„Un loc de muncă reprezintă cea mai bună măsură de protecție socială activă”

1interviu111

Dimensiune font:

| 20-11-2024 17:40

* dialog cu domnul Costică Florea, inginer mecanic, director al Oficiului Județean de Poștă și Curierat din Iași, candidat pe listele PSD Iași pentru un mandat în Parlamentul României

- Domnule Florea, cum ați apărut dvs în politică și ce vă recomandă pentru un mandat în Parlamentul României?

- Cred că mă recomandă atât educația primită în școala primară, unde am avut profesori excepționali, unii dintre ei chiar și cu trei licențe, cât și experiența profesională. Mă recomandă educația primită la Colegiul Național din Iași, unde, n-aș vrea să par lipsit de modestie, dar am absolvit cu cu media 10 și, de asemenea, pregătirea pe care am primit-o la Universitatea Tehnică din Iași. În plus, mă recomandă și experiență profesională dobândită în cei peste 39 de ani de muncă.

- Sunteți de profesie inginer mecanic, unul care a lucrat aproape trei decenii la Iași. Cât de mult ne lipsesc astăzi inginerii?

- Criza acută de ingineri a început să se resimtă în urmă cu 10-15 ani, când aproape 80% dintre inginerii bine pregătiți în universitățile din Iași și din țară, în toate domeniile de activitate, plecau din țară și plecau în special vârfurile. Sigur că, în acest moment, procentul celor care pleacă s-a diminuat, iar statistile statisticile spun că doar 20% dintre ingineri mai pleacă din România. Fluxul celor care pleacă din țară cu gândul de a se stabili în Occident e mai mic astăzi decât al celor care se întorc! Pe de altă parte, este nevoie și de o strategie - aș spune o strategie națională - în a menține inginerii în România, dar și o de o implicare puternică a firmelor, de stat sau private. Fără această implicare, vom ajunge în situația de a nu mai găsi forță de muncă în România, ceea ce va duce la închiderea multor firme. Aici se va ajunge, dacă nu vom adopta o strategie de menținere a inginerilor în România!

 

„România avea nevoie, anul acesta, în toate domeniile, de 40.000 de ingineri!  Din păcate, o altă statistică recentă releva faptul că aproximativ 34% dintre ingineri apreciază că ei nu sunt pregătiți pentru succesul pe piața muncii. Universitățile nu îi pregătesc pentru a avea succes pe piața muncii, după absolvire”

 

- E nevoie foarte mare, astăzi, de personal tehnic în România, de personal bine pregătit...

- Statistic, România avea nevoie, anul acesta, în toate domeniile, de 40.000 de ingineri!  Din păcate, o altă statistică recentă releva faptul că aproximativ 34% dintre ingineri apreciază că ei nu sunt pregătiți pentru succesul pe piața muncii. Universitățile nu îi pregătesc pentru a avea succes pe piața muncii, după absolvire. Deci, trebuie redescoperită și importanța școlii. Sigur, fără școală nu poate, dar în ultimii 30 de ani școala a fost devalorizată, dar în următorii ani, cu siguranță, va veni iarăși rândul școlii!

- PSD aduce tot mai insistent în discuție în ultima perioadă, scenariul reindustrializării României. Pe ce ne putem baza, ce ne lipsește, pentru început?

- Pentru început, aș putea spune că sectoarele „campion” ale României sunt industria auto și industria echipamentelor electrice. Sunt cele care formează coloana vertebrală a industriei românești actuale. Da, vorbim despre o reindustrianizare a României și asta face parte din programul de guvernare al Partidului Social Democrat. Prin asta avem în vedere o valorificare a potențialului unic al României în decarbonizarea industria energo-intensive din Europa. România este recunoscută pe plan mondial ca fiind una dintre primele țări care au exploatat zăcăminte de petrol și gaze, iar sondele acelea au fost închise. În zonele respective, în sondele dezactivate, poate fi introdus carbonul podus de industrie...

- Soluții există, deci...

- Sigur! M-aș referi și la fructificare a avantajului României din perspectiva securității energetice. Aș face referire la o altă industrie care își găsește un loc important în dezvoltarea României, la industria conductorilor, care, în urmă cu doar câțiva ani erau produși doar în China. Acum, însă, multe state, printre care și România, mizează pe acest domeniu. Încurajarea industriei pe orizontală, care să deservească marile companii energetice - de la Hidroelectrica până Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica - va conduce cu siguranță la reindustrializarea României. Să nu uităm nici de rezervele importante de gaz din Marea Neagră, care ne pot asigura atât consumul intern, cât și capacități de export. Sunt, însă, foarte multe alte modalități de a dezvolta industria, pornind chiar de la creditele subvenționate sau garantate. Statul nu mai poate veni să investească într-o industrie, dar poate crea pârghiile care să conducă la dezvoltarea industriei.

 

„Lipsa acetei infrastructuri ne-a ținut și încă ne ține pe loc. Dar, la asta se lucrează și vedem că sunt inaugurați deja kilometri de autostrăzi care ne leagă de resul țării. Construcția acestor autostrăzi va conduce inevitabil o dezvoltare puternică”

 

- Lipsesc, totuși, specialiștii în domeniu, nu avem o forță de muncă înalt calificată, deoarece majoritatea profesioniștilor, s-o recunoaștem, deși au fost școlarizați aici, lucrează astăzi în alte state ale lumii...

- Un loc de muncă este cea mai bună măsură de protecție socială activă. Acestea sunt măsurile pe care se bazează și programul de guvernare al Partidului Social Democrat. Ar putea spune că locuri de locuri de muncă care să fie ocupate de personal bine pregătit. Iar aici se are în vedere dezvoltarea de programe de formare profesională, adaptate la cerințele industriei românești. Este doar un punct de plecare pentru ca în următorii ani forța de muncă să rămână în țară și să fie calificată pentru piața muncii din România.

- Deci, va trebui să începem efectiv cu punctul acesta...

- Sigur, cu cu investiții în pregătirea forței de muncă. Firmele private mari trebuie să se implice în atragerea și formarea forței de muncă, fie prin prin asigurarea spațiului necesar pregătirii practice a elevilor sau a studenților, fie prin acordarea de burse.

- Care sunt, în opinia dvs., industriile la care putem deveni rapid competitivi pe piețele externe?

- Industria IT din România este considerată a fi pilonul de creștere economică, atât datorită forței de muncă bine pregătite în domeniul tehnic, cât și datorită costurilor mai scăzute cu forța de muncă. E drept că în ultimul an industria aceasta a început să scadă, însă doar aparent e o scădere, pentru că cei care lucrează în industria IT se reorientează spre alte domenii de activitate, cum ar fi sercuritatea cibernetică. Aș mai enumera la industriile acestea cu resurse enorme și cea pe care am amintit-o mai devreme, asociată producției semiconductorilor, apoi industria materialelor de construcții, industria farmaceutică.

- Totuși, cum poate recupera Iașul decalajul înregistrat în raport cu principalele orașe ale țării?

- Poate că, dacă am fi avut dezvoltată rețeaua de autostrăzi, care să lege Moldova de Transilvania, Moldova de București, Iașul ar fi cunoscut o dezvoltare mult mai puternică. Lipsa acetei infrastructuri ne-a ținut și încă ne ține pe loc. Dar, la asta se lucrează și vedem că sunt inaugurați deja kilometri de autostrăzi care ne leagă de resul țării. Construcția acestor autostrăzi va conduce inevitabil o dezvoltare puternică. Iar ca să mă refer doar la Pașcani, cu siguranță Pașcaniul va va deveni un nod industrial extrem de important. Fiind la intersecția celor două autostrăzi - A7 și A8 - va deveni un hub industrial important. În mod cert oamenii suferă și acum, acolo... Citeam deunăzi că s-a închis chiar și fabrica aceea care producea scaune pentru copii, cele montate în autoturisme... Câteva sute de oameni au rămas pe drumuri, dar ei trebuie să aibă încredere, pentru că viitorul lucrează pentru noi.

- Ce intenționați să aduceți nou în materie de legislație în cazul în care veți accede în Parlament?

- Sigur, nu o să aduc ceva nou în domeniul juridic, sau în domeniul sănătății, sau al învățământului. Dar aș putea să aduc ceva nou în domeniu industrializării României, pentru că am încredere în faptul că, pe viitor, creare de locuri de muncă și dezvoltarea industriei în România ne va susține ca nație, ca țară. O țară lipsită industrie este o țară săracă. Deci, avem în vedere o legislație care să ajute atât investitorii privați, să-i sprijinim în a investi aici, în dezvoltare. Industriea va fi prioritară pentru mine!

 (Comandat de Partidul Social Democrat – PSD, Organizația Județeană  Iași. Executat de Ziarul Evenimentul SRL, portal: www.ziarulevenimentul.ro, CMF: 11240017)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Parlamentul European a înlăturat blocajul: Roxana Mînzatu devine comisar european
20/11/2024 19:26

Parlamentul European a fost de acord să aprobe toate cele sapte nominalizări de comisari europeni, punand capăt săptămanilor de blocaj intre factiunile politice ale UE cu privire la componenta viitoarei Co ...

Cadou înainte de Crăciun: FT a anunțat data la care România intră în Schengen
20/11/2024 18:22

  Austria se pregăteste să aprobe ca Romania si Bulgaria să obtină acces deplin la Spatiul Schengen. Autoritătile de la Viena vor să renunte la dreptul de veto in ceea ce priveste con ...

'Uitat' de Nicolae Ciucă, un primar PNL de mare municipiu a răsărit lângă Marcel Ciolacu
20/11/2024 16:07

In campania electorală si mai ales cu doar cateva zile inaintea alegerilor, orice semnal politic poate deveni unul foarte important. Un astfel de moment il are in prim plan pe George Scripcaru, primarul de la ...

Ludovic Orban: 'Am un mesaj pentru Nicolae Ciucă. Aveți zero șanse să intrați în turul doi!'
20/11/2024 15:58

Ludovic Orban, retras recent din cursa pentru alegerile prezidentiale, il indeamnă pe liderul PNL, Nicolae Ciucă, să fie „bărbat de stat” si să ii urmeze exemplul. „Este ceasul al doisprezecelea. Ave ...

Bogdan Cojocaru, președintele PSD Iași: Fapte, nu vorbe pentru ieșeni! Pași concreți pentru autostrăzile din zona Moldovei!
20/11/2024 12:09

„Astăzi, miercuri 20 noiembrie, la ora 16:00, vor fi deschisi traficului incă 31 kilometri ai autostrăzii A7, segmentul Vadu Pasii - Ramnicu Sărat.  1) Autostrada „Moldovei” (A7): ...

Echipa REPER Iași, față în față cu cetățenii. Nemulțumiri și soluții pentru viitor
20/11/2024 09:48

În weekendul 16-17 noiembrie, REPER Iasi a desfăsurat o amplă minicaravană electorală, vizitand orasele Pascani, Harlău, Targu Frumos, Podu Iloaiei si comunităti din zona metropolitană a Iasului. S ...

Crin Antonescu îi săpunește pe liberali după clipul cu Dani Mocanu: 'Șansele lui Ciucă de a intra în turul doi sunt din ce în ce mai mici'
20/11/2024 09:07

Fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, nu crede in sansele actualului lider Nicolae Ciucă de a intra in turul doi al alegerilor prezidentiale. Antonescu a criticat, de asemenea, si modul in care se face pro ...

Nicolae Ciucă, după discuția lui Marcel Ciolacu cu Donald Trump: Nu cred că este bine să vorbești cu el acum
20/11/2024 09:00

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidentiale din acest an, a reactionat după discutia telefonică pe care Marcel Ciolacu a avut-o astăzi cu Donald Trump, presedintele SUA incepand din luna ianuar ...

Generalul (r) Virgil Bălăceanu explică de ce au dat americanii undă verde Ucrainei pentru folosirea rachetelor ATACAMS
20/11/2024 08:54

Generalul (r), Virgil Bălăceanu, fostul reprezentant al Romaniei la Comandamentul NATO de la Bruxelles, a declarat pentru News.ro că, deşi este doar o presupunere, el crede că problematica aprobării date ...

 Ilie Bolojan, întrebat de față cu Nicolae Ciucă dacă-i vânează locul de președinte al PNL
20/11/2024 08:33

Presedintele PNL, Nicolae Ciucă, a tinut să iasă la declaratii comune cu Ilie Bolojan, după ce au apărut informatii despre tensiuni intre cei doi. Ilie Bolojan a tinut să precizeze că el i-a sunat pe lid ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei