Magistrații ieșeni i-au scos din Arestul IPJ pe „fabricanții de vise” de la Balciu
Dimensiune font:
După cele 121 de percheziţii făcute aproape în toată ţara, urmate de 28 de reţineri, instanţa de judecată a decis ca în majoritatea cazurilor să fie impuse arestări la domiciliu şi plasarea sub control judiciar. În ciuda complexităţii dosarului, niciuna din cele 28 persoane reţinute iniţial nu a fost arestată pentru 30 de zile.
Judecătorii Tribunalului Iaşi au decis ca opt din cele 28 de persoane care au fost reţinute iniţial de procurorii DIICOT pentru 24 de ore să fie plasate în arest la domiciliu. „Dispune luarea faţă de inculpaţii Iulian-Ionuţ Bogatu, Costel-Bogdan Toma, George Mădălin Ciucă, Mihnea-Leonard Loghin, Constantin Olăraşu, Alexandra Iftime, Radu Zonda şi Acatrinei Vlad Constantin, cu datele de stare civilă anterior menţionate, a măsurii preventive a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând de la data de 20 septembrie până la data de 19 octombrie, inclusiv”, este decizia instanţei de judecată.
Patronul „fabricii de vise” de la Balciu, în care se produceau dispozitive de vapat şi produse „edibles”, un canadian, este Philipp Fuhrmann, are control judiciar şi interdicţia de a părăsi judeţul.
Sub control judiciar se află şi alte 10 persoane. Printre ele se află şi administratoarea unui magazin în care erau vândute dulciurile cu canabis sintetic produse în Fabrica de Vise de la Miroslava. Cele 10 persoane nu au dreptul să părăsească ţara timp de 60 de zile.
Încă 9 persoane vor fi cercetate în stare de libertate
Avocatul acţionarului majoritar al aşa-zisei „fabrici de vise” din Miroslava acuză că este vorba de o eroare judiciară. Mai mult de atât, el dă asigurări că patronul informa mereu autorităţile române cu privire la procesul de producţie şi solilicita avize pentru utilizarea substanţelor.
În fabrica din Miroslava se produceau şi dispozitive de vapat. În interiorul fabricii, au fost descoperite aproximativ 40 de tone de cânepă industrială, ce urma să fie prelucrată pentru obţinerea de substanţe psihoactive.
Din estimările anchetatorilor, în aceasta fabrică s-au investit 5.000.000 de euro, dintre care aproximativ 1,2 milioane de euro în aparatură modernă. „În acest context aceştia produc şi comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip 'edibles' (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc) cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigaţiilor substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 - septembrie 2023, membrii grupului infracţional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip VAPE care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive ( HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă”, spun anchetatorii. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau