Naştere la domiciliu, fără asistență medicală. Nici negociatorii poliţiei nu i-au înduplecat pe părinţi
Dimensiune font:
Cadrele de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi de la Poliţia Neamţ s-au confruntat cu un caz ieşit din comun, o naştere la domiciliu. Părinţii copilului, un băieţel, au refuzat ajutorul medical.
Pe data de 11 februarie 2024, un echipaj sanitar a fost solicitat la o adresă din municipiul Roman (Neamț), printr-un apel telefonic anunţându-se că o femeie a născut acasă, fiind asistată de soţ. Se petrecea acest lucru în jurul orei 15.40, la câteva ore după ce nou-născutul venise pe lume.
Ceea ce a urmat sfidează normalul.
Părinţii copilului au refuzat să primească în casă cadrele medicale, susţinând că nu au nevoie de ajutor, nefiind de acord cu tăierea cordonului ombilical.
De altfel, nu ei au apelat la Ambulanţă, ci un doctor de familie, care fusese anunţat că o femeie de 32 de ani a născut, acesta considerând că e normal să procedeze aşa.
„Ora 15:39, Roman, solicitare pentru o naştere la domiciliu; nou- născut, sex masculin, născut la ora 09:50, la domiciliu, asistat de soţul doamnei; părinţii nou-născutului refuză pensarea cordonului ombilical şi transportul la spital; s-a anunţat Poliţia şi la faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie“, se arată într-un comunicat al Ambulanţei Neamţ.
Pentru că soţii refuzau intervenţia cadrelor medicale, care doreau să îndepărteze şi placenta, la ora 18.50, la domiciliul acestora a mai fost trimis un echipaj de poliţie, din care făcea parte şi un negociator, plus o altă autosanitară, însoţită de un medic. Au urmat apoi „parlamentări“ îndelungi, într-un târziu permiţându-se doar examinarea mamei şi fătului, nu şi transportul la spital.
„Având în vedere faptul că viaţa mamei şi a nou născutului ar fi putut fi pusă în pericol, la faţa locului s-a deplasat un negociator şi un medic. În urma negocierilor, familia a permis accesul în imobilul a cadrelor medicale, pentru examinarea stării celor doi. În activitatea de negociere a fost implicat atât negocitorul prezent la faţa locului, cât şi un al doilea, telefonic“, a transmis Poliţia Neamţ
Din punct de vedere medical, intervenţia nu a avut efectul scontat, mama şi fătul rămânând la domiciliu. Urma ca luni, 12 februarie 2024, să fie eliberat certificatul de naştere.
Situaţii cu femei care au adus pe lume copii la domiciliu au mai fost prin Neamţ. Pe 13 mai 2023, Ambulanţa a fost solicitat să intervină în cazul unei gravide de 42 de ani, din Piatra Neamţ. Ea născuse un copil sănătos, fiind asistată de o cunoştinţă şi de soţ. Apelul la 112 a fost făcut după ce femeia pierduse o mare cantitate de sânge şi intrase în stop cardio-respirator. Eforturilor medicilor de a resuscita lehuza au avut succes, însă starea acesteia s-a deteriorat, a fost internată la Terapie Intensivă, dar nu a mai putut fi salvată, decedând pe 15 mai 2023.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau