Mina de uraniu de la Crucea va fi închisă
Dimensiune font:
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că mina de uraniu de la Crucea (Suceava) va fi închisă, urmând a fi deschisă cea de la Tulgheş-Grinţieş (Neamț). El a avut o întâlnire cu mai mulţi parlamentari de la AUR, care au participat la un protest organizat în faţa Ministerului Energiei, discuţiile vizând găsirea unor soluţii pentru problemele din domeniul minier. „Au înţeles că problema circuitului nuclear în România trebuie rezolvată şi o vom rezolva şi suntem aproape de finalizare, că mina de la Crucea practic este epuizată şi va intra într-un proces de închidere. Este prima închidere de mină din Europa. O să fim pionieri în acest domeniu. O să deschidem mina de la Tulgheş-Grinţieş, o altă mină de uraniu. Toate aceste lucruri, împreună cu fabrica de procesare de la Feldioara le va face Nuclearelectrica. Practic la Nuclearelectrica vom avea circuit nuclear integrat, vom avea extragere de minereu de uraniu, procesarea acestuia, fabrica de combustibil şi producerea de energie din punct de vedere nuclear.
În procedura de închidere de mină, pentru a putea pune mina în siguranţă, o să avem nevoie de forţă de muncă, o să avem nevoie de acei mineri. Procedura de închidere durează, conform normativelor, minimum 100-200 de ani. Este o procedură care va avea nevoie de forţă de muncă, foarte multă în prima parte, după care uşor, uşor regresiv. Deci nu se pune problema că minerii nu au ce să facă acolo. Nu putem să lucrăm decât cu cei care au lucrat acolo şi care ştiu despre ce este vorba şi vom avea nevoie de forţă de muncă şi pentru mina care e la graniţa judeţului Neamţ cu Suceva, Tulgheş-Grinţieş", a explicat Virgil Popescu.
Ministrul acuză că la exploatarea ultimului stoc de minereu de uraniu de la Suceava a fost “jaf la drumul mare”
El a adăugat că nu se pune problema de forţă de muncă, ci de eficientizare a activităţii, deoarece, spre exemplu, ultimul stoc de minereu de uraniu care se găseşte la Suceava are valoare contabilă de 45 de milioane de lei, iar valoarea de produs finit este de 16 milioane de lei.
Reamintim că minerii de la Sucursala Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), din județul Suceava, s-au blocat, miercuri, în subteran, în semn de protest faţă de neplata drepturilor salariale în ultimele două luni. Conform afirmațiilor minerilor de la sfârșitul săptămânii trecute, directorul minei, Vasile Chiruță, le-ar fi spus acestora „să plece la cules de sparanghel dacă nu le convine”. Minele de uraniu din judeţul Suceava sunt ultimele care mai funcţionează pe teritoriul României.
În condiţiile în care exploatările acestea vor fi închise în perioada următoare, s-a depus la Agenţia de Protecţia Mediului documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiei de mediu.
La exploatările de uraniu de la Crucea şi Botuşana au avut loc mai multe acţiuni de protest cu blocarea minerilor în subteran, de-a lungul timpului, revendicările fiind de fiecare dată neplata drepturilor salariale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau