Opt din zece ieșeni vor avea apă potabilă la poarta casei!
Dimensiune font:
În acest moment, sunt 29 de contracte semnate, cu o valoare totală de 277,40 milioane de euro * alte şase contracte, a căror valoarea este de 114,26 milioane de dolari se află în licitaţie, iar un alt contract, cel referitor la auditul financiar, este pregătit pentru licitaţie * sunt în stadii avansate de execuție proiectele din comunele Alexandru Ioan Cuza, Tomești, Schitu Duca, Hârlău, Scobinți și Cotnari, primele localităţi care vor avea reţea nouă de apă şi canalizare
Încă din 2019, ApaVital Iaşi a aplicat pentru o finanţare europeană nerambursabilă derulată în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Programul se adresează în special sanitaţiei, adică sistemelor de canalizare şi epurare, într-un context mult mai larg, care include măsuri vizând protecţiei mediului prin înlocuirea toaletelor din curte cu sisteme centralizate de colectare şi epurare.
Mihai Doruş, directorul general ApaVital, a spus în repetate rânduri că aplicaţia are grupate 24 contracte de lucrări, unele foarte mari, de ordinul a peste 40 milioane de euro, urmând a beneficia de modernizarea, reabilitarea şi extinderea serviciilor de apă şi canalizare 87 de unităţi administrativ-teritoriale, în jur de 200 de localităţi.
Ieri, şefii ApaVital au făcut o radiografie a stadiului proiectului prin care se vor realiza 1.700 - 1.800 km reţea apă şi canalizare, sute de kilometri de extindere reţea, reabilitare reţea, reţea nouă de distribuţie, vreo 30 de rezervoare de apă, sute de staţii de pompare apă potabilă şi apă uzată, staţii de clorinare a apei. În acest moment, sunt 29 de contracte semnate, cu o valoare totală de 277,40 milioane de euro. Alte şase contracte, a căror valoarea este de 114,26 milioane de dolari se află în licitaţie, iar un alt contract, cel referitor la auditul financiar, este pregătit pentru licitaţie. „Sunt în stadii avansate de execuție proiectele din comunele Alexandru Ioan Cuza, Tomești, Schitu Duca, Hârlău, Scobinți și Cotnari. La canalizare, vor beneficia circa 80.000 de locuitori de racorduri la canalizare, iar în privința alimentării cu apă, vor rămâne doar foarte puține comunități nealimentae sau necuprinse în POIM, comunități pe care vom încerca, din sursele proprii ale ApaVital, să le acoperim în anii viitori. Apoi, sunt proiectele în lucru, vom finaliza trei contracte în acest an, continuă contractele de la A. I. Cuza, Tomești, începem și atacăm conducta spre Schitu Duca, Coropceni, avem în derulare proiectele de la Hârlău, Deleni, Scobinți, toată acea comunitate, Cotnari, și în licitație contractul care privește utilizarea nămolului din stația de epurare de la Iași”, spune directorul general al ApaVital, Mihai Doruş.
Dificultăţi cu contestaţiile la licitaţii şi cu terenurile
Sigur, sunt şi dificultăţi pe care ApaVital le întâmpină în implementarea proiectelor. În primul rând este vorba de contestaţii, motiv pentru care nu pot continua procedurile de licitaţie pentru extinderea sistemului de apă și canalizare in județul Iași pe axa 6 - Cristeşti – Tătăruși – Valea Seacă şi pe axa 7, Hârlău-Cotnari, în acest ultim caz licitaţia urmând a fi reluată. Directorul ApaVital a mai pomenit despre problemele apărute în unele UAT-uri. „Am avut şi alte probleme cu avize, cu autorizaţii, cu trasee... Sunt primari care şi-au asfaltat comuna sau şi-au pus-o la punct şi acum noi trebuie să trecem cu conducta pentru vecinul lor. Dacă e pădure, nu poţi să treci cu conducta, ajungi la Romsilva cu alte condiţionări... . Dar până la urmă le-am rezolvat”, spune Mihai Doruş.
Impact de mediu până şi pentru cele patru specii de broaşte!
La rândul său, dr. ing. Constantin Alexandrescu, directorul general adjunct Eptisa Romania, firmă care a realizat consultanţa pentru ApaVital, a spus că cele mai mari provocări ale proiectului au apărut atunci când a fost vorba de obţinerea acordului de mediu. „Cei de la Jaspers ne-au cerut să introducem tot ce înseamnă acordul de mediu revizuit, adică partea de situri intercomunitare protejate, arii protejate, situri Natura 2000 etc. Doar studiul referitor la impactul de mediu a avut 1.004 pagini. Este acolo şi un capitol care se referă la biodiversitate. Sunt 12 site-uri, intercomunitare, 17 de arii protejate iar un capitol distinct s-a referit la avifaună. N-am ştiu, dar în judeţul Iaşi sunt 98 specii de păsări, 14 alte specii de faună şi 125 de specii de flori. Le-am luat pe toate, fiecare plantă a avut denumirea ştiinţifică, denumirea speciei, familia şi ordinul din care fac parte.... Pentru fiecare a trebuit să identificăm măsuri de sprijin astfel încât să demonstrăm că impactul proiectului nostru nu influenţează nici flora şi nici fauna. Şi nu ştiam că în Iaşi sunt patru tipuri de broască. A trebuit să găsim măsuri de conservare pentru fiecare...”, a dezvăluit acesta.
84% din judeţul Iaşi va avea apă potabilă
După finalizarea lucrărilor de modernizare şi extindere, peste 100 de localităţi din judeţul Iaşi vor avea canalizare şi apă din sursă sigură prin proiectul regional de dezvoltare a infrastructu-rii de apă și apă uzată. Investiţiile prevăd, pentru sistemul de apă potabilă, construcţia a 312 km și reabilitarea a 28 de km de rețea, înfiinţarea a 256 km de rețea de aducțiune şi moderni-zarea altor 38 de km, construirea a 50 de staţii de pompare, a 43 de rezervoare de înmagazi-nare şi a 23 de staţii de clorinare. Astfel, prin intermediul proiectului, gradul de conectare a populației la rețeaua de alimentare cu apă va creşte de la 78% la 84%.
Pentru a moderniza şi a extinde sistemul de apă uzată se vor construi 536 km şi se vor reabilita 13 km de rețea de canalizare. De asemenea, investiţiile includ construcţia a 230 de km de conducte de refulare apă menajeră, a 362 stații de pompare a apei uzate pe lângă înfiinţarea a 4 stații noi de epurare a apelor menajere şi modernizarea unei astfel de staţii. „Toate aceste lucrări de modernizare şi extindere ne vor permite să creştem gradul de conectare a populați-ei din judeţul Iaşi la rețeaua de canalizare, precum şi nivelul de colectare şi epurare a apelor uzate de la 65% la 77%”, mai spun şefii ApaVital. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau