Pandemia scapă de sub control, în Moldova!
Dimensiune font:
* la Iaşi, 25,48 la sută dintre cazurile COVID au fost înregistrate de la 1 octombrie până ieri! * Ieri, la Neamţ au fost raportate 115 noi cazuri, fapt care face ca, pentru prima dată, coeficientul de infectare în judeţ, cumulat la 14 zile, să depăşească un nou prag, situându-se acum la 2,01 * de realitatea cea mai cruntă se izbesc astăzi autorităţile din judeţul Bacău, cu 1.414 cazuri consemnate de la începutul lunii în curs, dar şi cu un coeficient de infectare de 2,12 la mie, locul 4 la nivel naţional
Pandemia de coronavirus nu prezintă simptome de remisie. În Moldova, cel puţin, noile cazuri săptămânale au depășit deja cifra înregistrată în timpul primului vârf al pandemiei timp de câteva luni. De asemenea, virusul continuă să avanseze cu din ce în ce mai multă forţă la nivel naţional, unde numărul deceselor creşte, iar cei ajunşi la terapie intensivă sunt din ce în ce mai mulţi, atingând ieri cifra record de 651. Din nefericire, chiar şi numărul locurilor în spitalele suport COVID sunt, la nivelul regiunii de Nord-Est, din ce în ce mai puţine.
Iaşul ar putea intra în carantină, de săptămâna viitoare
La Iaşi, 25,48 la sută dintre cazurile COVID au fost înregistrate de la 1 octombrie până ieri! Iaşul avea, la 1 octombrie, 5.151 cazuri COVID, marea majoritate consemnate în septembrie, lună în care numărul de cazuri a cunoscut o adevărată explozie. Practic, aproximativ 2.000 de ieşeni au fost diagnosticaţi pozitiv luna trecută, cei mai mulţi dintre aceştia fiind locuitori ai municipiului reşedinţă.
Din nefericire, lucrurile par a scăpa de sub control, Iaşul completând lista celor infectaţi cu 1.767 persoane în doar 13 zile, de la 1 octombrie, cifră care reprezintă 22,5 la sută din numărul total de cazuri înregistrate de la debutul pandemiei! Iar asta face ca judeţul să se situeze pe locul 5 în topul naţional al infectărilor, cu un coeficient cumulat la 14 zile (raportat la 1.000 de locuitori), de 2,07, uşor mai redus faţă de cel calculat de INS pentru municipiu – 2,17 (calcule care nu includ focarele izolate).
În teorie, dacă s-ar respecta prevederile, hotărârile şi ordinele Guvernului, Iaşul ar putea intra în carantină cel târziu săptămâna viitoare.
Îngrijorare maximă la Bacău
Lucrurile nu stau deloc bine nici în alte judeţe ale regiunii de Nord-Est. De realitatea cea mai cruntă se izbesc astăzi autorităţile din judeţul Bacău, cu 1.414 cazuri consemnate de la începutul lunii în curs, dar şi cu un coeficient de infectare de 2,12 la mie, locul 4 la nivel naţional. După Bucureşti (2,69), Alba (2,53) şi Vâlcea (2,22).
De fapt, îngrijoraţi de perspectivele sumbre, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău au decis ca toate unităţile de învăţământ din municipiu să treacă, din 12 octombrie, la scenariul roşu, ceea ce presupune învățarea exclusiv online. Pe lângă această măsură, s-a decis interzicerea activității operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc și interzicerea activităților în spațiile interioare pentru toți operatorii care desfășoară activități de preparare și comercializare a produselor alimentare și/sau a băuturilor alcoolice și nealcoolice, cu o excepţie, la hoteluri, pensiuni, cămine. De luni, la nivelul județului Bacău s-a implementat obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise și închise și izolarea persoanelor care au suspiciunea că sunt purtătoare de coronavirus până li se comunică rezultatul testelor pe care ele doresc să le facă, fie la un laborator privat fie prin procedura clasică DSP.
Neamţul a depăşit coeficientul de infectare 2
Şi la Neamţ se înregistrează un număr din ce în ce mai mare de infectări. Ieri, de exemplu, au fost raportate 115 noi cazuri, fapt care face ca, pentru prima dată, coeficientul de infectare în judeţ, cumulat la 14 zile, să depăşească un nou prag, situându-se acum la 2,01, imediat în spatele Iaşului. Neamţul înregistrează, de la începutul pandemiei, 4.304 cazuri COVID, majoritatea în ultima lună şi jumătate. De la 1 octombrie, în judeţul Neamţ au fost contabilizate 1.045 cazuri de coronavirus în rândul populaţiei, judeţul situându-se pe locul trei în regiune, după Iaşi şi Bacău. Uşor de dedus, atât judeţul,. Cât mai ales municipiul se îndreaptă cu toată viteza către măsura carantinării, care nu poate întârzia mai mult de una sau două săptămâni.
Aproape 7.000 de noi cazuri în Moldova, de la 1 octombrie
În celelalte judeţe ale Moldovei, numărul cazurilor noi rămâne oarecum constant. Botoşani este judeţul cu cele mai puţine cazuri consemnate - 2.012, dintre acestea doar 328 pe parcursul acestei luni (33 cazuri ieri).
Şi Suceava, care a ajuns la 7.310 cazuri, pare că s-a instalat pe „zona de platou”, mai ales că, în ultimele două săptămâni s-a situat sub media naţională de infectări, cu 708 cazuri.
La Vaslui, după o lună septembrie destul de complicată, lucrurile par să revină la normal, ieri fiind consemnate 39 din cele 3.802 cazuri înregistrate din luna martie. De la 1 octombrie, la Vaslui au fost înregistrate 717 cazuri, judeţul având un coeficient de infectare sub 2 la mie.
Dacă ar fi să adăugăm la cele 6 judeţe din Nord-Est şi celelalte două judeţe ale regiunii – Galaţi şi Vrancea, numărul infectărilor din luna în curs ar urca, în Moldova, la 6.948, ceea ce reprezintă 22,5 la sută din totalul de 30.803 cazuri înregistrate luna aceasta la nivel naţional. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau