Ore de prevenire a violenței și a consumului de droguri în școli
Dimensiune font:
Diriginții vor trebui să integreze în cadrul orelor de consiliere și orientare școlară activități de prevenire a violenței în mediul școlar și a consumului de substanțe. La nivel de Inspectorat Școlar Județean va fi desemnată o persoană responsabilă pentru a preveni fenomenul de violență și al consumului de substanțe în școli. În acest an, numărul actelor de violență a crescut în unitățile de învățământ.
Actele de violență sunt diferite. Pot începe din mediul familial, apoi extinzându-se în mediul școlar. Anul trecut, la Biroul Teritorial Iași au fost înregistrate sute de sesizări cu privire la situațiile negative cu care se confruntă persoanele nemulțumite. În topul sesizărilor primite se aflau cele cu privire la bullying-ul din școli.
În anul școlar 2021-2022, violența a revenit în creștere în unitățile de învățământ, fiind înregistrate peste 9.700 de acte. Din acest total, cele mai multe au fost acte de violență cu atac la persoană (6.744).
Această acțiune vine după ce săptămâna trecută a fost organizată o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanții principalelor instituții implicate în combaterea violenței și consumului de droguri în unitățile de învățământ, de la nivel central și județean, reprezentanți ai elevilor și părinților.
În cadrul orelor de consiliere și orientare școlară să se organizeze activități de prevenire a violenței în școli, dar și consumului de substanțe. În acest caz, va fi desemnată o persoană responsabilă, la nivel de ISJ. Totodată se va iniția o analiză interinstituțională a fenomenului violenței și consumului de substanțe la nivel județean. Apoi, se vor formula și asuma, la nivel județean câteva măsuri necesare pe termen scurt până la finalul anului școlar 2022-2023) și pe termen lung (anul școlar 2023-2024), împreună cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Birourile de Siguranță Școlară (BSS), Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA), până la data de 24 mai 2023.
De asemenea, se vor organiza sesiuni de informare, împreună cu reprezentanții poliției, pentru elevi, cadre didactice și părinți, privind riscurile și consecințele faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, dar și sesiuni de informare, împreună cu Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, pentru cadrele didactice pe tema semnelor și simptomelor consumului de droguri la copii și tineri. Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau