Memorialul Ipotești, epicentrul acțiunilor organizate de Ziua Culturii Naționale și dedicate lui Mihai Eminescu
Dimensiune font:
Memorialul Ipotești va fi epicentrul acțiunilor organizate de Ziua Culturii Naționale și dedicate lui Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 171 de ani.
Programul va începe cu o depunere de jerbe de flori la statuile lui Mihai Eminescu din Piața Revoluției și Parcul „Mihai Eminescu” din Botoșani, apoi la mormintele familiei sale din cimitirul Mănăstirii Agafton. Acţiunea, care are loc în premieră, este organizată de Consiliul Judeţean (CJ) şi Memorialul Ipoteşti - Centrul de Studii „Mihai Eminescu”, instituţie aflată în subordinea CJ. „Sunt activităţi asupra cărora Consiliul Judeţean s-a aplicat cu toată responsabilitatea. O zi cu o asemenea însemnatate nu poate fi trecută cu vederea, pentru că suntem, pentru o zi, capitala culturală a României”, a declarat preşedintele CJ, Doina Federovici.
Mănăstirea Agafton din judeţul Botoşani a constituit unul dintre principalele locuri de inspiraţie a poetului Mihai Eminescu. Aici, marele poet român a scris şi trei dintre cele mai cunoscute poezii ale sale, „Fiind băiet, păduri cutreieram”, „Călin (file din poveste)” şi „Mai am un singur dor”.
În aceeași zi, va avea loc o conferință susținută de președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, Ziua tristă a culturii naționale, apoi va fi decernat Premiul Națioanal de Poezie „Mihai Eminescu” - Opus Primum. Membrii juriului, Alexadru Cistelecan (Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), Alex Goldiș (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), Mihai Iovănel (Academia Română, Institutul „G. Călinescu”), Andrei Terian-Dan (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) vor discuta despre poezia de debut din anul 2020. Discuțiile vor fi însoțite de lecturi ale poeților nominalizați pentru premiul din acest an: Lucian Brad, Dumitru Fanfarov, Mircea Andrei Florea, Antonia Mihăilescu, Otay Deniz. La final, va fi înmâna Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – Opus Primum câștigătorului, desemnat de juriu. Programul dedicat poetului naţional va continua la ora 15:00, cu ediția din ianuarie a proiectului „Poeți în dialog”, moderată de Lucia Țurcanu, la care sunt invitați Robert Șerban (Timișoara) și Lucian Vasiliu (Iași). „La tradiționalele Semnale editoriale (ora 16:30), vor fi prezente: Editura Cartier (Republica Moldova Chișinău), director – Gheorghe Erizanu; Editura Eikon (București), director – Valentin Ajder; Editura Junimea (Iași), director – Lucian Vasiliu. Colecția Ipotești va fi prezentată de Mihaela Anițului, șef serviciu, Memorialul Ipotești.
Spre seară, la ora 18, se va aprinde „Flacăra Culturii”. Autoritățile vor ilumina unor clădiri cu o mare încărcătură culturală: Casa Memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, Muzeul Județean de Istorie Botoșani și Biserica Uspenia, cea în care a fost botezat marele poet. Pe clădirea Muzeului va fi proiectat un colaj de filme realizat pe baza unor fotografii din portofoliul Memorialului Ipotești, „Pe urmele lui Eminescu”.
ere de jerbe de flori la statuile lui Mihai Eminescu din Piața Revoluției și Parcul „Mihai Eminescu”. La Muzeul „Mihai Eminescu” de la Ipotești va avea loc vernisarea expoziției „Botoșanii secolului XIX”. Accesul vizitatorilor atât în cadrul Memorialului Ipotești, cât și a Muzeului Județean de Istorie va fi liber pe tot parcursul zilei de 15 ianuarie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau