Mascații au luat cu asalt Primăria Iaşi!

1descindere 6
1descindere01
1descindere2
1descindere4
1descindere5

Dimensiune font:

| 14-12-2022 23:59

Pentru a doua oară în această săptămână, procurorii au descins în birourile Palatului Roznovanu * de această dată a fost rândul celor de la DIICOT să scormonească după dovezi într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni * descinderile au fost urmate de mandate de aducere, fiind conduși la audieri, printre alții, Mihai Chirica, primarul Iașului, Gabriel Harabagiu – fost viceprimar, actual șef serviciu în cadrul Primăriei, Cristina Oțeleanu – șef Departament Juridic, Alexandru Mustiață – arhitect-șef, Raluca Andreea Mocanu – director la Departamentul Urbanism, fost arhitect-șef, Elena Herțanu – consilier Urbanism,  Andrei Gabriel Pascariu – consilier Urbanism în cadrul Primăriei Municipiului Iași, Mircea Vasile Nedelcu, consilier GIS Cadastru, Andras Vartolomei Zlăvog, consilier GIS Cadastru, Daniela Vasiliu, consilier

După desantul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de luni, Primăria Iaşi a intrat, ieri, în vizorul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași (DIICOT). Încă de la ora 6.00, zeci de mascaţii au descins în Palatul Roznovanu, în căutare de probe într-o o anchetă care vizează posibila săvârșire a infracțiunilor de abuz în serviciu, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals de către primarul Iaşului și o serie de angajați ai instituției. „Astăzi, 14.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul BCCO Iaşi - SCFTSB pun în aplicare 24 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile și sediile unor autorități publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals”, se arată într-un comunicat al procurorilor DIICOT.

„Activităţile sunt efectuate în continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracţional organizat şi vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcţii de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism”, au mai precizat anchetatorii.

Prejudiciu de 12 milioane de euro

Potrivit unor surse, ancheta de ieri este continuarea celei din vara anului 2020. Acum doi ani, procurorii au efectuat percheziţii domiciliare în ceea ce a fost numit „Dosarul Veranda”. În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%. Procurorii susţin că grupul infracţional organizat era structurat pe două paliere: un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au iniţiat şi constituit gruparea şi care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcţia noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal, iar al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat şi au sprijinit gruparea şi care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduşi în circuitul civil prin creditări ale societăţilor şi achiziţii de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro.

Listă impresionantă de persoane reţinute

Revenind la acţiunea de ieri, aceasta a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul SCCO Suceava, Vaslui, Botoşani şi Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi şi al jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi şi al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Mascaţii au decins atât la Palatul Roznovanu, cât şi la clădirea-anexă din strada Agatha Bârsescu.

Primele persoane conduse la audieri au fost jurişti din Primărie: Doina Florescu, fosta şefa de la Compartimentul Juridic, şi Mihaela Pintilie, actuala şefa al aceluiași Compartiment. În jurul orei 11.00, au urmat alte reţineri. Rând pe rând au fost urcaţi în maşinile procurorilor Elena Herțanu şi Andrei Gabriel Pascariu, consilieri în cadrul Direcţiei Urbanism, Alexandru Mustiață, arhitect-șef şi Raluca Andreea Mocanu, director la Urbanism, fost arhitect-șef. După alte zece minute, un Duster alb cu numărul IS-10-FZW a parcat pe locurile rezervate de regulă viceprimarilor, iar la scurt timp mascaţii au ieşit escortându-l pe primarul Mihai Chirica.

Edilul-şef a avut puterea de a le zâmbi jurnaliştilor prezenţi la descinderi, răspunzând cu „nu” atunci când a fost întrebat dacă are vreo temere. Imediat după primar a ieşit din clădire Cristina Oțeleanu, șefa serviciului Juridic, iar în jurul orei 11.30, din clădirea de pe strada Agatha Bârsescu a fost condus la audieri fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, care a revenit în Primăriei în luna noiembrie pe postul de şef serviciu. Au mai fost conduşi la audieri Mircea Vasile Nedelcu, consilier GIS Cadastru, Andras Vartolomei Zlăvog, consilier GIS Cadastru şi Daniela Vasiliu, consilier.

Şeful PSD Iaşi le cere liberalilor retragerea sprijinului politic pentru primarul Iaşului

Evident, adversarii politici ai primarului Chirica au reacţionat la scurt timp după aceste reţineri. Liderul PSD Iași, senatorul Maricel Popa consideră că actualul edil nu mai are altă variantă decât demisia pentru a spăla onoarea și așa pătată a administrației locale și a Iașului, iar grupul infracțional creat în această instituție trebuie destructurat. „Am fost efectiv siderat de această nouă descindere a organelor de anchetă. După desantul DNA de luni, iată că astăzi procurorii DIICOT au organizat o amplă acțiune în care principalul vizat este, din nou, primarul Mihai Chirica. În ultimii ani, Iașul a fost făcut de rușine la nivel național de un vremelnic conducător care s-a întrecut pe sine în culegerea de dosare penale de pe urma faptelor din administrația locală. Caracatița infracțională din Primăria Iași trebuie destructurată și puse bazele unui sistem administrativ transparent, care să funcționeze în temeiul legii și nu al bunului plac și intereselor personale și de grup. Demisia lui Mihai Chirica este mai mult decât morală și absolut necesară. S-a ajuns deja mult prea departe. Mihai Chirica, singurul bine pe care îl mai poți face este demisia. Redă Primăria ieșenilor!”, a spus Popa. Totodată, senatorul ieșean i-a solicitat președintelui PNL Iași Alexandru Muraru să se delimiteze public și să îi retragă sprijinul politic primarului Chirica. „Nu am așteptări de la primarul Mihai Chirica cu privire la demisie. A pierdut de foarte mult timp bruma de onoare pe care o avea. Cred însă că sunt suficiente motive rezonabile și multiple abateri de la principiile democrației și ale bunului simț ca președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru să se delimiteze public și să îi retragă imediat sprijinul politic primarului de Iași. Altfel, Alexandru Muraru ne arată că este complice și părtaș acțiunilor și faptelor pentru care primarul Mihai Chirica este anchetat penal, iar orașul va rămâne, în continuare, prizonier mafiei imobiliare și grupurilor de interese create în Primăria Iași. A venit momentul să curățăm Iașul de infractorii și penalii cocoțați în funcții publice”, a încheiat şeful PSD Iaşi.

Avocatul lui Chirica: „Urmează să vedem care sunt acuzaţiile”

Oficialii Primăriei Iaşi nu au oferit nici o reacţie referitoare la acţiunea de ieri a procurorilor. A făcut-o, în schimb, Daniel Atasiei, care alături de Marius Striblea, îl apără pe primarul Mihai Chirica. „În momentul de fată s-au desfăşurat nişte percheziţii într-un dosar mai vechi, care nu-l privea pe domnia sa. A fost pus în executare un mandat de percheziţie la sediul biroului de primar. Există un mandat de aducere pentru Mihai Chirica, înţeleg că în calitate de suspecţi. Urmează să vedem care sunt acuzaţiile în momentul în care va începe audierea. Deocamdată, aşteptam să se finalizeze celelalte activităţi din dosar pentru a vedea momentul în care va da primarul declaraţii şi va afla care sunt faptele care i se impută. Momentan nu are niciun fel de grijă şi ştie că nu a făcut nimic ilegal şi că se vor lămuri lucrurile. În momentul de faţă nu ştim care este acuzaţia, prin urmare nu vă pot spune dacă există sau nu probe. Nu am acces la acuzaţii. În momentul de faţă suntem în postura să aşteptăm să vedem ce acuzaţii se formulează concret la adresa sa. Primarul are calitatea de suspect. El se afla la sediul Poliţiei, în baza unui mandat de aducere. Aşteptam să se termine la Parchet şi să ne vină şi nouă rândul. Percheziţiile au fost făcute în întreaga Primărie. Mai mult de ce este în comunicatul DIICOT nu am ce să vă spun. Dosarul e menţionat în comunicat”, spune avocatul ieşean.

Acesta a mai precizat că este a patra vizită a primarului la audieri, dar prima în speţa amintită. „Sunt mai multe aspecte de anchetă penală care nu sunt făcute publice. Am obligaţia să păstrez confidenţial anumite lucruri. Domnul primar este liniştit, este a patra vizită pe care o primeşte. Este un element care-i perturba activitatea, dar mereu a fost dispus să ofere organelor de justiţie toate informaţiile. În toate dosarele nu şi-a păstrat dreptul la tăcere, a oferit informaţii. Nu va fi nicio problemă să lămurească totul. În România toate lucrurile sunt posibile, dar nu cred că va fi reţinut pentru o perioadă de 24 de ore. Nu vreau să fac pariuri, să spun pronosticuri. Nu cred că la acest moment, pe un dosar care e în lucru de ceva vreme, să vrea cineva să ia o măsură preventivă. Sunt convins că vom lămuri toate aspectele. Din câte ştiu eu este prima dată când este chemat să lămurească aspecte în acest dosar”, a mai spus Daniel Atasiei. Laura RADU, Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Opera Iași, spectacol extraordinar la a 68-a aniversare
02/11/2024 10:53

 Opera Natională Romană din Iasi isi celebrează cea de-a 68-a aniversare printr-un eveniment de o deosebită elegantă, un omagiu adus primei sale reprezentatii, Tosca de Giacomo Puccini, care a deschis ...

Un omagiu meșteșugurilor străvechi pe Esplanada Palatului Culturii
02/11/2024 09:15

Asociatia „ART-Mestesugurile Prutului” din Iasi, alături de Primăria Municipiului Iasi, vă invită la cea de-a XIV-a editie a manifestării „Mesteri si mestesuguri traditionale din Moldova& ...

Iași: Spectacol deosebit cu ocazia celor 68 de ani de la înființarea Operei
01/11/2024 16:19

Artiştii Operei Naţionale Romane Iaşi (ONRI) vor interpreta, sambătă şi duminică seara, in Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", in spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini. Managerul inter ...

Inaugurarea unui colț de interpretare a naturii – Pădurea Tătăruși
01/11/2024 15:14

Inaugurarea unui colt de interpretare a naturii – Pădurea Tătărusi Directia Silvică Iasi in parteneriat cu Agentia Natională pentru Arii Naturale Protejat, prin Serviciul Teritorial I ...

Seri de Muzică Simfonică la Casa de Cultură a Studenților
01/11/2024 12:54

Luna noiembrie aduce la Iasi două concerte simfonice de exceptie, organizate de Filarmonica „Moldova” la Casa de Cultură a Studentilor. În centrul atentiei se află lucrări semnate de marii ...

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii
01/11/2024 12:50

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi invită publicul să viziteze expozitia „Traian Biltiu-Dăncus: Culorile Maramuresului”, organizată in part ...

Mașină de pompieri,implicată într-un incendiu la Neamț
01/11/2024 12:33

O autospecială de stingere din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt a fost implicată intr-un accident rutier in localitatea Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. Autospeciala se afla in misiune cu semnale acust ...

Accident la Falcău
01/11/2024 11:18

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital in urma unui accident rutier produs, in noaptea de joi spre vineri, in zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspe ...

Bărbat deghizat în măicuță, prins de polițiști
01/11/2024 11:16

Un bărbat in varstă de 31 ani, din Moineşti, a fost reţinut de poliţişti după ce a fost prins, fiind deghizat in măicuţă, că solicita bani pentru o presupusă intervenţie medicală, a informat, vine ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
01/11/2024 10:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei