Noaptea Europeană a Muzeelor

Bojdeuca-Ion-Creangă

Dimensiune font:

| 11-06-2021 10:17


Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 17-a ediție.
Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte.
Teoretic, evenimentul este sărbătorit anul acesta, în toată Europa, în data de 3 iulie. Din cauza crizei sociale și sanitare actuale, unele țări au stabilit date diferite de organizare care țin cont de evoluția diferită a situației în fiecare țară în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Este și motivul pentru care Rețeaua Națională a Muzeelor din România a ales, în premieră, să propună o dată diferită față de cea oficială – 12 iunie 2021.
Site-ul oficial al evenimentului european: http://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/
”Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene” – Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, Dna Audrey Azoulay.
– Iaşi – Muzeele literare ieșene vă așteaptă cu porțile deschise în data de 12 iunie 2021, zi aleasă de Rețeaua Națională a Muzeelor din România pentru a sărbători Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment major al lumii muzeale, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Publicul va avea acces gratuit la următoarele muzee literare ieșene: Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca), Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mirceşti). Programul de vizitare va fi de la 17:00 la 24:00 (23:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Şi Primăria Municipiului Iași se alătură celei de-a 17-a ediţii a Nopţii Europene a Muzeelor. Sediul Primăriei Municipiului Iași va putea fi vizitat și va găzdui, între orele 18.00 și 23.00, expoziţia de fotografie „Iaşi – oraş al spiritualităţii” realizată de Ozolin Duşa.

Noaptea Muzeelor la Ateneul Național din Iași – Ateneul Național din Iași își propune realizarea unui program diversificat, adaptat tuturor categoriilor de vârstă. Instituția culturală de marcă din Iași va pune la dispoziție publicului larg, cu titlu gratuit, evenimente cultural-artistice, pe care le va organiza în toate spațiile de care Ateneul Ieșean dispune, respectiv, Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, Foaierul, Muzeul Ateneului, Galeria Regală, Galeria Mică, Galeria Veche, Sala Mică de Spectacole, Sala Ifrim, Sala Galerii, Capela artiștilor și, nu în cele din urmă, terasa-acoperiș.

În toate aceste spații, Ateneul Național din Iași va realiza expoziții, repetiții la piesele de teatru, momente de divertisment, demonstrații de dans, de pictură, va realiza ateliere creative și recreative pentru cei mici, va difuza filme de scurt metraj, va oferi publicului posibilitatea de a analiza cerul, stelele, cu sprijinul partenerilor noștri de la Clubul Lunaticilor.

NOAPTEA MUZEELOR – „La Vaslui … povestea continuă!”
Muzeul Judetean Stefan cel Mare Vaslui

„La Vaslui … povestea continuă!” este deviza sub care se va desfășura, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, cea de a XVII – a ediție a evenimentului „Noaptea muzeelor – 12 iunie 2021”.

În ediția anului 2021, muzeul vasluian își va deschide larg porțile către public. Pe lângă expoziția permanentă a muzeului, redeschisă în ianuarie 2019, vizitatorii vor putea participa la vernisarea a două expoziții temporare; una de artă (Sala ARTA a muzeului – intitulată „Dr. Constantin Teodorescu – un destin în slujba artei plastice românești”) și o a doua expoziție, de medalistică (Sala MULTIMEDIA – intitulată „Eternitate în luciul metalului. Istorie și cultură în medalistică.”), colecția de medalistică a muzeului nostru, donație a dr. Constantin Teodorescu, fiind pentru prima dată expusă în întregime. De asemenea, în premieră, vizitatorii vor putea să cunoască inventarul Tezaurului monetar medieval de la Viișoara, comuna Todirești, cea mai recentă descoperire istorică din județul Vaslui (martie 2021). Tezaurul va fi expus doar la Noaptea Muzeelor – 12 iunie 2021.

Vizitatorii muzeului se vor putea bucura și de o serie de concursuri și tombole. „Detectiv peste timpul istoric” – prin acest concurs vizitatorii vor identifica un obiect de patrimoniu introdus intenționat eronat într-un alt spațiu expozițional, fără corespondență cu spațiul și timpul istoric evocat. La ieșirea din muzeu, vizitatorii participanți vor completa fișa de concurs pe baza căreia se va face extragerea câștigătorului la sfârșitul programului evenimentului.

„Un suvenir cât o enciclopedie” – este un al doilea concurs, de fapt o tombolă organizată de muzeu special pentru Noaptea Muzeelor 2021. Tombola constă în achiziția unui suvenir cu deviza muzeului pentru Noaptea Muzeelor și cu sigla muzeului vasluian. Câștigătorul va fi anunțat prin tragere la sorți la sfârșitul programului evenimentului.

În cadrul aceleași manifestări, tinerelor talente muzicale din urbea moldavă, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui le oferă posibilitatea debutului artistic în fața publicului larg. Anul acesta spectacolul muzical intitulat „Unplugged Night Music” se va desfășura în piața pietonală din fața muzeului, artiștii urmând a cânta în mijlocul spectatorilor, mai aproape de oameni fiind forma sugestivă a revenirii la normalitate.

– Suceava – Pe 12 iunie, în intervalul orar 18:00-24:00, intrarea va fi gratuită la Muzeul de Istorie din Suceava, la Cetatea de Scaun şi la Muzeul de Ştiinţele Naturii, cu ocazia evenimentului cultural „Noaptea Muzeelor”. În aceeaşi zi, la Muzeul Satului Bucovinean accesul la vizitare va fi liber între orele 18:00 şi 20:00. Muzeul Judeţean ‘Ştefan cel Mare’ Vaslui organizează, sâmbătă, spectacole, expoziţii şi concursuri, cu ocazia celei de-a XVII-a ediţii a Nopţii Muzeelor, activităţile urmând să se deruleze pe esplanada din faţa instituţiei şi în interiorul muzeului.

La Câmpulung Moldovenesc – Petrecere în pijamale de Noaptea Muzeelor De Noaptea Muzeelor, pijamalele invadează expozițiile! În premieră absolută, facem tabără din muzeu și oferim copiilor șansa unei nopți petrecută în cea mai impresionantă clădire a Câmpulungului, un loc plin de povești și mistere!

– Bacău – Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”, subunitatea Muzeul de Științele Naturii, invită publicul băcăuan să participe în noaptea de 12 iunie 2021 la cea de-a XVII-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor.

Între orele 18:00-01:00 (01:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator), vor fi organizate diverse activităţi.

Vor fi deschise spre vizitare următoarele expoziții:

Expoziţiile permanente: „Păduri din România”, „Ocrotirea naturii”, „Flori din adâncurile Terrei”;
Expoziţiile temporare: „Mirodeniile – povești cu gust”, „O lume dispărută”, „Personalități băcăuane – prof. univ. dr. Gheorghe Hasan” „Superorganismul – viața ascunsă a furnicilor”;
Sera cu plante ornamentale;
Grădina senzorială.
De asemenea, publicul larg este invitat să participe la „Gala filmului ştiinţific”, unde poate viziona filme documentare având drept subiect natura.

– La Observatorul Astronomic vor fi deschise spre vizitare următoarele expoziţii:

Expoziţiile permanente: „Sistemul Solar”, „Astronautica”, „Gruparea stelelor”, „Evoluția stelară”, „Formarea și evoluția Universului”;
Expoziţie temporară: „Astronomia în antichitate”.

Noaptea Muzeelor la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău 2021
Complexului-Muzeal-Iulian-Antonescu-Bacau-1
Descrierea evenimentului:

Sediul central din str. 9 Mai, nr. 7:

Concert de jazz – Sorin Zlat Quintet (pian, solist vocal, saxofon, contrabas, tobe) – ora 18.30
Vizitarea expozițiilor permanente ale secției de Arheologie-Istorie
Vizitarea expoziţiei permanente a Secţiei de Etnografie;
Vizitarea expoziției temporare „România în cel de-al Doilea Război Mondial” (corp B, Sala 13);
Vizitarea expoziţiei temporare de fotografie „Culorile ortodoxiei în Polonia” (Galeria “Hol”, corp A)
Expoziţie fotografică din arhiva Complexului Muzeal “Iulian Antonescu Babău – “Concediile de altă dată” (donaţie Vasile Cepar – hol corp B)
“Noi şi ceilalţi. Religii şi confesiuni”, reorganizarea unui segment în expoziția permanentă a Secției de Etnografie
„Sărbători de iarnă” reorganizarea unui segment în expoziția permanentă a Secției de Etnografie.
Muzeul de Artă, str. Nicolae Titulescu, nr. 23:

Vizitarea expoziției permanente
Galeriile „Alfa”, str. Mărășești, nr. 12

Expoziţia “Noaptea fanilor LEGO”
Casa memorială „George Bacovia”, str. George Bacovia, nr. 13:

Vizitarea expoziţiei permanente;
Casa memorială „Nicu Enea”, str. Nicu Enea, nr. 31:

Vizitarea expoziţiei permanente.

– Botoşani – Muzeul de Științele Naturii este parte integrantă a ofertei culturale botoșănene, un partener valoros în educația copiilor, elevilor, studenților și nu numai, prin activități muzeale desfășurate în cadrul unor programe specifice.

În cadrul programului Noaptea Muzeelor, la sediul muzeului din str Al. I. Cuza nr. 43 pot fi vizitate cele două expoziții permanente, dar și o expoziție temporară de artă plastică:

Expoziția de științele naturii, în care materialul expozițional, de o mare diversitate, este prezentat într-o manieră modernă și funcțională, conform principiilor muzeistice moderne, cu diorame și biotopuri în care speciile de plante și animale sunt așezate pe substraturi și în decoruri care mimează mediul lor natural de viață;
Galeria de artă contemporană, sticlă-porțelan, cu obiecte de artă realizate la fosta fabrică de sticlă din oraș sub egida unei tabere de creație între anii 1985-1988 și donate muzeului de către artiștii plastici;
Expoziția temporară – “Cromatica sufletului…” – expoziție personală (Maria Mirela Zlei), cu tablouri pictate prin diverse tehnici. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei