Dragi ieșeni,
Ne apropiem de sfârșitul acestui an, un an dificil, foarte imprevizibil, care ne-a adus totuși realizări importante, dar și câteva obiective pe care trebuie să le urmărim în viitor.
Nu vreau acum, în preajma Revelionului 2022, să țin timpul în loc pentru un raport de activitate detaliat al anului 2021, dar cred că pot spune de la început că, așa cum am promis și mi-am asumat, și în ultimul an Iașul a continuat să se schimbe în bine!
În pofida pandemiei de COVID-19, Iașul a continuat să funcționeze în anul 2021 în parametri normali, recuperând întârzierile din 2020, l primul an de pandemie. Dovezi că Iașul este pe drumul cel bun sunt atât rezultatele pe care le vedem în Municipiul Iași, dar și la alte instituții (universități, spitale, companii private), cât și cuvintele foarte frumoase despre Iași venite din partea celor care au vizitat în ultimul an orașul nostru!
Revenind la activitatea administrativă, după cum am mai arătat, fondurile nerambursabile atrase de Primăria Municipiului Iași sub conducerea mea, ca primar, au depășit pragul de 1 miliard de lei. Nu este vorba de o simplă statistică, ci deja de rezultate concrete ale fondurilor europene, care se văd și duc la creșterea calității vieții ieșenilor.
O parte importantă a acestor rezultate s-au concretizat în ultimul an:
• infrastructură și transport public verde, modern, inteligent: am modernizat o serie de linii de tramvai (Tudor Vladimirescu, Pădurii, Țuțora), iar altele sunt în lucru (Zona Industrială și Dancu); avem 19 tramvaie noi (16 PESA și trei Bozankaya) dintr-un total de 32 de tramvaie contractate; am făcut pași decisivi pentru a aduce și autobuze electrice (avem contracte semnate pentru 20 de autobuze Solaris de 12 metri și pentru 24 de autobuze BMC de 10 metri), la care se adaugă stații de încărcare;
• mobilitate urbană verde: prin proiectul Iași VeloCity vom face 50 de stații de îmbarcare și închiriere și vom achiziționa 813 biciclete inteligente mecanice, 37 biciclete inteligente electrice și 80 de triciclete pentru seniori și pentru persoanele cu dizabilități;
• mediu și creșterea calității vieții: lucrăm la amenajarea unei zone de agrement în C. A. Rosetti și a patru oaze de verdeață în cartiere;
• educație: construim grădinițe în Dacia, Bucium și Tătărași (PP13) și Copou ( Codrescu), modernizăm campusul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” și construim un centru educativ în zona Cicoarei;
• servicii publice și utilități: am finalizat modernizarea etapei a 3-a in Iunie anul acesta și am depus documentația pentru a continua dezvoltarea sistemul de termoficare și rețeaua de iluminat public; am început reabilitarea energetică a Spitalului de Recuperare;
• monumente: am finalizat reabilitarea Monumentului eroilor din primul război mondial din Galata, a Mănăstirii Frumoasa, lucrările la Palatul Braunstein; Muzeul de Istorie Naturală și urmează finalizarea lucrărilor la Baia Turcească in 2022.
Toate aceste investiții sunt completate de numeroase investiții din bugetul local.
• O parte însemnată dintre acestea sunt în domeniul infrastructurii, în care avem un program de modernizare a circa 140 de străzi.
• Am finalizat lucrările la strada Pădurii, continuăm modernizarea străzilor Luca Arbore, Ioan Mironescu, Țicăul de Jos, Dochia, Roșcani, Viticultori, Orientului și pregătim intervenții la străzile Timpului, Șt. O. Iosif, Romană și Prof. I. Simionescu, precum și la șoseaua Bucium.
• Am finalizat licitația și pregătim semnarea contractului pentru modernizarea străzilor Lupiței, Varianta Șoseaua Rediu, Albineț și Hotin, precum și pentru străzile Aurel Vlaicu și Ciurchi.
• Suntem în etapa de semnare a contractelor pentru modernizarea străzilor Văscăuțeanu, Victor Babeș, Titu Maiorescu, Nicolae Istrati, Turcu, Ion Roată, șoselei Munteni și aleii Copou, precum și a străzilor Dr. Nicolae Vicol, George Coșbuc, Alexandru Vlahuță, Dumitrașcu Cantacuzino, Simion Bărnuțiu și stradelei Sofia Nădejde.
• Am finalizat proiectarea și pregătim licitațiile pentru modernizarea străzilor Alba Iulia, Podoleanu, Gloriei, Călugăreni, Bucovinei, Poienilor, Teascului și fundacului Strugurilor.
• De asemenea, sunt în curs de proiectare lucrările de modernizare a străzilor Aurora, Peneș Curcanul, Al. O. Teodoreanu, Arapului, Bularga, Roadelor, Galbeni, Voinești, Azilului, Dr. Alexandrina Miron Tănăsescu, Marginii, Popăuți, Pompei, Banat și Zlataust, a șoselei Ștefan cel Mare și Sfânt, stradelei și fundacului Plopii fără Soț, trecătorii Vișan și bulevardului Poitiers, precum și crearea unei benzi suplimentare pe direcția șoseaua Arcu – strada Păcurari, adiacentă Pasajului Octav Băncilă.
• În educație am început consolidarea Liceului „Dimitrie Cantemir” și am finalizat numeroase lucrări la școli si gradinițe cu o valoare de peste 20 milioane lei
• În ceea ce privește educația preșcolară, am finalizat modernizarea și extinderea Creșei nr. 1 și pregătim construirea a două creșe noi, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării.
• În privința facilităților sportive ale unităților școlare, este in faza avansată spre finalizare o sală de sport la Școala „Ion Creangă”, am semnat contractul pentru construirea altor 3 săli la școlile „George Coșbuc”, Alexandru Vahuță” și „Nicolae Iorga”, am modernizat 17 terenuri de sport și vom amenaja încă 21 de terenuri, pentru care am semnat contractul.
• Dintr-un contract care vizează 28 de spații de joacă, în acest an am finalizat 22.
Viziunea noastră - obiectivul nostru fundamental este ca Iașul să își consolideze statutul de metropolă care generează dezvoltare în Zona Metropolitană, în Județul Iași și în întreaga Regiune de Nord – Est. Avem toate atuurile pentru a atinge rapid și acest obiectiv: populație tânără, universități și institute de cercetare, o forță de muncă tânără și bine pregătită, unul dintre cele mai active și performante medii de afaceri în noile industrii bazate pe inteligență și inovare tehnologică.
Este nevoie ca și la nivel central să dăm startul tuturor reformelor, să ne debarasăm de populismul ieftin al "reformatorilor”, să consolidăm cu adevărat instituțiile statutului și să punem educația pe primul loc, chiar și înaintea sănătății.
Sigur, toate aceste atuuri trebuie completate de o serie de investiții pe care noi, alături de autoritățile centrale, suntem obligați să le demarăm, în special autostrăzile, șoselele de centură și modernizarea în continuare a Aeroportului Internațional, Sala Polivalentă “Regina Maria” dar și de creșterea calității vieții, astfel încât oamenii - ca și companiile - să fie motivați să rămână aici.
Profesional, ca primar, am avut un an bun pentru că în fiecare zi, în fiecare clipă, m-am preocupat de misiunea pe care voi mi-ați încredințat-o, să am grijă de voi, să dau orașului direcția pe care o merită.
Nu este ușor, pentru că toate acestea au nevoie de o echipă unită, iar înafară de voi, cei care vă bucurați pentru fiecare fir de iarba care crește pentru noi toți, aici lângă noi, din păcate, s-a născut și o masă de oameni răi, uneori diabolici, care se urăsc probabil și pe ei și între ei.
Iar dezamăgirea mare este că aceștia împodobesc iadul pe care l-au creat cu “intențiile bune“ ale unei democrații pe care tot ei o ucid, îi distrug principiile și o siluiesc de multe ori în scop personal.
De unde vine veninul unor așa ziși ziariști precum Gabriel Gachi: motivat de faptul că l-am găsit cu o locuință luată ilegal de la primarie cu semnătura actualei secretare, l-am somat să o elibereze, ne-am judecat, fapt pentru care nu a mai “îndrăznit” nimeni așa ceva . De la faptul că nu i-am facilitat obținerea unor spații, ca nu m-am plimbat prin parcarea primăriei ca alții,
, cam de aici, de unde altundeva.. . Dumnealui avea buletin de Miroslava, acasă la el, dar ținea casă de la Primăria Iași, în timp ce noi ne zbatem pentru sutele de familii care stau la coadă. De altfel, la fel ca Secretara primăriei care ținea locuință de serviciu în Păcurari și locuia la casa ei, în Valea Lupului
Apropo de domnul Gachi, a fost prins băut la volan doar de doua ori, de unde are și două dosare penale care, știu și eu….
De unde supărarea Ziarului de Iași: deoarece trăiesc mereu cu frustrarea că am o relație aparte cu Bună Ziua Iași, dușmanii lor de moarte, și multe altele. Fals, total fals, nu am afinități cu niciun trust de presă, admir și respect pe toți cei care respectă principiul presei libere, și-i evit, chiar dacă uneori pare ostentativ, pe cei care folosesc cuvântul pentru a culege arginți sau a semăna venin. Iar din cauza aceasta, am căzut între ciocan si nicovală (când unii, când alții).
De unde a apărut Rareș Neamtu și Tudor Leahu: primul era pe terenul de sport odată cu mine până când, brusc a început să acuze, să mintă cititorii lui și să fabuleze la nesfârșit. Fals. Nu l-am reclamat, dar mi-a venit silă când a scris (printre alte minciuni) faptul că în Târgu Neamț, casa mamei soției mi-ar aparține, deși a fost coleg de școală cu soția mea, se și vizitau de-altfel, știa că acea casă a fost cumpărată când soția mea avea 8 ani! Iar despre Tudor Leahu, un personaj zgomotos fotografiat frecvent cu prafuri pe masă (ajunse și la Politie), “săgeata de serviciu a unora” care s-a înfipt ireversibil în ușa închisă a primarului, adică a mea, nu mai e nimic de zis.
Despre domnul Dobașu nu voi vorbi, pentru că, dacă aș face un clasament bazat pe profesionalism, ar cădea evident, inafara clasamentului.
Totuși, sunt surprins de unii intelectuali sau demnitari de ”opoziție a mea” sau nu, care-și plătesc liniștea unui condei otrăvit.
Mă opresc aici pentru că, educat fiind să respect instituțiile statului, în care cred cu tărie, la fel de mult ca și dragostea pentru țara noastră România, vă asigur că voi munci pentru voi, dragi ieșeni, în continuare cu mai multă dăruire și energie!
Nu va fi ușor, dar am credința că împreună vom reuși!
Vă mulțumesc pentru încredere!
La mulți ani!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau