Observatorul Astronomic nu poate fi modernizat din lipsă de... constructori
Dimensiune font:
* UAIC se chinuie de aproape doi ani să găsească ofertanţi pentru restaurarea Observatorului Astronomic * deşi pentru licitaţia din martie 2018 au existat câteva zeci de cereri de clarificare provenite de la un număr semnificativ de posibili ofertanţi, în final nu a fost depusă nicio ofertă
Lucrările de reabilitare ale Observatorului Astronomic din Copou ar fi trebuit să înceapă în primăvara anului trecut, aşa cum prevedea proiectul iniţiat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Cu toate acestea, în urma organizării unei licitaţii, nicio firmă nu şi-a depus oferta de executare a lucrărilor prevăzute în proiect, aspect care a cauzat stagnarea progreselor restaurării clădirii observatorului.
Proiectul de reabilitare, consolidare şi modernizare a Observatorului Astronomic are în vedere restaurarea imobilului de patrimoniu şi aducerea sa la o imagine anterioară cunoscută, considerată de valoare, şi refuncţionalizarea clădirii pentru acomodarea unor laboratoare de cercetare a spaţiului cosmic şi a atmosferei, modificări ce vor repune observatorul ieşean pe harta observatoarelor accesibile publicului din România. În acest sens, clădirea va fi adaptată la cerinţele utilizării de către persoanele cu dizabilităţi şi la cerinţele de securitate la incendiu specifice, conform normelor în vigoare.
Prin lucrările de consolidare şi refuncţionalizare se urmăreşte restaurarea imobilului în integralitatea sa cu păstrarea funcţiunii iniţiale de cercetare atmosferică şi spaţială, amenajarea fostei locuinţe prin integrarea sa în funcţionalul unei instituţii de cercetare, precum şi realizarea unor spaţii de laboratoare „state-of-the-art” care vor găzdui echipamente laser şi de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial. „Proiectul de reabilitare, consolidare şi modernizare a Observatorului Astronomic este o prioritate de investiţii importantă pentru Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Întrucât la primele două proceduri de atribuire a lucrărilor de construcţii nu s-au înregistrat oferte, am refăcut documentaţia tehnico-economică şi am transmis-o Companiei Naţionale de Investiţii la 1 august 2019. Aşteptăm Hotărârea de Guvern cu ultimele avize pentru a putea demara din nou licitaţia pentru execuţia lucrărilor”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
În luna martie 2018, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice s-a desfăşurat prima procedură de atribuire. Chiar dacă interesul manifestat de ofertanţi a fost iniţial foarte ridicat, fapt constatat prin cele câteva zeci de cereri de clarificare provenite de la un număr semnificativ de posibili ofertanţi, în final nu a fost depusă nicio ofertă, ceea ce a impus reluarea procedurii.
Din păcate, nici după a doua tentativă de licitare a lucrărilor nu s-a depus nicio ofertă, ceea ce a impus o analiză riguroasă asupra cauzelor care au dus la acest rezultat. Pe aceste considerente s-a luat decizia reevaluării tuturor costurilor de implementare a proiectului, prin prisma evoluţiilor pieţei muncii şi a preţurilor în general în România, dată fiind dinamica extraordinară a transformărilor din aceste două domenii.
Ultima documentaţie tehnico-economică a fost transmisă anul trecut la Compania Naţională de Investiţii, cu valoarea totală a investiţiei de 8.946.436 lei. Durata de execuţie a lucrărilor prevăzută în proiect este de 16 luni.
Situat pe Aleea Mihai Sadoveanu, la numărul 5, Observatorul astronomic a fost construit, în anul 1913, de către Constantin Popovici, cadru didactic al Facultăţii de Matematică a UAIC în acea perioadă, el fiind şi primul director, până în anul 1937. Din nefericire, clădirea nu a supusă, de la inaugurare, niciunei lucrări de reconsolidare sau modernizare. Daiana SFREDEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau