Necalificații, la mare căutare pe piața muncii, la Iași
Dimensiune font:
AJOFM confirmă trendul descendent de pe piaţa ieşeană a muncii din ultima perioadă. Motivele sunt clare și le-am mai menţionat: sărbătorile de iarnă şi îngrijorările provocate de iminenta apropiere a valului pandemic cinci.
Per total, numărul locurilor de muncă disponibile la nivelul judeţului a atins un nou minim, ajungând acum la 351, faţă de 379, săptămâna trecută.
Nici pentru cei cu studii superioare oportunităţile nu mai sunt cele din vară. Acum, aceștia mai au de optat pentru doar 63 de posturi. E vorba de analist financiar, analist servicii clienţi, consilier juridic, consilier orientare privind cariera, contabil, expert legislaţia muncii, ingineri (CCIA, confecţii tricotaje, de sistem în informatică, de sistem software, energetician, instalaţii, mecanic), librar, manager proiect, programator, proiectant sisteme de securitate, psiholog în specialitatea psihologia muncii şi organizaţională, responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal, specialist îmbunătăţire produse sau specialist resurse umane.
Necalificaţii nu par foarte afectaţi de această extincţie de pe piaţa muncii. Pentru ei se mai găseşte destul de lucru: ca agent de pază, ambalator manual, curier, femeie de serviciu, îngrijitor clădiri, lucrător pentru salubrizare, manipulant marfă sau oameni buni la toate în construcţii.
Pe domenii de activitate, consemnăm destul modificări faţă de oferta din urmă cu o săptămână, dar fără prea mari surprize. În comerţ, un mic salt, de la 14 la 17 locuri de muncă vacante. La fel şi în transporturi (12/16). Tot nimic în HoReCa şi asigurări, uşoară creştere în restul serviciilor (93/98). Confecţiile (36/32) şi construcţiile (153/113), în scădere. Oarecum surprinzător, mai multe locuri de muncă în industrie, 70/67. Evident, pauză totală în agricultură.
Economia Norvegiei nu ţine cont de iarna polară
Total diferită e situaţia de pe piaţa muncii la nivel continental. Aici, tot mai multe oportunităţi şi asta mulţumită ţărilor nordice. Din cele 454 de posturi disponibile acum, grosul vine, în continuare, din Germania. Niciunul dintre cele 274 joburi existente săptămâna trecută n-a fost raportat pe platforma EURES ca fiind ocupat. Vorbim de lucrător în construcţii de beton/beton armat, lucrător în producţia şi prelucrarea sticlei, maistru în construcţii, operator maşini şi sisteme (tehnologia de prelucrare a metalelor şi materialelor plastice) şi cei 252 de măcelari.
Pe locul doi în clasamentul anagajatorilor se află Norvegia, a cărei economie nu pare să ţină cont de lunga iarnă polară. Scandinavii au disponibile 103 posturi, cu 25 mai multe decât săptămâna trecută. Aici e nevoie de agenţi de curăţenie, betonişti, croitori, electricieni, mecanici auto, schelari, şoferi, tinichigii şi vopsitori auto.
Podiumul e completat de altă ţară nordică, Finlanda, care încă nu găseşte cei 40 laminatori/constructori de bărci de care are nevoie. Urmează, apoi, Estonia, cu un post de mecanic auto şi 20 de operatori la fabricarea nadei de pescuit. În rest, nicio schimbare. Slovenii încă mai aşteaptă cei zece manipulanţi de mărfuri, la fel polonezii cu cei trei măcelari la un abator de vite, francezii care nu găsesc de atâta vreme doi farmacişti. Lista se încheie cu un post de tâmplar în Olanda. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau