Masă caldă pentru elevii din cinci şcoli ieşene
Dimensiune font:
Elevii din cinci unităţi şcolare din învăţământul preuniversitar ieşean vor beneficia de o masă caldă. La Şcoala Profesională Dagâţa, Şcoala Gimnazială Şcheia, Liceul Tehnologic „Victor Mihăilescu Craiu”, Şcoala Gimnazială Mironeasa, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” elevii vor avea asigurată, zilnic, o masă caldă sau un pachet alimentar. Meniul trebuie să valoreze 10 lei/beneficiar, inclusiv TVA.
Cele cinci unităţi de învăţământ fac parte dintr-un proiect guvernamental în care sunt incluse 106 de unităţi învăţământ cu grade de complexitate şi particularităţi educaţionale diferite. Ele sunt propuse pentru a fi cuprinse în program şi sunt atât din mediul urban cât şi rural. Aceste şcoli au statut de unităţi de învăţământ pilot în programul Masă caldă în şcoli. Acest program a fost introdus de Guvernul Cioloş în 2016 pentru 50 de şcoli. Creşterea numărului de şcoli vine după ce în decembrie 2019 a fost publicat un alt proiect de OUG care prevede extinderea de la 50 la 100 de şcoli.
În Programul Masă caldă în şcoli procedura de atribuire a contractelor de furnizare a pachetelor alimentare sau a mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.
Programul Masă caldă în şcoli urmăreşte creşterea siguranţei elevilor prin eliminarea părăsirii incintei şcolii de către elevi pentru procurarea de produse alimentare; diminuarea absenteismului şi a întârzierilor la prima oră; formarea deprinderii la copii a unei alimentaţii sănătoase, prin îmbinarea principalelor grupe de alimente: cereale, carne, brânzeturi, legume şi fructe, în defavoarea produselor alimentare de tip „junk food”; reducerea migraţiei elevilor din unităţile de învăţământ din mediul rural către unităţile de învăţământ din mediul urban; posibilitatea dezvoltării economice prin încurajarea operatorilor economici locali; consolidarea relaţiei familie-şcoală prin implicarea părinţilor în educarea copiilor în privinţa unei alimentaţii sănătoase; apreciarea în mod favorabil a programului şi exprimarea dorinţei tuturor factorilor implicaţi direct şi indirect în program de a continua şi de a se extinde la nivel naţional.
Pentru anul 2020, bugetul estimat este 81. 983.000 lei, pentru hrănirea a 65.343 de elevi din întreaga ţară. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau