„Un loc de muncă reprezintă cea mai bună măsură de protecție socială activă”
Dimensiune font:
* dialog cu domnul Costică Florea, inginer mecanic, director al Oficiului Județean de Poștă și Curierat din Iași, candidat pe listele PSD Iași pentru un mandat în Parlamentul României
- Domnule Florea, cum ați apărut dvs în politică și ce vă recomandă pentru un mandat în Parlamentul României?
- Cred că mă recomandă atât educația primită în școala primară, unde am avut profesori excepționali, unii dintre ei chiar și cu trei licențe, cât și experiența profesională. Mă recomandă educația primită la Colegiul Național din Iași, unde, n-aș vrea să par lipsit de modestie, dar am absolvit cu cu media 10 și, de asemenea, pregătirea pe care am primit-o la Universitatea Tehnică din Iași. În plus, mă recomandă și experiență profesională dobândită în cei peste 39 de ani de muncă.
- Sunteți de profesie inginer mecanic, unul care a lucrat aproape trei decenii la Iași. Cât de mult ne lipsesc astăzi inginerii?
- Criza acută de ingineri a început să se resimtă în urmă cu 10-15 ani, când aproape 80% dintre inginerii bine pregătiți în universitățile din Iași și din țară, în toate domeniile de activitate, plecau din țară și plecau în special vârfurile. Sigur că, în acest moment, procentul celor care pleacă s-a diminuat, iar statistile statisticile spun că doar 20% dintre ingineri mai pleacă din România. Fluxul celor care pleacă din țară cu gândul de a se stabili în Occident e mai mic astăzi decât al celor care se întorc! Pe de altă parte, este nevoie și de o strategie - aș spune o strategie națională - în a menține inginerii în România, dar și o de o implicare puternică a firmelor, de stat sau private. Fără această implicare, vom ajunge în situația de a nu mai găsi forță de muncă în România, ceea ce va duce la închiderea multor firme. Aici se va ajunge, dacă nu vom adopta o strategie de menținere a inginerilor în România!
„România avea nevoie, anul acesta, în toate domeniile, de 40.000 de ingineri! Din păcate, o altă statistică recentă releva faptul că aproximativ 34% dintre ingineri apreciază că ei nu sunt pregătiți pentru succesul pe piața muncii. Universitățile nu îi pregătesc pentru a avea succes pe piața muncii, după absolvire”
- E nevoie foarte mare, astăzi, de personal tehnic în România, de personal bine pregătit...
- Statistic, România avea nevoie, anul acesta, în toate domeniile, de 40.000 de ingineri! Din păcate, o altă statistică recentă releva faptul că aproximativ 34% dintre ingineri apreciază că ei nu sunt pregătiți pentru succesul pe piața muncii. Universitățile nu îi pregătesc pentru a avea succes pe piața muncii, după absolvire. Deci, trebuie redescoperită și importanța școlii. Sigur, fără școală nu poate, dar în ultimii 30 de ani școala a fost devalorizată, dar în următorii ani, cu siguranță, va veni iarăși rândul școlii!
- PSD aduce tot mai insistent în discuție în ultima perioadă, scenariul reindustrializării României. Pe ce ne putem baza, ce ne lipsește, pentru început?
- Pentru început, aș putea spune că sectoarele „campion” ale României sunt industria auto și industria echipamentelor electrice. Sunt cele care formează coloana vertebrală a industriei românești actuale. Da, vorbim despre o reindustrianizare a României și asta face parte din programul de guvernare al Partidului Social Democrat. Prin asta avem în vedere o valorificare a potențialului unic al României în decarbonizarea industria energo-intensive din Europa. România este recunoscută pe plan mondial ca fiind una dintre primele țări care au exploatat zăcăminte de petrol și gaze, iar sondele acelea au fost închise. În zonele respective, în sondele dezactivate, poate fi introdus carbonul podus de industrie...
- Soluții există, deci...
- Sigur! M-aș referi și la fructificare a avantajului României din perspectiva securității energetice. Aș face referire la o altă industrie care își găsește un loc important în dezvoltarea României, la industria conductorilor, care, în urmă cu doar câțiva ani erau produși doar în
„Lipsa acetei infrastructuri ne-a ținut și încă ne ține pe loc. Dar, la asta se lucrează și vedem că sunt inaugurați deja kilometri de autostrăzi care ne leagă de resul țării. Construcția acestor autostrăzi va conduce inevitabil o dezvoltare puternică”
- Lipsesc, totuși, specialiștii în domeniu, nu avem o forță de muncă înalt calificată, deoarece majoritatea profesioniștilor, s-o recunoaștem, deși au fost școlarizați aici, lucrează astăzi în alte state ale lumii...
- Un loc de muncă este cea mai bună măsură de protecție socială activă. Acestea sunt măsurile pe care se bazează și programul de guvernare al Partidului Social Democrat. Ar putea spune că locuri de locuri de muncă care să fie ocupate de personal bine pregătit. Iar aici se are în vedere dezvoltarea de programe de formare profesională, adaptate la cerințele industriei românești. Este doar un punct de plecare pentru ca în următorii ani forța de muncă să rămână în țară și să fie calificată pentru piața muncii din România.
- Deci, va trebui să începem efectiv cu punctul acesta...
- Sigur, cu cu investiții în pregătirea forței de muncă. Firmele private mari trebuie să se implice în atragerea și formarea forței de muncă, fie prin prin asigurarea spațiului necesar pregătirii practice a elevilor sau a studenților, fie prin acordarea de burse.
- Care sunt, în opinia dvs., industriile la care putem deveni rapid competitivi pe piețele externe?
- Industria IT din România este considerată a fi pilonul de creștere economică, atât datorită forței de muncă bine pregătite în domeniul tehnic, cât și datorită costurilor mai scăzute cu forța de muncă. E drept că în ultimul an industria aceasta a început să scadă, însă doar aparent e o scădere, pentru că cei care lucrează în industria IT se reorientează spre alte domenii de activitate, cum ar fi sercuritatea cibernetică. Aș mai enumera la industriile acestea cu resurse enorme și cea pe care am amintit-o mai devreme, asociată producției semiconductorilor, apoi industria materialelor de construcții, industria farmaceutică.
- Totuși, cum poate recupera Iașul decalajul înregistrat în raport cu principalele orașe ale țării?
- Poate că, dacă am fi avut dezvoltată rețeaua de autostrăzi, care să lege Moldova de Transilvania, Moldova de București, Iașul ar fi cunoscut o dezvoltare mult mai puternică. Lipsa acetei infrastructuri ne-a ținut și încă ne ține pe loc. Dar, la asta se lucrează și vedem că sunt inaugurați deja kilometri de autostrăzi care ne leagă de resul țării. Construcția acestor autostrăzi va conduce inevitabil o dezvoltare puternică. Iar ca să mă refer doar la Pașcani, cu siguranță Pașcaniul va va deveni un nod industrial extrem de important. Fiind la intersecția celor două autostrăzi - A7 și A8 - va deveni un hub industrial important. În mod cert oamenii suferă și acum, acolo... Citeam deunăzi că s-a închis chiar și fabrica aceea care producea scaune pentru copii, cele montate în autoturisme... Câteva sute de oameni au rămas pe drumuri, dar ei trebuie să aibă încredere, pentru că viitorul lucrează pentru noi.
- Ce intenționați să aduceți nou în materie de legislație în cazul în care veți accede în Parlament?
- Sigur, nu o să aduc ceva nou în domeniul juridic, sau în domeniul sănătății, sau al învățământului. Dar aș putea să aduc ceva nou în domeniu industrializării României, pentru că am încredere în faptul că, pe viitor, creare de locuri de muncă și dezvoltarea industriei în România ne va susține ca nație, ca țară. O țară lipsită industrie este o țară săracă. Deci, avem în vedere o legislație care să ajute atât investitorii privați, să-i sprijinim în a investi aici, în dezvoltare. Industriea va fi prioritară pentru mine!
(Comandat de Partidul Social Democrat PSD – Iași. Executat de Ziarul Evenimentul SRL, portal: www.ziarulevenimentul.ro, CMF: 11240017)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau