Maternitatea „Elena Doamna” şi alte cinci spitale din Moldova vor fi desfiinţate!

1Spitalul-„Elena-Doamna“2

Dimensiune font:

| 30-01-2020 00:42

* Ministerul Sănătăţii nu poate accesa fonduri europene pentru Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi dacă nu se face o reorganizare a unităţilor medicale din zonă * prima instituţie vizată ar fi Maternitatea „Elena Doamna”, care va intra într-un proces de „reorganizare” * tot de construcţia SRU depinde şi funcţionarea celor două spitale din Siret, care vor fi închise, alături de cele din Comăneşti, Oneşti şi Gura Humorului, urmând ca Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc să fuzioneze cu cel Municipal * importante reduceri de paturi vor fi consemnate la unităţile spitaliceşti din Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, unde se înregistrează un grad scăzut de ocupare, între 51 şi 68%

Spitalul Clinic de Obstetrică ?i Ginecologie „Elena Doamna” Ia?i ar putea fi desfiinţat, în locul său urmând a fi înfiinţat un centru regional pentru tratarea infertilităţii. Cu toate acestea, gravidele vor putea să nască în continuare la Maternitatea „Cuza Vodă” sau, în caz de urgenţă majoră, la viitorul Spital Regional de Urgenţă.

În pofida zvonurilor privind desfiinţarea Maternităţii „Elena Doamna”, cei de la conducerea unităţii medicale spun că termenul de „închis” este incorect şi preferă în schimb să-l folosească pe cel de „reorganizare”. „Maternitatea Elena Doamna funcţionează de 179 de ani. Pe 24 ianuarie 1859, când ieşenii se învârteau în Hora Unirii, în clădirile maternităţii se desfăşura activitate medicală. Masterplanul de care vorbiţi este un masterplan început în 2015, masterplanul nu doreşte închidere de spitale, cât organizarea şi eficientizarea activităţii medicale, lucru care este binevenit în sistemul de sănătate din România şi dorit de toată lumea”, a spus managerul Maternităţii „Elena Doamna”, Gabriel Martinescu.

Proiectul Maternităţii „Elena Doamna” urmăreşte transformare a activităţii într-un centru de tratament pentru problemele legate de infertilitate. „Nimeni nu a precizat şi nu a spus vreodată că Maternitatea Elena Doamna se va închide. Acest lucru vi-l pot confirma şi din discuţiile avute ieri (marţi - n.r.) cu reprezetanţii Ministerului Sănătăţii. Cei de la minister îşi doresc implementarea cât mai rapidă a proiectului Spitalului Regional Urgenţă, lucru care orice ieşean şi orice cetăţean al României şi-l doreşte. Suntem convinşi de beneficiile acestui proiect dar trebuie să fim conştienţi că el presupune şi anumite sacrificii. Din punctul de vedere al celorlalte şase spitale care, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să îşi regândească activitatea în criterii de eficienţă, cost - pat, lucru care va pune anumite semne de întrebare, raportate la activitatea viitoare a acestor spitale. Cum vor funcţiona? Cu un număr mai mic de paturi sau cu activităţi medicale mai reduse?”, a mai spus managerul Maternităţii „Elena Doamna”.

Cei 220 de angajaţi ai Maternităţii „Elena Doamna”, la Spitalul Regional

Cu toate acestea, niciunul dintre angajaţii unităţii medicale nu îşi va pierde locul de muncă. „Am avut în vedere ca în cadrul celor 3.000 de angajaţi ai Spitalului Regional de Urgenţă să se regăsească şi cei 220 de angajaţi ai Maternităţii Elena Doamna. Am primit confirmări şi sunt convins că SRU va avea nevoie de personal calificat, personal cu experienţă în domeniu, personal pe care noi deja îl avem”, a spus Gabriel Martinescu.

Mai mult, o parte dintre angajaţii maternităţii vor rămâne în unitatea medicală care se va transforma în Centru regional pentru tratarea infertilităţii. Pentru aceasta, însă, va fi nevoie de construcţia unei noi clădiri. „Este un proiect foarte ambiţios, pe care domnul preşedinte al Consiliului Judeţean îl susţine. El este condiţionat de decizia Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor de a definitiva un proces de retrocedare început în 2003. Ne aflăm în momentul de faţă după 17 ani în care nimeni nu şi-a asumat şi nu a dorit să închidă acest dosar. Proiectul propus de domnul preşedinte este condiţionat de închiderea acestui proces, cu retrocedarea sau cu neretrocedarea acestor corpuri de clădiri şi terenuri. Ţin să menţionez că proiectul poate fi implementat, este un proiect fezabil. Ne aflăm în momentul de faţă, în România, cu doar două centre de tratament al problemelor legate de infertilitate în mediul public, la Cluj şi la Bucureşti, deci este binevenit un centru la Iaşi. Am confirmarea celor din minister că discuţiile pe acest subiect vor fi unele foarte aplicate”, a spus managerul Maternităţii „Elena Doamna”.

Maricel Popa: „Sănătatea nu se face din birouri, ca matematica”

Preşedintele Consiliului Judeţean, care are în subordinea administrativă şi Maternitatea „Elena Doamna”, spune că are în intenţie să facă investiţii majore la fel ca şi la celelalte unităţi medicale din ora?, precum Spitalul „Sf. Maria” sau Spitalul de Neurochirurgie. „La Spitalul Elena Doamna, ca şi la celelalte spitale pe care le avem în subordine, dintre care cinic sunt spitale regionale, avem în vedere şi în acest an investiţii majore. Până acum, în ultimii patru ani s-au realizat investiţii de peste 160 de milioane de euro pentru a aduce spitalele la nivel european. Nu sunt de acord cu propunerile unui aşa zis Masterplan sau propuneri făcute din birouri, pentru că sănătatea nu se face din birouri, ca matematica, să se ia paturi de la spitalele din Iaşi şi să se ducă la Spitalul Regional. Aşa cum am realizat suplimentare paturilor la spitalul de Boli Infecţioase, la Spitalul de Copii, prin alte activităţi şi la Elena Doamna, tot la fel, trebuie să se găsească la Ministerul Sănătăţii alte măsuri, nu să ia din spitalele din Iaşi, să ducă la spitalul regional de urgenţă. Nu sunt de acord, pentru că dacă stăm să analizăm, la cele cinci spitale vin pacienţi din toată Moldova, sunt spitale regionale, de interes regional şi nu trebuie să dispară acele paturi”, a spus Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi. El a mai spus că va face tot posibilul pentru ca la spitalele din subordine să nu fie redus numărul de paturi. „Zi şi noapte mă voi lupta pentru a nu fi luate paturi de la spitale. Să găsească alte soluţii, nu prin relocare sau reorganizare să închidem un spital. Nu sunt de acord cu aşa ceva”, a mai spus Maricel Popa.

Cinci spitale din Moldova vor fi închise

Conform Master Planului regional de servicii de sănătate al regiunii Nord Est, Ministerul Sănătăţii nu poate accesa fonduri europene pentru Spitalul Regional Iaşi dacă nu se face o reorganizare a unităţilor medicale din zonă. Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ar urma să preia cazurile mai complexe din regiune. Drept urmare, o parte dintre spitalele municipale şi orăşeneşti vor dispărea sau vor fi transformate în ambulatorii. Unul dintre aceste spitale este Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna” Iaşi.

În Master Planul de Sănătate realizat în 2015 se prevede ca Maternitatea „Elena Doamna” să fie transformată în unitate sanitară de îngrijiri paleative sau centru de sprijin pentru femei sau copii abuzaţi. Master Planul de Sănătate trebuie pus în aplicare întrucât de el depinde obţinerea fondurilor de la Uniunea Europeană.

În acelaşi Masterplan este menţionată şi reducerea numărului de paturi din spitalele de Pneumoftiziologie, Boli Infecţioase, „Sf Spiridon” şi Neurochirurgie. Tot de construcţia SRU depinde şi funcţionarea celor două spitale din Siret, care vor fi închise, alături de cele din Comăneşti, Oneşti şi Gura Humorului, urmând ca Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc să fuzioneze cu cel Municipal. Totodată, importante reduceri de paturi vor fi consemnate la unităţile spitaliceşti din Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, unde se înregistrează un grad scăzut de ocupare, între 51 şi 68%. Laura RADU, Ruxandra CAŞU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Iubiri imposibile și culise dezvăluite. Magia Operei între „Romeo și Julieta” și „Madama Butterfly”
05/11/2024 13:48

În această săptămană, Opera Natională Romană din Iasi isi deschide portile pentru iubitorii de balet si artă lirică, oferindu-le sansa de a retrăi emotia uneia dintre cele mai dramatice povesti d ...

Profesor din Neamț, acuzat de corupere sexuală a unui minor
05/11/2024 13:30

Un profesor de muzică din comuna nemteană Răucesti a fost retinut pentru 24 de ore, urmand ca, astăzi, să fie prezentat instantei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Cadrul didactic, in var ...

Magistrații au decis - Județul Neamț păstreaza Cheile Bicazului
05/11/2024 13:01

Cheile Bicazului răman in administrarea judetului Neamt, a decis, astăzi, Înalta Curte de Casatie si Justitie Cheile Bicazului răman in administrarea judetului Neamt, a decis, astăzi, Înalta Cu ...

Sechestru uriaș pe averea celor mai mari transportatori. Dosar de jaf de milioane euro
05/11/2024 12:49

    Procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Iasi au pus sechestru pe averea lui Constantin Samson, afaceristul care controlează cele mai mari firme de transport din Iasi, Samson Intern ...

Zeci de instituţii ieşene, jefuite de trei mureşeni
05/11/2024 08:49

* aceştia au operat in intreaga ţară, cumpărau online vouchere de vacanţă, la un pic peste jumătate din preţ * le decontau apoi la cel real, dar beneficiarii nu ajungeau la vacanţele visate * in dosar ...

Glugile de coceni, cazematele tainice ale toamnelor
05/11/2024 08:37

La prima vedere, sunt doar niste grămezi de tulpini uscate ce par lăsate de izbeliste pe campurile intinse ale toamnei. Dacă te opresti si privesti mai atent, vezi cum fiecare glugă poartă povestea unui me ...

TUIASI va avea cele mai moderne cămine din Iași
05/11/2024 08:36

  Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) a obtinut finantare, prin PNRR, pentru reabilitarea si eficientizarea energetică a trei cămine din Campusul „Tudor Vladim ...

Lucrări de modernizarea și extinderea la trei colegii din Iași
05/11/2024 07:51

* investitiile sunt realizate in cadrul programului PNRR - Componenta 15: Educatie, Investitia 10: Construirea si dezvoltarea unei retele-pilot de scoli verzi Primarul Mihai Chirica a semnat contractul de serv ...

Centrul Multifuncțional din zona Cicoarei, la un pas de finalizare
05/11/2024 07:50

* in cadrul centrului vor fi organizate spaţii pentru activităţi educative dedicate dezvoltării copiilor şi tinerilor care locuiesc in cartierul Cicoarei şi in zonele invecinate Lucrările la Centrul Mul ...

Tâlhăria, infracţiune gravă? La Iaşi, nici vorbă de aşa ceva!
04/11/2024 22:48

* in acest an, pe mesele judecătorilor ieşeni au ajuns, in total 576 dosare avand ca obiect infracţiunile de „talhărie” şi „talhărie calificată” * despre cele mai interesante, am ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei