Opera Națională Română Iași - 65 de ani de la prima stagiune. Spectacole și jocuri de lasere
Dimensiune font:
„La mulți ani Operei și artiștilor ei”, a spus managerul interimar al Operei Naționale Române Iași (ONRI) , prof. univ. dr. Daniel Șandru, în deschiderea manifestărilor ce vor avea lor în această săptămână și dedicate împlinirii a 65 de ani de la înființarea instituției de cultură. Momentul de start a fost vernisajul expoziției „Oamenii Operei”, ce a reunit 65 de portrete ale celor care au făcut posibilă prima stagiune și care au construit lumea teatrului liric la Iași. „Demersul nostru urmărește recuperarea istoriei Operei și de a face reverența cuvenită marilor personalități. În total, sunt 100 de portrete, dintre care 65 sunt în expoziție”, a spus Daniel Șandru. Expoziția a fost realizată și cu sprijinul prof. univ. dr. Corneliu Solovăstru, membru în Consiliul Artistic, care a precizat că, „prin înființarea Operei de Stat, așa cum se numea în 1956, Iașul s-a ridicat enorm. Patru ani mai târziu a fost reînființat Conservatorul, iar Iașul a devenit pe deplin Capitala Culturală a Moldovei. Trecutul a fost frumos, este temelia prezentului și garanția unui viitor promițător”.
„Tosca”, a 65-a reprezentație
Opera din Iași a fost a cincea înființată în România și, după cum spunea presa vremii, „întruchipa împlinirea unui desiderat după un veac de încercări”. Prima stagiune a fost deschisă cu spectacolul „Tosca”, „un examen serios, trecut cu brio de protagoniști”, după cum notau criticii vremii.
Rolul „Floriei Tosca” a fost atribuit sopranei Florica Mărieș, în rolul lui Scarpia a fost distribuit Costel Simionescu, iar în cel al lui Mario Cavaradosi - Ion Iorgulescu. Regizor a fost Hero Lupescu, iar dirijor - Radu Botez, maestru emerit. După primele aplauze a devenit o tradiție ca fiecare an trecut în jurnalul Opereie ieșene să fie marcat prin spectacolul „Tosca”. În acest an, rolul principal va reveni sopranei Cellia Costea, de la Opera Națională din Atena, invitată special pentru aniversare. De altfel, artista are o legătură foarte specială cu instituția din Iași. „Bunicul meu, Gheorghe Costea, a fost prim-fagotist și unul dintre fondatori. Lui îi voi dedica spectacolul din seara de 3 noiembrie”, a anunțat îndrăgita soprană. „Era firesc ca în centrul sărbătorii să se afle opera Tosca, la care i-am invitat și pe tenorul Alin Stoica (Opera București - n.r.) și baritonul Lucian Petrean (Opera București - n.r.). La pupitrul dirijoral se va afla maestrul David Crescenzzi”, a completat coordonatorul artistic al ONRI, tenorul Andrei Fermeșanu, apoi a anunțat un alt dar oferit ieșeni, pe 7 noiembrie - spectacolul „Traviata”, la care publicul o va putea aplauda pe apreciata soprană Elena Moșuc, alături de care se va afla tenorul Florin Guzgă și baritonul Adrian Mărcan, ca invitat (Opera București - n.r.).
Un alt eveniment în premieră care va marca sărbătoarea ONRI a fost lansarea unei mape filatelice dedicate celor 65 de ani de cânt liric la Iași, eveniment ce a avut loc astăzi și care a fost urmat de o dezbatere moderată de Andrei Fermeșanu. La discuții au fost invitate trei nume mari de care se leagă numele instituției de cultură - maestrul Corneliu Calistru (dirijor și fost director al Operei), prof. univ. dr. Adriana Severin (unul dintre cei mai apreciați profesori ai Conservatorului ieșean) și tenorul Vasile Filimon (membru al corului care a cântat la prima stagiune a instituției de spectacole). „
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau