Militarii fac coadă la Tribunal, din cauza alcoolului!
Dimensiune font:
De la începutul acestui an, la Tribunalul Militar Iaşi a avut loc judecata pe fond în 56 dosare penale. Au fost pronunţate 23 sentinţe, 19 s-au amânat, în 13 cazuri s-au discutat excepţiile invocate de părţi, iar la unul a fost declinată competenţa. Trebuie făcute două precizări: în primul rând, aici nu sunt judecaţi doar cei care fac parte din Armata Română, în faţa magistraţilor militari ajung şi angajaţii din celelalte instituţii de forţă: poliţişti, jandarmi, pompieri. Apoi, Tribunalului Militar Iaşi are competenţă teritorială pe limita a opt judeţe: Botoşani, Suceava, Neamţ, Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi.
În tot acest răstimp, niciun spion, niciun trădător ori dezertor n-a fost tras la răspundere, în majoritatea speţelor fiind vorba de infracţiuni la regimul rutier. 28 în doar trei luni. Dintre acestea, lider detaşat e infracţiunea de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”. Inculpaţii pe teme bahice par, mai curând, eroi de comedii. În uniformă.
Caporalul beat a sunat chiar el la poliţie, după ce a intrat cu maşina-n şanţ
Primul condamnat pentru alcool la volan în acest an a fost caporalul N.L., încadrat la o unitate militară din judeţul Botoşani. Tânărul s-a ales cu cazier în urma unei întâmplări de tot râsul. În vara lui 2021, pe la orele prânzului, fiind în timpul liber, a preparat un grătar în curtea casei sale. A invitat un prieten, a scos berea de la rece şi au început cheful.
Spre seară, musafirului i-a venit chef de mers la femei, gazda s-a oferit să-l care cu autoturismul personal. N-au mai ajuns la destinaţie, la prima curbă, maşina s-a răsturnat în şanţul de pe marginea drumului. Pe moment, au abandonat vehiculul şi au mers la un bar din apropiere, unde au mai ras câteva beri, ca să prindă puteri şi să izbutească a readuce autoturismul pe carosabil. Eforturi zadarnice, s-au luat la harţă, caporalul s-a enervat şi a sunat la 112. Le-a povestit poliţiştilor despre accident, aceştia au venit la faţa locului şi au constatat, contrariaţi total, că apelantul duhnea a doagă din toţi rărunchii. L-au pus să sufle în etilotest, a ieşit o valoare enormă, 1,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Până în acel moment, militarul a fost foarte cooperant, însă, când a auzit că trebuie să meargă la spital pentru recoltarea probelor biologice, l-a luat pe nu în braţe. A inventat ad-hoc povestea cum că fiică-sa în vârstă de opt ani ar fi rămas singură acasă, era speriată şi plângea. În realitate, n-avea nicio fiică.
I s-a deschis dosar penal şi a fost condamnat, pe 14 februarie a.c., la un an şi opt luni, dar cu suspendare.
Refuzat de mamă şi de iubită, un jandarm a băut de supărare, apoi a plecat la plimbare
D.P., plutonier la o unitate de jandarmi din Neamţ, a fost protagonistul unei întâmplări ce ţine mai mult de umorul absurd. Locuia împreună cu părinţii bolnavi, se logodise cu o tânără din judeţul Vaslui şi făcea mereu naveta între cele două locaţii. Cu autoturismul personal.
Pe 21 martie 2022, D.P. trebuia să-şi ducă mama la Iaşi, pentru un tratament împotriva cancerului mamar. A plecat de la iubită, a ajuns la casa părintească, dar bătrâna a refuzat să meargă. Văzând că a bătut drumul de pomană, jandarmul a golit la viteză 4 sticle de bere.
Se întuneca, trebuia să ajungă la logodnică, dar băuse zdravăn, era conştient de riscuri. A sunat-o pe tânără, propunându-i să vină ea la Neamţ.
Alt refuz, încă nişte beri, a prins curaj, s-a urcat la volan, mai avea câţiva kilometri până la destinaţie, se bucura deja că a izbutit să şofeze fără incidente şi neplăceri, când în faţa maşinii i-au apărut brusc trei petrecăreţi. I-a atins uşor, însă evenimentul rutier l-a trimis în faţa Tribunalului Militar. Un an şi şase luni, cu suspendare, pentru „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”
Cauza accidentului: whisky fără control şi nuntaşi gălăgioşi
Despre cazul lui G.M. am scris în urmă cu o lună, atunci când a fost condamnat de către judecătorii militari. Angajat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, G.M. a fost total neinspirat atunci când s-a deplasat cu maşina tatălui său pentru a petrece weekendul la un club din Boroaia natală, în judeţul Suceava, începând cu seara de 27 august 2022. A parcat autoturismul în curtea localului, apoi a luat loc la o masă, pe terasă, alături de mai mulţi prieteni. Tinerii au făcut întrecere la dat pe gât shot-uri de whisky, Gabriel era convins că va lăsa maşina acolo şi va merge pe jos până acasă, nu privea faptul că se chercheleşte ca fiind o problemă.
Un prim ghinion a fost că, în acea noapte, să fie programată o nuntă în local, parcarea s-a aglomerat, unul dintre invitaţi i-a solicitat să scoată vehiculul de acolo. Manevră simplă, câţiva metri de dat cu spatele, nu părea vreun risc. Jandarmul s-a urcat la volan, a băgat în marşarier şi a călcat uşor pedala. Ca un făcut, fix în acel moment, o tânără, invitată la eveniment şi sosită cu întârziere, s-a grăbit să parcheze autoturismul lângă cel al lui Gabriel. Cele două vehicule s-au acroşat uşor, vina era clar a jandarmului, acesta a coborât imediat pentru a constata eventualele pagube.
Femeia a procedat identică, a intrat în vorbă cu Gabriel şi l-a simţit imediat că miroase a alcool, aşa că a sunat la 112. Poliţiştii au venit rapid, i-au pus etilotestul, rezultând o valoare de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Drept urmare, i-au zis că trebuie să meargă la spital, la Fălticeni, pentru recoltarea probelor biologice. Jandarmul nu s-a opus, dimpotrivă, a fost foarte cooperant, a admis consumul de whisky, dar n-a ştiut să spună cantitatea. Valoarea alcoolemiei din sânge s-a dovedit una de dosar penal: 1,58 mg/l. Acest comportament i-a adus o amânare a executării pedepsei de un an şi două luni. Îşi păstrează permisul, dar e obligat să urmeze un program de reintegrare socială cu tematica din sfera gestionării adicţiilor nocive. Ceva gen alcoolicii anonimi.
Încălcare de consemn. Câteva pahare în timpul serviciului de gardă
Sună tare pompos această încadrare juridică, aduce a întâmplări ca-n romanele de război. În instanţa ieşeană, realitatea e mult mai prozaică. În primele trei luni ale anului în curs, s-au pronunţat sentinţele în trei astfel de dosare. Două dintre ele n-ar avea nicio relevanţă în lumea civilă. Par trase la indigo. În timpul unui exerciţiu tactic, un soldat aflat în serviciul de pază, a omis să-l întrebe pe caporal care-i parola, i-a descuiat poarta, permiţând accesul maşinii acestuia, după care a rătăcit cheia. Încălcare de consemn, judecată, condamnare, pedeapsă cu suspendare.
Al doilea caz, tot cu nişte chei rătăcite, e încă neclar. Cei doi martori, esenţiali în derularea procesului, nu mai fac parte din sistem. Unul a trecut în rezervă prin pensionare şi e plecat din ţară, cel de-al doilea şi-a dat demisia.
Şi despre păţania plutonierului adjutant O.C.B., angajat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău am mai scris relativ recent. Fusese programat în tura de noapte, obiectivul fiind paza Judecătoriei Buhuşi. Avea serioase probleme personale, a încercat să-şi ia liber, dar superiorii n-au aprobat.
Mai mult de nevoie, a intrat în tură, a avut o ceartă puternică, la telefon, cu concubina, s-a enervat şi a plecat din post, cu tot cu armamentul din dotare. A lăsat larg deschise uşile instituţiei şi nu numai atât. Oricine putea intra în camera de armament. S-a dus la un amic şi a început să bea.
Cu totul întâmplător, pe la ora 10.00 noaptea, un coleg de-al lui O.C.B. a trecut prin zonă. Intrigat de faptul că uşa de la intrarea în Judecătorie e larg deschisă, a pătruns în instituţie. A văzut boarfele înşirate pe hol, uşa de la camera de armament în lături şi ea, nimeni de pază, aşa încât l-a sunat pe colonel. Luni noaptea, deloc confortabil, ofiţerul superior n-a avut încotro şi a venit la faţa locului. L-a sunat insistent pe adjutant, acesta a răspuns într-un târziu şi s-a prezentat, mergând încâlcit, la raport. Colonelul şi-a dat uşor seama că are în faţă un om beat, i-a pus etilotestul şi a ieşit o valoare de 1,05 mg/l în aerul expirat.
N-a fost condamnat pentru consumul de alcool, ci pentru încălcarea de consemn. Un an şi şase luni, cu suspendare.
***
Fapte de genul celor prezentate, însă mult mai banale, ocupă timpul şi consumă energia instanţei militare ieşene. Nici vorbă de spioni, dezertori, trădători... Marcel FLUERARU, Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau