Pacienții cu hepatită, o dramă fără sfârşit în Moldova

hepatita

Dimensiune font:

| 17-05-2022 15:30

 În ciuda faptului că medicina a evoluat, pacienții diagnosticați cu hepatită din regiunea Moldovei se confruntă cu situații tot mai dificile, de mai multă vreme. Chiar dacă tratamentele revoluționare le-ar putea îmbunătăți considerabil calitatea vieții, unii dintre ei nu au nici măcar asigurarea medicală prin care ar putea accesa anumite servicii și tratamente, deoarece... nu și-o permit. Acum, singura lor șansă e ca asociațiile de pacienți, împreună cu autoritățile, să identifice și să găsească noi soluții pentru acești bolnavi.

 Conform unui plan elaborat la nivel mondial, până în anul 2030 ar trebui eliminate hepatitele virale din țara noastră, însă, pentru a putea ajunge în acest stadiu trebuie rezolvate toate problemele cu care se confruntă pacienții în momentul de față. „Asta nu înseamnă că nu vom mai avea hepatită deloc. Asta înseamnă că vom ajunge cu gradul de depistare și tratament la 80-90%. Asta înseamnă că nu vor mai fi la fel de frecvente cum sunt acum”, a declarat Manuela Debu, pacientă cu hepatită și președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19, singurele acțiuni cu impact din Planul-cadru național pentru hepatite care s-au desfășurat în acești ani au fost prin LIVE(RO)1 și LIVE(RO)2, programe de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C, proiect cofinanțat din fonduri europene. Au fost înregistrați aproximativ 8.000 de pacienți din peste 17.000 posibili. Acest lucru s-a întâmplat din cauza restricțiilor impuse care au dus la reducerea campaniilor de testare, la limitarea accesului la medicul specialist și, în ultimă instanță, la începerea tratamentului necesar. „Suntem în săptămâna Europeană a Testării Hepatitei și HIV. Cred că este foarte bine să meargă să vorbească cu medicul lor de familie și să se testeze cei care nu au făcut-o. Tratamentul nu se asigură gratuit persoanelor neasigurate. La hepatita B nu este un cost foarte mare al tratamentului, iar la hepatita C prețurile sunt confidențiale și sunt reglementate de statul român. Adică, nu poate cineva să își cumpere tratamentul din România la prețul pe care l-a negociat”, a mai spus președintele APAH.

Pacienți stigmatizați

Oamenii se plâng că nu găsesc investigații care sunt implementate prin lege, pentru că nu sunt în toate spitalele. Inclusiv cele care ar trebui făcute în spitalizarea de zi, așa cum este încărcătura virală sau Fibro Scan. „Unele spitale nu și-au cumpărat aparatura și nu au ce să facă efectiv. Sunt pacienți care au nevoie de monitorizare anuale. Dacă la hepatitele C lucrurile sunt oarecum simple pentru că se primește un voucher care are incluse aceste servicii și după ce ai terminat de făcut tratamentul, mai faci încă o viremie la 12 săptămâni pentru a vedea dacă te-ai vindecat”, mai spun autoritățile.

Există persoane cărora le este rușine să se asigure... „Sunt și persoane care se întreabă de ce să se asigure pentru 180-280 de lei pe lună. Dar, de fapt, nu e vorba de bani, ci de faptul că ei devin automat asigurați. Mai există o categorie de persoane care nu știu că sunt co-asigurați, adică lucrează soțul/soția. Pe acești oameni încercăm să îi ajutăm. În zona Moldovei sunt spitale mici care acordă mai mult suport pacienților decât unele spitale mari. Fiecare pacient duce o muncă de căutare când nu are bani și posibilitatea de a-și plăti. Unii dintre ei se duc la București. Sunt cazuri de la Suceava”, a mai spus Marinela Debu.

Pe zona Moldovei este norocul că sunt mai multe centre, la Bacău, Iași și Suceava, însă pentru a avea un sistem complet funcțional ar trebui ca fiecare județ să aibă un astfel de compartiment. „Ar trebui să existe în fiecare județ unde există un medic gastroenterolog sau de infecțioase care își dorește să acorde terapia antivirală. Sperăm ca tratamentele noi care vin și mă refer la B plus Delta, să se găsească o soluție de compensare cât mai urgentă, pentru că sunt oameni care chiar au nevoie. Ei trebuie să scoată din buzunar, de două ori pe an, 1.500-2.000 de lei pentru a-și face evaluarea. În zona Moldovei sunt foarte multe persoane care și-au pierdut locurile de muncă, care oricum aveau o situație grea și înainte. Mulți dintre ei au calificări, și-au dori să muncească dar nu au unde. Mai există și stigma care le creează pacienților probleme la angajare dacă au hepatită B”, a mai spus Marinela Debu.

Programele de sănătate, decalate

O a doua piedică în procesul de eliminare a hepatitelor virale ține de programul anual cost-volum-rezultat destinat pacienților cu hepatita C, în cazul căruia apar pauze de fiecare dată când este reluat. De exemplu, între programul încheiat anul trecut și cel care a început în februarie 2022 a existat o pauză de șapte luni. Gravitatea constă în faptul că, în tot acest timp, niciun pacient nou diagnosticat cu hepatita C nu a mai intrat pe tratament. APAH-RO consideră că necesitatea unor modificări. „Începând cu luna februarie 2022, tratamentul pentru pacienții cu diverse forme de hepatita C și ciroză hepatică cu virus C este asigurat prin derularea unor contracte cost-volum-rezultat încheiate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pe lângă tratamentele genotip specifice, pacienții au acces acum și la două molecule pangenotipice specifice. Pe parcursul a trei luni, în perioada februarie-aprilie 2022, un număr de 2.259 de pacienți au beneficiat de tratamente pentru hepatita C. Însă, trebuie să ținem cont că procesul de combatere a hepatitei presupune o abordare integrată, în care, alături de diagnosticare, tratament și monitorizare, prevenția joacă un rol foarte important și această componentă necesită atenția și acțiunea tuturor actorilor din sistem și a societății civile”, a explicat dr. Adela Cojan, președinte CNAS. Ruxandra CAȘU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Râul Moldova continuă să facă victime. Un tânăr de 18 ani este căutat de pompieri după ce a sărit în apă să-și salveze sora de la înec
02/07/2022 18:08

Pompierii au anuntat că intervin sambătă, 2 iulie, pentru găsirea unui tanăr de 18 ani care ar fi intrat in raul Moldova si nu a mai iesit. Acesta sărise in apă pentru a-si salva sora de la inec. Î ...

Județu Neamț, amenințat de furtuni
02/07/2022 14:20

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sambătă o avertizare de COD ROSU de vijelii, furtuni si grindină in următarea oră. ISU Neamt a avertizat in legătură cu fenomenele asteptate printr-un me ...

Un elev din Iaşi a luat aurul la Olimpiadă Balcanică de Matematică pentru Juniori
02/07/2022 11:55

În perioada 28 iunie – 3 iulie 2022, la Sarajevo (Bosnia si Hertegovina) se desfăsoară cea de a 26-a editie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (JBMO 2022). La Olimpiadă Balcani ...

IASI- O farfurie cu cocaină și carne expirată găsite la perchezițiile din dosarul StartUp-Nation - Prejudiciul de 1,6 milioane de lei recuperat integral
02/07/2022 09:12

Parchetul instantei supreme a declansat, joi, un dosar de evaziune, delpaidare si alte fapte economice privind modalitatea in care un grup de persoane ar fi devalizat programul start-up-nation de deschidere a m ...

Copil opărit pe mai bine de jumătate din corp. A fost adus la Iași cu elicopterul SMURD
02/07/2022 08:30

n copil de 9 ani a fost transferat cu elicopterul SMURD de la Spitalul Roman la Spitalul pentru Copii din Iaşi. Copilul se află in stare gravă. El a suferit arsuri pe mai bine de jumătate din corp după ce ...

Al doilea tren cu probleme în trei zile în zona Podu Iloaiei, în Iași
01/07/2022 21:06

Un tren de călători privat s-a defectat, vineri, pe linia dintre Podu Iloaiei şi Harlău, judeţul Iaşi, defecţiunea fiind insă remediată de mecanic. „Trenul privat 11407 Regio Călători s-a de ...

Turneul Internațional Stradivarius - „PAGANINI MAGIC” ajunge la Iași. Celebrul Alexandru Tomescu va concerta gratuit
01/07/2022 17:41

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iasi, in calitate de partener, invită iesenii duminică, 3 iulie 2022, ora 19.00, la Palatul Culturii, Sala Voievozilor, la evenimentul ce se va desfăsura la I ...

Iașul, capitala jazzului
01/07/2022 15:44

Iesenii sunt asteptati, in acest weekend, la a doua editie a festivalului Jazz City, cel mai mare festival de acest gen din regiunea Moldovei. Începand de vineri, timp de trei zile, iubitorii muzicii sunt ...

După contestații a crescut promovabilitatea la Bac
01/07/2022 15:11

A crescut rata de promovare a elevilor care au susţinut Bacalaureatul in prima sesiune, cea din luna iunie. După solutionarea contestatiilor, rata de promovare este de 83,15%. Încă un elev a obţinut m ...

„Nu vom avea un nou val pandemic”
01/07/2022 14:55

  A inceput să crească numărul persoanelor internate din cauza coronavirusului. La Spitalul de Boli Infecţioase, in ultima săptămană au fost 17 internări, doi dintre pacienţi fiind in stare grav ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei