Moment emoţionant pe Dealul Copoului, de Ziua Armatei
Dimensiune font:
Militarii Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” au sărbătorit ieri Ziua Armatei României printr-un ceremonial militar şi religios desfăşurat în faţa monumentului Eroilor Regimentului 15 Infanterie „Războieni” de pe Dealul Copoului.
Evenimentul a debutat cu defilarea şi salutul gărzii de onoare, formată din militari ai Batalionului 151 Infanterie „Războieni”.
Serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoţi condus de ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, un sobor de preoţi romano-catolic a oficiat serviciul religios din partea Diecezei de Iaşi.
La ceremonialul militar şi religios au participat personalităţi apropiate instituţiei militare, comandanţi ai unităţilor militare şi structurilor Ministerului Afacerilor Interne din Garnizoana Iaşi, reprezentanţi ai asociaţiilor veteranilor de război şi cadrelor militare în rezervă şi în retragere, cadre militare active, copii dar şi un numeros public.
Comandantul marii unităţi ieşene, colonelul Claudiu Tamaş, a spus că Ziua Armatei României reprezintă un simbol cu valoare de referinţă în istoria poporului român. „O zi în care dincolo de semnificaţia sa istorică, acea a eliberării în 1944 a ultimei brazde de pământ strămoşesc glorificăm faptele de vitejie ale eroilor neamului din toate timpurile. Ziua de astăzi constituie un bun prilej să aducem un pios omagiu bunilor şi bravilor noştri camarazi ce au căzut la datorie în teatrele de operaţii apărând valorile şi interesele naţionale: sublocotenent post moterm Iosif Silviu Pogoraş şi sublocotentent post mortem Mihai Anton Samuilă, căzuţi la datorie în Afganistan în anul 2003, şi sublocotenent post mortem Bogdan Valerian Hâncu, căzut la datorie în teatrul de operaţiune din Irak în anul 2006, sunt eroii noştri, ai Armatei Române, ai Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt. Sărbătoarea de astăzi este de a aduce în atenţia ieşenilor voinţa şi devotamentul militarilor români care prin jurământul sacru pe care l-au făcut pun patria pe primul rând şi acţionează în sprijinul cetăţenilor”, a spus col. Claudiu Tamaş, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”.
La ceremonia organizată de Ziua Armatei Române a fost prezent şi primarul Mihai Chirica. „Au trecut deja 78 de ani de la eliberarea teritoriului României de sub ocupaţia nazistă... În Decembrie 1989, când Armata a trecut de partea manifestanţilor, situaţia s-a schimbat definitiv în favoarea celor care au dorit cu oricec preţ să redevină oameni liberi. Armata a fost dintotdeauna cu noi, cu poporul, cu Ţara, cu întreaga naţiune şi lunga sa istorie. Alături de Biserică, Armata ne-a apărat fiinţa naţională în cele mai grele momente întâmpinate de-a lungul secolelor. Am deplină încredere în profesionalismul militarilor noştri, care duc mai departe curajul şi devotamentul eroilor neamului”, a spus primarul Mihai Chirica.
În cadrul evenimentului a mai susţinut alocuţiuni şi Prefectul judeţului, Petru Bogdan Cojocaru. „În data de 25 octombrie ne sărbătorim una dintre cele mai iubite instituţii din România. Armata naţională se bucură de un binemeritat respect din partea tuturor românilor, respect câştigat cu multe sacrificii şi plătit cu sângele înaintaşilor noştri. Ne omagiem acum ostaşii care s-au sacrificat pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei, dar şi eroii care şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii din afara României”, a spus prefectul Bogdan Petru Cojocaru.
La sfârşitul evenimentului, muzica militară a Garnizoanei a susţinut un scurt concert de marşuri şi cântece patriotice dar şi muzică de promenadă, care a putut fi admirat de toţi cei prezenţi.
Defilarea Detaşamentului de Onoare a încheiat cermonia de celebrare a Armatei Române. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau