Noaptea Cercetătorilor, la UAIC

1uaic

Dimensiune font:

| 28-09-2022 07:17

Ca în fiecare an, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza din Iași va coordona unul dintre cele mai relevante evenimente din domeniul științelor - Noaptea Cercetătorilor la UAIC, care va avea loc vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 17, în Grădina Palas. Acesta va aduce laolaltă tineri din Iași și nu numai, pasionați de știință, care își doresc să înțeleagă ce presupune aceasta dincolo de programa școlară.

Partenerii acestei ediții sunt, ca în fiecare an, Primăria Iași și Palas Mall, care vor pune la dispoziție corturi și o locație favorabilă.

Deși în echipa de organizare a evenimentului sunt cercetători din cadrul Facultății de Fizică, el nu îi este dedicat doar acestei discipline. Din contra, este o cerință europeană ca fiecare disciplină din cele de la UAIC să poată participa, pentru că fiecare este, de fapt, o știință. Anul acesta se vor implica, pe lângă Fizică, și Chimia, Geologia sau Dreptul.

Noaptea Cercetătorilor la UAIC se bucură de 9 ani de un succes considerabil. ,,Eu am fost implicată încă din prima ediție a evenimentului, în 2013, ca voluntar, iar pentru mine a fost un șoc. Ne așteptam să treacă pe acolo niște oameni, să vadă niște experimente și cam atât, dar mulțimea de oameni care a fost și setea lor de a fi acolo și de a pune întrebări ne-a terminat, dar ne-a bucurat deopotrivă. Începând cu acea ediție am participat în fiecare an, întâi ca voluntar, apoi mai mult pe proiecte. E un eveniment în continuă creștere, tot timpul sunt noi oameni curioși, noi întrebări la care căutăm răspuns, iar asta menține activitatea foarte interesantă”, a declarat asistenta de cercetare doctor Cristina Gerber, de la Centrul CERNESIM (Centrul Integrat de Studii în Știința Mediului pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est) al Departamentului de Științe Exacte și Științe ale Naturii, Institutul de Cercetări Interdisciplinare al UAIC.

Corturile vor găzdui și în acest an experimentele consacrate, cum sunt trenulețul cu levitație magnetică, cursul de prelevare a amprentelor sau experimentele din domeniul opticii. Totuși, există trei activități noi, oportunități extraordinare pentru tinerii ieșeni – prezența unor companii care angajează cercetători, participarea la competiția Science Battle și... posibilitatea de a vota și de a alege numele unei planete!

,,Anul acesta am captat mai multe companii ieșene care au avut succes. Ele nu sunt sponsori, ci parteneri ai acestui eveniment, care vin și ne prezintă cam ce ar trebui să învețe un student, cât de mult să învețe, cât contează socializarea între studenți și alte persoane, ce domenii ar trebui un student să urmeze ca să acceseze un post într-o astfel de companie, care ar fi nivelul de cercetare într-o companie... toate ca absolvenții să aibă o idee despre care ar fi nivelul de cunoștințe pe care trebuie să îl știe și ce așteptări sunt. Colaborarea cu aceste companii este foarte importantă pentru că ne asigură un feedback între cursurile noastre cu studenții și viitorii lor angajatori” a mărturisit conferențiar universitar doctor Valentin Pohoață, din cadrul Facultății de Fizică.

Bătălia Cercetătorilor

În ceea ce privește competiția la care UAIC va participa, Valentin Pohoață a adăugat: ,,Pentru că suntem organizatorii acestui eveniment, suntem captați într-un concurs european, promovat tot de Comisia Europeană. Se numește Science Battle (Bătălia Cercetătorilor). Este o competiție între 4 universități (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea din Coimbra - Portugalia, Universitatea Friedrich Schiller din Jena – Germania și Universitatea din Salamanca - Spania), iar noi suntem una dintre acestea. Anul trecut am fost ca arbitri, acum suntem chiar competitori. Este un concurs foarte dificil, pentru că în echipele acestor universități trebuie să facă parte studenți din toate domeniile; întrebările sunt din orice domeniu al științei, nu este vorba doar de fizică sau chimie”.

 

Surpriza cea mai mare o reprezintă posibilitatea de a vota numele unui sistem planetar extrasolar, intitulat momentan LHS-3844, descoperit în 2018. România are dreptul de a numi o exoplanetă, dacă alegerea numelui se organizează într-un cadru legal și dacă participă un număr suficient de personae. Astfel, ediția din 2022 a Nopții Cercetătorilor va aduce această oportunitate, formularul pentru propunerile unui nume fiind deja deschis pe site-ul official al evenimentului.

 

Despre scopul pe care Noaptea Cercetătorilor îl are pentru public, asistentul universitar doctor Alexandru Lukacs, din cadrul Facultății de Fizică, ne-a povestit că totul se rezumă la a facilita interacțiunea dintre cercetători și tineri. ,,La fel ca și în anii trecuți, ieșenii vor găsi experimente interesante, alături de experimentatori. Cercetătorii ies în stradă, îi scoatem din laboratoare și îi punem în contact cu publicul larg, sau mai de grabă publicul larg va fi pus în contact cu cercetătorii, astfel încât să poată vedea că și ei sunt oameni obișnuiți, doar că au ocazia să descopere în laborator anumite fenomene sau anumite întâmplări la care oamenii de rând nu au neapărat acces. Vor fi și profesori din UAIC, și studenți, și doctoranzi, cercetători sau asistenți de cercetare. Scopul acestui eveniment este de popularizare a științei, dar și de conștientizare a tehnologiei pe care o avem în acest moment la îndemnă, a fenomenelor fizice care stau în spatele tehnologiei pe care o utilizăm și, de ce nu, atracția publicului către a visa spre viitor, spre o tehnologie mai bună, spre o știință mai deschisă spre noi descoperiri”.

Așadar, vineri, ieșenii sunt așteptați la Noaptea Cercetătorilor, proiect deschis pentru publicul larg, ce are ca țintă principală elevii și părinții lor. Evenimentul își propune să apropie oamenii de știință și să arate, din nou, că Iașiul este un oraș cultural, academic, care încurajează educația de calitate.

Alexandra-Cristina DIMITRIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
20/11/2024 09:52

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

Se caută un Moș! Afacerea care „explodează” în perioada sărbătorilor de iarnă
20/11/2024 09:12

* pentru a angaja un actor care să joace rolul de Mos Crăciun, părintii sunt nevoiti să scoată din buzunare aproximativ 450 de lei pentru o sedintă de o oră, la domiciliu, in zilele de 23, 26 sau 27 dece ...

Hipotermia, ucigașul tăcut care atacă în sezonul rece
20/11/2024 08:41

Chiar temperaturile din termometre au fost mai crescute in ultimele zile, medicii ieseni continuă să tragă semnale de alarmă in randul populatiei. Specialistii vorbesc despre hipotermie ca fiind un „u ...

Un microbuz plin cu muncitori a luat foc în trafic
20/11/2024 08:40

Pompierii de la ISU Iaşi au fost chemaţi să intervină, marti, pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au fost răniţi. Toţi pasagerii au reuşit să se autoevacueze. Ieri dimineaţa, un incendiu a ...

Vânzări record în sectorul imobiliar ieșean!
20/11/2024 08:39

* in primele zece luni din 2024, Iasul a bătut toate recordurile tranzactiilor imobiliare din ultimele decenii * au fost vandute 23.526 imobile, dintre care 8.145 apartamente, domeniu in care capitala Moldovei ...

Atașatul cultural al Ambasadei SUA în România, la UAIC
20/11/2024 08:37

Marti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a primit vizita oficială a atasatului cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, Peter Brown, care s-a intalnit cu prof ...

IaȘi Cufărul cu Haine, moda și sustenabilitatea într-o ediție memorabilă la Palatul Culturii
19/11/2024 17:47

Într-o lume in care moda tinde să isi lase o amprentă ecologică grea, Iasul devine un exemplu de responsabilitate prin organizarea celei de-a XII-a editii a „IaSi Cufărul cu Haine”. Pe 24 ...

Cum recunoaștem și cum ne eliberăm de atitudinile toxice
19/11/2024 17:08

Atitudinile noastre joacă un rol crucial in modul in care percepem lumea si interactionăm cu cei din jur. În societatea contemporană, tot mai multe persoane se confruntă cu atitudini toxice care le af ...

Femei care schimbă satul. Antreprenoarele ce cultivă vise
19/11/2024 16:49

Pe o vale ascunsă intre dealuri, la Tăcuta, Ioana, o tanără de 35 de ani, a construit un mic imperiu al gastronomiei traditionalei. Crescută intr-o familie unde rolurile erau bine definite – bărbatu ...

Educația sexuală în școli, cheia pentru un viitor informat sau subiect tabu?
19/11/2024 16:41

Clopotelul sună schimbare in scolile din Romania. Subiectul educatiei sexuale in programa scolară a devenit un teren fertil pentru dezbateri, emotii puternice si, uneori, lupte ideologice. Este oare timpul s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei