O albaneză şi cei doi copii ai ei au încercat să iasă din România cu paşapoarte false
Dimensiune font:
* fapta n-are nicio logică, întrucât femeia intrase în ţară, folosindu-se de actele originale * în cele din urmă, magistraţii au decis renunţarea la urmărirea penală * cazul nu prezintă interes public * fosta inculpată a primit interdicţia de a intra în România pentru o perioadă de cinci ani
Albaneza Adelina C., împreună cu cei doi copii minori ai ei, a intrat în România pe 7 ianuarie 2013 prin punctul de trecere a forntierei de la Stamora Moraviţa. Nimic deosebit, a prezentat paşapoarte valabile, emise de către autorităţile din ţara natală şi a petrecut pe plaiurile noastre fix trei săptămâni. În data de 28 ianuarie, la ora 5.30, s-a prezentat la Aeroportul Internaţional Iaşi, în calitate de pasager al companiei Wizz Air.
Inexplicabil şi fără nicio logică, în loc să prezinte poliţiştilor de frontieră actele valabile, Adelina a scos trei paşapoarte falsa, eliberate, chipurile, de către statul bulgar. Cei de la aeroport au mirosit că-i ceva în neregulă şi au luat hârtiile la puricat, descoperind falsul. Lipseau tiparul intaglio, personalizarea era diferită, lipsea perforarea laser pe ultima copertă, lipsa filigranul, cerneala metamerică, tiparul offset şi microtextul.
Audiată, albaneza a declarat că a intrat în posesia paşapoartelor bulgăreşti false în decembrie 2022, procurându-le de la o persoană necunoscută, un cetăţean din Kosovo. A mai precizat că intenţia ei a fost să ajungă în Marea Britanie, iar un paşaport bulgăresc ar fi scutit-o de viză.
Până la urmă, a fost lăsată să plece, dar i s-a deschis dosar penal pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat şi uz de fals. Totodată, Adelina a primit interdicţie de a mai reveni pe teritoriul românesc în următorii cinci ani.
După mai bine de un an de cercetări, judecătorul de cameră preliminară a conchis, prin hotărârea de Cameră de Consiliu pronunţată alaltăieri, că „nu există interes public în urmărirea faptei” şi că „desfăşurarea procesului penal pentru stabilirea vinovăţiei autorului ar implica resurse vădit disproporţionate în raport de consecinţele faptelor, faptele prezintă un pericol social redus, aspect întărit de faptul că suspecta a avut o atitudine corespunzătoare în timpul urmăririi penale, când a avut o atitudine cooperantă și nu prezintă antecedente penale”. Aşa că a dispus renunţarea la urmărirea penală. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau