Pacientul cu coronavirus internat la Iaşi „tușește ca la o gripă ușoară”
Dimensiune font:
* acesta nu are o stare generală care să pună probleme * în momentul de față primește tratamentul specific și de suport, fiind monitorizat în permanenţă * spitalul ieşean de boli infecţioase va fi dotat cu un aparat PCR şi cu un plămân artificial pentru cazurile grave de infecție respiratorie acută, extrem de necesar atât pentru infecția cu noul coronavirus, cât și la infecțiile de gripă sezonieră
Ieri a fost transferat la Iași un bărbat în vârstă de 71 de ani, din Suceava, diagnosticat pozitiv cu coronavirus. În prezent, se efectuează alte 13 probe de laborator, cinci dintre acestea aparţinând unor persoane care au intrat în contact cu suceveanul depistat pozitiv. Până acum, starea de sănătate a pacientului cu coronavirus este stabilă, iar personalul medical respectă întocmai circuitul medical, pentru a preveni transmiterea virusului. „Pacientul în vârstă de 71 de ani, confirmat cu coronavirus, nu are o stare generală care să pună probleme. În momentul de față primește tratamentul specific și de suport, fiind monitorizat în permanenţă. Infecția cu coronavirus pe care o îngrijim în momentul de față apare ca o gripă, dar nu o formă gravă. Apare cu febră, dar nu peste 39 de grade, tuse, dureri articulare și, din câte am înțeles de la colegii de la Suceava, nu a fost vorba de o înrăutățire a situației sale clinice din momentul în care a fost depistat până în prezent. Pentru ca totul să decurgă perfect în acest caz, este necesară o bună coordonare nu numai din punct de vedere medical, ci și din punct de vedere administrativ”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” din Iași.
Personalul medical ieşean a fost instruit pentru a respecta măsurile de igină și pentru a-i asigura pacientului diagnosticat cu coronavirus tot sprijinul terapeutic și psihologic. „În privinţa bolilor asociate ale pacientului, acestea sunt sub control, din punct de vedere terapeutic. Un pacient nu trebuie speriat în acest caz, iar încrederea vine din atitudinea personalului, a medicului și a asistentelor care îl îngrijesc. Pacientul s-a îngrijit în Italia. Are febră și tușește ca la o gripă ușoară. Avem cinci probe de la Suceava, de la persoane care au intrat în contact cu el. Până acum nu am înregistrat cazuri din acest punct de vedere. Acest virus are o contagiozitate deosebită și, din acest punct de vedere, circuitele și măsurile de prevenție sunt cele mai importante. Tocmai de aceea, vreau să transmitem populației că măsurile de prevenție sunt laboriose și trebuie respectate. Trebuie să se evite locurile închise și aglomerate, măștile să fie purtate mai mult de persoanele care au probleme de sănătate și nu de persoanele sănătoase”, a mai transmis managerul Dorobăţ.
Spitalul de Boli Infecțioase are echipamente speciale, primite de la Institutul „Matei Balș” din Bucureşti, ceea ce înseamnă proceduri de ultimă oră în ceea ce privește managementul unui astfel de pacient.
adică un plămân artificial pentru cazurile grave de infecție respiratorie
Unitatea spitalicească ieşeană deservește întreaga zonă, motiv pentru care toate cazurile grave sunt transferate aici. „Spitalul de Boli Infecțioase din Iași asigură coordonarea din punct de vedere infecțios pentru toate cele șase județe ale zonei de Nord-Est, iar la laboratorul de biologie moleculară se lucrează toate probele din aceste județe. În prezent, mai avem în lucru 13 probe. În cursul acestei dimineți am vorbit cu domnul ministru al Sănătății, care a înțeles ritmul muncii colegilor de la laborator și va trimite un aparat PCR de ultimă generație (folosit pentru diagnostice de o precizie înaltă, la diferite infecţii – n.r.)”, a mai spus managerul.
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț afirmă că spitalul va fi dotat şi cu un aparat care poate înlocui un plămân, deoarece atât în cazul gripei, cât și al infecției cu coronavirus, pacienții prezintă insuficiență respiratorie acută. „Am avut o discuție cu domnul ministru al Sănătăţii în ceea ce privește dotarea Secției de Terapie Intensivă cu un nou sistem ECO, adică un plămân artificial pentru cazurile grave de infecție respiratorie acută și nu ne gândim aici doar la infecția cu noul coronavirus, ci și la infecțiile de gripă sezonieră. Aceste infecţii determină, în mod frecvent, insuficiență respiratorie acută și, de regulă, decesele prin gripa sezonieră apar prin insuficiență respiratorie”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.
De menţionat faptul că Iaşul a înregistrat, de la începutul anului, un număr de 350 de pacienți cu gripă, cu 120 mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut. „Avem deja nouă decese, față de cinci, câte au fost anul trecut, dar ceea ce ar fi de subliniat este faptul că un copil și două persoane tinere, de 40 de ani, au decedat deşi nu aveau niciun fel de comorbidități . Este vorba de o tulpină agresivă a virusului AH1N1, toate cazurile fiind confirmate cu gripă de tip A”, a menţionat managerul de la Infecţioase. Ruxandra CAŞU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau