Medicii ieșeni, în alertă: „Nu neglijați înțepăturile de țânțari, căci pot deveni letale!”
Dimensiune font:
Medicii ieșeni sunt în alertă după ce virusul West Nile, transmis de țânțari, a provocat primul deces din acest an. Cadrele medicale îi îndeamnă pe ieșeni să fie foarte atenți când vine vorba despre înțepăturile de țânțari, deoarece acestea pot deveni letale.
„Virusul West Nile a provocat primul deces din acest an. Nu neglijați înțepăturile de țânțari deoarece ele pot deveni letale. Sunt cinci semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital, iar medicii de la infecțioase se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri. Febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar trebuie să fie luate în serios”, precizează dr. Tudor Ciuhodaru.
„Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile”
Un alt fapt îngrijorător este că, momentan, nu există nu tratament specific pentru acest virus, susțin cadrele medicale. Astfel, spitalizarea pacientului este strict necesară, deoarece poate fi vorba despre forme severe de boală. „Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă. Totodată, de menționată este că nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul formelor de severitate medie, 1 din 5 cazuri, ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie, starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile”, adaugă medicul ieșen.
Cum putem să ne ferim de acest virus
Cadrele medicale susțin că este bine să evităm înțepăturile de țânțari, mai ales în intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui, când activitatea acestor insecte este la cel mai înalt nivel. Totodată, activitățile în aer liber trebuie evitate pe cât posibil și trebuie utilizate subtanțe care resping insectele. „Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, chiar dacă țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție. Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor”, mai spune dr. Tudor Ciuhodaru.
Medicii mai precizează că principala cale de transmitere a virusului la om este prin înțepătura țânțarilor dar există și cazuri rare în care poate fi transmis prin transfuzie. Totodată, cadrele medicale susțin că probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă și că 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau