Maternitatea „Elena Doamna” şi alte cinci spitale din Moldova vor fi desfiinţate!

1Spitalul-„Elena-Doamna“2

Dimensiune font:

| 30-01-2020 00:42

* Ministerul Sănătăţii nu poate accesa fonduri europene pentru Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi dacă nu se face o reorganizare a unităţilor medicale din zonă * prima instituţie vizată ar fi Maternitatea „Elena Doamna”, care va intra într-un proces de „reorganizare” * tot de construcţia SRU depinde şi funcţionarea celor două spitale din Siret, care vor fi închise, alături de cele din Comăneşti, Oneşti şi Gura Humorului, urmând ca Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc să fuzioneze cu cel Municipal * importante reduceri de paturi vor fi consemnate la unităţile spitaliceşti din Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, unde se înregistrează un grad scăzut de ocupare, între 51 şi 68%

Spitalul Clinic de Obstetrică ?i Ginecologie „Elena Doamna” Ia?i ar putea fi desfiinţat, în locul său urmând a fi înfiinţat un centru regional pentru tratarea infertilităţii. Cu toate acestea, gravidele vor putea să nască în continuare la Maternitatea „Cuza Vodă” sau, în caz de urgenţă majoră, la viitorul Spital Regional de Urgenţă.

În pofida zvonurilor privind desfiinţarea Maternităţii „Elena Doamna”, cei de la conducerea unităţii medicale spun că termenul de „închis” este incorect şi preferă în schimb să-l folosească pe cel de „reorganizare”. „Maternitatea Elena Doamna funcţionează de 179 de ani. Pe 24 ianuarie 1859, când ieşenii se învârteau în Hora Unirii, în clădirile maternităţii se desfăşura activitate medicală. Masterplanul de care vorbiţi este un masterplan început în 2015, masterplanul nu doreşte închidere de spitale, cât organizarea şi eficientizarea activităţii medicale, lucru care este binevenit în sistemul de sănătate din România şi dorit de toată lumea”, a spus managerul Maternităţii „Elena Doamna”, Gabriel Martinescu.

Proiectul Maternităţii „Elena Doamna” urmăreşte transformare a activităţii într-un centru de tratament pentru problemele legate de infertilitate. „Nimeni nu a precizat şi nu a spus vreodată că Maternitatea Elena Doamna se va închide. Acest lucru vi-l pot confirma şi din discuţiile avute ieri (marţi - n.r.) cu reprezetanţii Ministerului Sănătăţii. Cei de la minister îşi doresc implementarea cât mai rapidă a proiectului Spitalului Regional Urgenţă, lucru care orice ieşean şi orice cetăţean al României şi-l doreşte. Suntem convinşi de beneficiile acestui proiect dar trebuie să fim conştienţi că el presupune şi anumite sacrificii. Din punctul de vedere al celorlalte şase spitale care, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să îşi regândească activitatea în criterii de eficienţă, cost - pat, lucru care va pune anumite semne de întrebare, raportate la activitatea viitoare a acestor spitale. Cum vor funcţiona? Cu un număr mai mic de paturi sau cu activităţi medicale mai reduse?”, a mai spus managerul Maternităţii „Elena Doamna”.

Cei 220 de angajaţi ai Maternităţii „Elena Doamna”, la Spitalul Regional

Cu toate acestea, niciunul dintre angajaţii unităţii medicale nu îşi va pierde locul de muncă. „Am avut în vedere ca în cadrul celor 3.000 de angajaţi ai Spitalului Regional de Urgenţă să se regăsească şi cei 220 de angajaţi ai Maternităţii Elena Doamna. Am primit confirmări şi sunt convins că SRU va avea nevoie de personal calificat, personal cu experienţă în domeniu, personal pe care noi deja îl avem”, a spus Gabriel Martinescu.

Mai mult, o parte dintre angajaţii maternităţii vor rămâne în unitatea medicală care se va transforma în Centru regional pentru tratarea infertilităţii. Pentru aceasta, însă, va fi nevoie de construcţia unei noi clădiri. „Este un proiect foarte ambiţios, pe care domnul preşedinte al Consiliului Judeţean îl susţine. El este condiţionat de decizia Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor de a definitiva un proces de retrocedare început în 2003. Ne aflăm în momentul de faţă după 17 ani în care nimeni nu şi-a asumat şi nu a dorit să închidă acest dosar. Proiectul propus de domnul preşedinte este condiţionat de închiderea acestui proces, cu retrocedarea sau cu neretrocedarea acestor corpuri de clădiri şi terenuri. Ţin să menţionez că proiectul poate fi implementat, este un proiect fezabil. Ne aflăm în momentul de faţă, în România, cu doar două centre de tratament al problemelor legate de infertilitate în mediul public, la Cluj şi la Bucureşti, deci este binevenit un centru la Iaşi. Am confirmarea celor din minister că discuţiile pe acest subiect vor fi unele foarte aplicate”, a spus managerul Maternităţii „Elena Doamna”.

Maricel Popa: „Sănătatea nu se face din birouri, ca matematica”

Preşedintele Consiliului Judeţean, care are în subordinea administrativă şi Maternitatea „Elena Doamna”, spune că are în intenţie să facă investiţii majore la fel ca şi la celelalte unităţi medicale din ora?, precum Spitalul „Sf. Maria” sau Spitalul de Neurochirurgie. „La Spitalul Elena Doamna, ca şi la celelalte spitale pe care le avem în subordine, dintre care cinic sunt spitale regionale, avem în vedere şi în acest an investiţii majore. Până acum, în ultimii patru ani s-au realizat investiţii de peste 160 de milioane de euro pentru a aduce spitalele la nivel european. Nu sunt de acord cu propunerile unui aşa zis Masterplan sau propuneri făcute din birouri, pentru că sănătatea nu se face din birouri, ca matematica, să se ia paturi de la spitalele din Iaşi şi să se ducă la Spitalul Regional. Aşa cum am realizat suplimentare paturilor la spitalul de Boli Infecţioase, la Spitalul de Copii, prin alte activităţi şi la Elena Doamna, tot la fel, trebuie să se găsească la Ministerul Sănătăţii alte măsuri, nu să ia din spitalele din Iaşi, să ducă la spitalul regional de urgenţă. Nu sunt de acord, pentru că dacă stăm să analizăm, la cele cinci spitale vin pacienţi din toată Moldova, sunt spitale regionale, de interes regional şi nu trebuie să dispară acele paturi”, a spus Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi. El a mai spus că va face tot posibilul pentru ca la spitalele din subordine să nu fie redus numărul de paturi. „Zi şi noapte mă voi lupta pentru a nu fi luate paturi de la spitale. Să găsească alte soluţii, nu prin relocare sau reorganizare să închidem un spital. Nu sunt de acord cu aşa ceva”, a mai spus Maricel Popa.

Cinci spitale din Moldova vor fi închise

Conform Master Planului regional de servicii de sănătate al regiunii Nord Est, Ministerul Sănătăţii nu poate accesa fonduri europene pentru Spitalul Regional Iaşi dacă nu se face o reorganizare a unităţilor medicale din zonă. Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ar urma să preia cazurile mai complexe din regiune. Drept urmare, o parte dintre spitalele municipale şi orăşeneşti vor dispărea sau vor fi transformate în ambulatorii. Unul dintre aceste spitale este Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna” Iaşi.

În Master Planul de Sănătate realizat în 2015 se prevede ca Maternitatea „Elena Doamna” să fie transformată în unitate sanitară de îngrijiri paleative sau centru de sprijin pentru femei sau copii abuzaţi. Master Planul de Sănătate trebuie pus în aplicare întrucât de el depinde obţinerea fondurilor de la Uniunea Europeană.

În acelaşi Masterplan este menţionată şi reducerea numărului de paturi din spitalele de Pneumoftiziologie, Boli Infecţioase, „Sf Spiridon” şi Neurochirurgie. Tot de construcţia SRU depinde şi funcţionarea celor două spitale din Siret, care vor fi închise, alături de cele din Comăneşti, Oneşti şi Gura Humorului, urmând ca Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc să fuzioneze cu cel Municipal. Totodată, importante reduceri de paturi vor fi consemnate la unităţile spitaliceşti din Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, unde se înregistrează un grad scăzut de ocupare, între 51 şi 68%. Laura RADU, Ruxandra CAŞU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Unui bărbat din Iaşi i s-a făcut dor de iubita lui, dar a uitat că femeia are ordin de protecţie împotriva lui. Cum s-a terminat aventura individului
11/01/2025 22:45

Dragostea nu are limită! Iar atunci cand iubeşti, nici măcar un ordin de protecţie nu mai stă in calea ta. A demonstrat-o un bărbat de 36 de ani din judeţul Iaşi, care s-a dus chitit să işi vadă fost ...

Focar de salmonella în Vaslui. Aproape 60.000 de ouă infestate, retrase de la comercializare; sute de mii de găini sacrificate
11/01/2025 22:34

Vasluienii au fost la un pas de a-şi pune in farfurie o adevărată bombă alimentară. Vorbim de aproximativ 60.000 de ouă care au fost retrase de pe piaţă, după ce inspectorii sanitar-veterinari au desco ...

Șoferii din România ar putea plăti o TAXĂ de decongestionare a traficului. Proiectul de act normativ, inițiativa unui deputat PSD
11/01/2025 22:24

Un deputat PSD a propus ca o parte din soferii din Romania să plătească o taxă de decongestionare a traficului, similară cu cea din Manhattan si Londra. Vasile Citea, un deputat PSD din Iasi, propune inst ...

Vameșii de la Siret au CONFISCAT o mașină în valoare de 50.000 de euro. Totul s-a întâmplat după un control de rutină / Ce au descoperit în autoturism
11/01/2025 22:16

Un bărbat de 42 de ani, cu dublă cetătenie romană si ucraineană, a fost prins incercand să introducă ilegal in Romania 1.680 de pachete cu tigări nedeclarate. Incidentul s-a petrecut in Punctul de Trec ...

Mihai Chirica  „Ne-am obișnuit să trăim foarte bine, cu un randament foarte scăzut, iar sectorul public a devenit un devorator al economiei”
11/01/2025 19:21

* consideră primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica  - Domnule primar, inceput de an linistit, la Iasi, sau e doar o aparentă? Mă refer la temperaturile ridicate, care, provoacă cheltuieli mai putin ...

Contrabandist, prins cu 1.700 de pachete cu ţigări la frontieră
11/01/2025 11:59

Poliţiştii de frontieră din Suceava cercetează un bărbat cu dublă cetăţenie, romană şi ucraineană, in a cărui maşină au descoperit ascunse, in bagaje şi in plafonul mijlocului de transport, aproa ...

Publicul tânăr, în atenția Operei din Iași
11/01/2025 11:57

Conducerea Operei Nationale Romane din Iasi se va concentra, in acest an, si pe atragerea publicului tanăr in sălile de spectacole. În acest sens, in primăvară, va avea loc premiera operei comice &bd ...

FOTOGEOGRAFICA duplex fotografic București – Iași
11/01/2025 10:03

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti si Universitatea Natională de Arte „George Enescu” din Iasi organizează un dublu eveniment dedicat Zilei Artei Fotografice din Romania si Zilei Culturii ...

O femeie din Iaşi s-a retras la mănăstire, după o 'iubire' ratată cu un soldat american, care era de fapt un marocan. I-a trimis bărbatului 7.000 de dolari
10/01/2025 19:03

O femeie din Iaşi s-a dus la mănăstire după ce a fost păcălită de un marocan din Italia să ii trimită bani ca să obţină aur in valoare de un milion de dolari. Pentru asta, moldoveanca a făcut impru ...

Ștefan cel Mare, evocare deosebită la 550 de ani de la Bătălia de la Podul Înalt, în Vaslui
10/01/2025 16:46

Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui a organizat, vineri, la Ansamblul Monumental "Podul Inalt" Băcăoani, o activitate culturală dedicată implinirii a 550 de ani de la bătălia caştigată de voievod ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei