Medicii ieșeni trag semnalul de alarmă - Numărul pacienților cu boală cronică de rinichi este dublu faţă de cel al diabeticilor!
Dimensiune font:
Este nevoie de statistici şi de registre naţionale în care să fie inclus fiecare pacient cu boli cronice. Dacă nu este depistată la timp, boala cronică de rinichi poate reprezenta o problemă semnificativă atât pentru pacienți, dar și pentru întreaga societate. În Europa sunt100 de milioane de persoane care suferă de boli renale cronice. Conform estimărilor, în următoarele două decenii, bolile renale vor deveni a cincea cauză de deces.
Îngrijorător este faptul că numărul celor cu boală cronică de rinichi este dublu faţă de cel al celor cu diabet. Numai că în România nu există astfel de statistici la nivel naţional. „Dacă mă întreabă cineva acum câtă populaţie din România suferă de boală cronică de rinichi, nu pot răspunde cu exactitate în baza studiilor făcute în România, pentru că lipsesc studiile epidemiologice”, spune conf.univ.dr Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul „Dr. C.I.Parhon” din Iaşi.
Tot el anunţă că este importantă existenţa unor registre naţionale în care să fie incluşi bolnavii cu boală cronică. „Cred că ceea ce ne-ar putea ajuta şi ne-ar fi extrem de util ar fi registrele naţionale în care să introducem datele acestor pacienţi aflaţi sub supraveghere medicală pentru bolile cronice. Nu mă refer neapărat la bolile cronice de rinichi. Astfel de registre ar fi foarte utile atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Societăţii Române de Nefrologie sau Ministerului Sănătăţii, pentru a putea identifica soluţii care să îmbunătăţească supravieţuirea bolnavilor, dar şi să înjumătăţească costurile de spitalizare şi de tratament”, spune dr Ionuţ Nistor.
Asta deoarece este foarte important ca fiecare boală să fie diagnosticată la timp. La fel de importantă este includerea în programele de screening naţional. „Pentru prevenţie primul lucru pe care îl putem face este să intrăm într-un program de screening naţional. Screeningul înseamnă să faci analize la toţi pacienţii adulţi, indiferent dacă au probleme sau nu cu rinichii.Pentru a putea fi mai ţintit acest screening, pacientul cu risc de boală cronică renală trebuie îndrumat spre evaluare de medicul de familie sau de cei din ambulatoriu”, spune dr. Ionuţ Nistor.
„Dializa şi transplantul renal sunt asociate unui cost mare pentru sistemul de sănătate, dar nu este principala problemă. Dacă eşti diagnosticat cu boală cronică de rinichi riscul mai mare este reprezentat de dezvoltarea unor complicaţii cardiovasculare decât să ai nevoie de dializă” - conf.univ.dr Ionuţ Nistor.
În cazul infecţiilor cronice ale rinichilor, acestea sunt cele mai costisitoare boli pentru sistemele de sănătate. Cu toate acestea, în ultimele decenii s-au făcut mari eforturi pentru găsirea unor tratamente cât mai adecvate şi mai ieftine pentru cei cu boală cronică renală. „Ultimii trei ani au fost foarte productivi şi dătători de speranţă pentru că sunt cel puţin trei terapii. Unele dintre ele au fost gândite ca terapii adresate iniţial pacienţilor cu diabet zaharat şi care s-au dovedit a fi extrem de eficiente pentru a încetini progresia bolilor cronice în aşa fel încât pacienţii să nu mai ajungă la dializă sau să ajungă mult mai târziu. Din acest punct de vedere este foarte important să poţi diagnostica la timp. Dacă reuşeşti să faci un diagnostic precoce, cât mai devreme, reuşeşti să impui tratamentul acesta de încetinire şi care ar putea prelungi foarte mult speranţa de viaţă a rinichilor şi astfel momentul dializei sau transplantului să fie cât mai îndepărtat”, a spus conf. univ. dr. Ionuţ Nistor.
Atunci când este posibil, un transplant de rinichi este tratamentul preferat pentru insuficiența renală în stadiu terminal. Însă acest tratament alternativ pentru pacienții aflați în stadii avansate sau vulnerabili, dializa, implică costuri substanțiale. Circa 75. 000 de litri de apă se consumă anual pentru fiecare pacient. Totodată, și o cantitate substanțială de deșeuri de plastic și de gaze cu efect de seră. „Dializa şi transplantul renal sunt asociate unui cost mare pentru sistemul de sănătate, dar nu este principala problemă. Dacă eşti diagnosticat cu boală cronică de rinichi riscul mai mare este reprezentat de dezvoltarea unor complicaţii cardiovasculare decât să ai nevoie de dializă. Acest lucru se întâmplă deoarece boala progresează, iar o parte dintre pacienţii cu boală cronică renală ajung la dializă sau transplant”, a explicat conf.univ.dr Ionuţ Nistor. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau