Număr dublu de infracţiuni, pe străzile Iaşului!
Dimensiune font:
Anul trecut, Poliţia Locală Iaşi a înregistrat cu 510 infracţiuni stradale mai mult decât în anul precedent * practic, infracţionalitatea a crescut simultan cu ridicarea restricţiilor, lucru dovedit de cifre: 1.493 de infracțiuni stradale înregistrate în 2019, înainte de pandemie, 736 în anul 2020 şi 1.246 anul trecut
Dominat de pandemia de COVID-19, anul 2021 a fost special pentru lucrătorii Poliției Locale Iași, care au trebuit să-și adapteze misiunile conform restricțiilor impuse de starea de urgență sau de cea starea de alertă valabile pe plan local. Şefii instituţiei susţin că tocmai această evoluţie a pandemiei s-a constituit într-un nou factor de risc pentru poliţiştii locali, atât timp cât restricţiile impuse de starea de alertă puteau oricând degenera în mişcări sociale, agresivitate sau punerea în pericol a integrităţii şi chiar a vieţii ieşenilor. În acelaşi timp, 2021 a fost un an dificil tocmai din cauza faptului că numărul infracţiunilor stradale înregistrate pe raza oraşului au crescut cu 70 de procente comparativ cu 2020. Este vorba de 1.246 de infracţiuni stradale, cu 510 mai multe raportat la 2020. „Această creştere semnificativă a infracţionalităţii stradale a fost cauzată de alternanţa perioadelor de restricţionare a activităţilor socio- economice şi perioadele de relaxare a acestor restricţii”, se arată într-un raport al Poliţiei Locale. Altfel spus, infracţionalitatea a crescut simultan cu ridicarea restricţiilor, lucru dovedit de cifre: 1.493 de infracțiuni stradale înregistrate în 2019 (an în care epidemia nu începuse în ţară), 736 de infracțiuni consemnate în anul 2020 (an în care apar primele restricţii odată cu debutul pandemiei) şi 1.246 de infracţiuni stradale în 2021.
Mai multe tâlhării sub ameninţare
Ca şi categorii de infracţiuni, anul trecut au crescut cele comise sub ameninţare. Au fost 42 astfel de cazuri, în condiţiile în care, în 2020, nu s-a înregistrat nicio astfel de infracţiunea. Tot anul trecut s-a înregistrat un număr sporit de furturi de autoturisme, 30 de proprietari reclamând dispariţia maşinilor. Nu în ultimul rând, deşi au scăzut ca număr (265 în 2021, faţă de 316 în urmă cu doi ani), furturile din buzunare sau genţi au reprezentat aproape jumătate din numărul total al infracţiunilor de furt comise în 2021 (590 cazuri). De menţionat că 719 infracţiuni au fost comise ziua, iar 527 noaptea. „Explicaţia acestor creşteri ale infracţionalităţii stradale se regăseşte în acumularea unor frustări generate de restricţiile privind libera circulaţie a persoanelor, a programului redus al minifestărilor culturale, sportive, religioase şi de petrecere a timpului liber, restricţionarea sistemului HoReCa, situaţii care au acuzat tensiuni sociale, urmate de dorinţa vădită de libertate”, precizează şefii instituţiei.
Ieşenii au înroşit Dispeceratul Poliţiei Locale
Un rol important în activitatea Poliţiei Locale Iaşi l-a avut şi îl are Serviciul Dispecerat, iar ieşenii au început să conştientieze acest lucru, dovadă că, anul trecut, s-au primit 9.558 de apeluri, cu aproape 3.100 mai multe în comparaţie cu 2020 (6.456 de apeluri). Dintre acestea, 1.085 de apeluri au făcut referire la tulburarea ordinii şi liniştii publice, 3.786 au fost sesizări pe linie rutieră, 1.062 au fost solicitări privind gospodărirea şi curăţenia localităţii, 358 au reprezentat sesizări privind prezenţa persoanelor fără adăpost în locuri unde creau disconfort, iar 107 de apeluri au semnalat prezenţa cerşetorilor.
Peste 100 de procese verbale întocmite de fiecare poliţist local
Tot anul trecut, poliţiştii locali au întocmit un număr de 29.122 de procese verbale de constatare a contravenţiei, în valoare totală de 5,44 milioane de lei, 60% fiind amenzi, iar 40% avertismente. „Din punctul de vedere al numărului de sancţiuni contravenţionale, în anul 2021 s-a înregistrat o scădere cu 4.131 de procese verbale. Scăderea nu reflectă o lipsă de fermitate în aplicarea legii. Diminuarea numerică a sancţiunilor contravenţionale este în raport direct cu diminuarea numărului de poliţişti din structurile de ordine publică care au asigurat buna funcţionare a activităţii din centrele de vaccinare şi securitatea personalului medical. Astfel, în perioada ianuarie - iunie 2021, 35 de poliţişti locali au efectuat serviciul de asigurare a ordinii şi siguranţei cetăţenilor în cadrul celor şapte centre de vaccinare organizate de Primăria Iaşi şi DSP Iaşi”, explică şefii instituţiei.
Un raport între numărul de procese verbale şi numărul de angajaţi indică faptul că fiecare poliţist local a întocmit 106 de procese verbale. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau