Monede rarisime în Moldova, scoase la licitație
Dimensiune font:
Este vorba despre cea mai mare colecție oferită colecționarilor * casa de licitații oferă 212 piese * foarte rară şi de mare valoare numismatică este moneda Dublu Gros din argint, bătută de Ştefan al II-lea al Moldovei sau moneda de Jumătate de Gros, bătută de Bogdan al III-lea
Cea mai mare colecţie privată de monede antice şi medievale cuprinzând peste 200 de piese, marea majoritate în legătură cu spaţiul românesc de circulaţie, inclusiv câteva rarităţi extreme, este scoasă la licitaţie, vineri, la Bucureşti, în cadrul evenimentului „Micile Pasiuni Mari. Licitaţie de numismatică şi medialistică”.
Cele 212 piese antice - celtice, dacice, greceşti, romane imperiale şi republicane, dar şi medievale şi moderne româneşti - prezintă o însemnătate istorică şi culturală deosebită şi oferă o perspectivă asupra evoluţiei civilizaţiei româneşti în spaţiul carpato-danubiano-pontic.
Colecţia reprezintă o valoroasă sursă de informaţii despre cultura şi economia unor importante civilizaţii locale şi regionale şi evidenţiază modul în care imperiile antice şi-au impus autoritatea asupra spaţiului românesc ori i-au influenţat evoluţia, precum şi schimburile comerciale şi contactele culturale din epocile respective. Monedele antice prezintă un interes ştiinţific remarcabil, majoritatea prezentându-se într-o stare bună de conservare. Un exemplu este raritatea Lepton, de tip Demetra, bătută la Histria în sec. III-II î.e.n, care are preţul de pornire de 1.000 de euro.
O altă monedă rară antică este Tetradrahma Alexandru cel Mare, de tip Callatis (Mangalia), care are preţul de pornire de 1.250 de euro. Piesa din argint ce datează din sec. III î.e.n. a fost achiziţionată de colecţionar de la o casă de licitaţii din California şi este însoţită de actele de achiziţie.
O altă apariţie rară este moneda Drahmă de tip Herakles, bătută tot la Callatis (Mangalia), din argint, care are preţul de pornire de 1.000 de euro.
În cadrul licitaţiei va putea fi descoperită şi o selecţie specială de monede medievale bătute de marii domnitori ai Moldovei şi Ţării Româneşti. Foarte rară şi de mare valoare numismatică este moneda Dublu Gros din argint, bătută de Ştefan al II-lea al Moldovei (1433 - 1445) sau moneda de Jumătate de Gros, bătută de Bogdan al III-lea (1504 - 1517), care au preţul de pornire de 500 de euro fiecare. Colecţia de monede antice, bancnote şi medalii, expertizate de către importanţi specialişti în numismatică, poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviţă până vineri.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau