu prea bună, însă tocmai aceasta este menirea înfiinţării acestui muzeu, de a aduce în amintirea ieşenilor şi a celor care ne vizitează oraşului, astfel de exponate”, a declarat Cristian Stoica. În cadrul muzeului în aer liber de la Secţia din Tudor Vladimirescu a CTP se mai află şi câteva autobuze de fabricaţie sută la sută românească. „Este important de ştiut că astfel de autobuze nu mai sunt multe în ţară, iar funcţionale cred că mai există doar unul sau două maxim”, spune cu mândrie directorul companiei, care adaugă că după restaurare, o parte dintre aceste autobuze „sută la sută româneşti”, cum îi place să accentueze, vor fi introduse în circuitul turistic al oraşului. „Colecția noastră de vehicule s-a diversificat semnificativ, iar o parte dintre acestea au fost deja restaurate și readuse la viață. Îi invităm pe ieşeni şi pe turiştii aflaţi în capitala Moldovei să descopere cele mai recente noutăți din cadrul din muzeului începând cu luna mai”, a subliniat Cristian Stoica.
Mijloacele de transport fabricate de Rocar Bucureşti, adevăratele „bijuterii” ale muzeului
Însă centrul de interes al expoziției este reprezentat de două „bijuterii” autohtone: troleibuzul Rocar 212 E și autobuzul Dac 112 UDM, ambele fabricate de Rocar București. Reabilitarea acestor vehicule nu doar că marchează o revenire în trecut, ci și aduce un omagiu meritat producătorului român de autobuze, troleibuze și furgonete, la două decenii de la încetarea activității sale. Ideea înfiinţării unui muzeu al transportului în comun din Iaşi aparţine conducerii Companiei de Transport Public în colaborare cu Asociația Pasionaților de Transport Public „Tramclub”. Potrivit iniţiatorilor proiectului, Muzeul Transportului Public își propune să conserve și să pună în valoare reprezentativele industrii și designuri românești din domeniul transportului public de călători. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau