Parcul de basm din „Dumbrava minunată“. Aici este cea mai mare colecție de trandafiri din România
Dimensiune font:
Parcul dendrologic din Hemeiuș (Bacău) ocupă o suprafață de aproximativ 50 de hectare și adăpostește peste 1.300 de specii de arbori și arbuști, dar și 600 de specii de trandafiri.
Parcul dendrologic din comuna Hemeiuș (județul Bacău) a fost înființat în anul 1880, fiind proiectat de specialistul german Cristian Adolf, care s-a preocupat de înnobilarea speciilor de rășinoase.
După 1885 au fost introduse noi specii de foioase, dar și specii indigene, acțiune care a continuat până în 1913.
În parcul de la Hemeiuș au fost turnate în anul 1980 mai multe cadre din îndrăgitul film „Dumbrava minunată", realizat după romanul scriitorului Mihail Sadoveanu.
Pelicula a fost lansată tot în 1980 şi s-a bucurat de recunoaştere naţională şi internaţională. Filmul a câştigat premiul pentru „Cel mai bun basm cinematografic“ la Moscova (1981), dar şi alte distincţii la festivaluri de profil din Spania şi Ecuador.
Lizuca şi căţelul Patrocle, însoţiţi de bunicul fetiței (rol interpretat de regretatul actor Ernest Maftei, originar din localitatea băcăuană Prăjeşti) au rămas în memoria celor mici, dar şi în istoria cinematografiei româneşti.
Castelul Roșu, simbolul parcului deondrologic
După anul 1955, parcul de la Hemeiuș (Bacău) a trecut în proprietatea Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, devenind o bază de cercetare mai ales pentru aclimatizarea speciilor exotice de interes forestier.
Arboretumul Hemeiuș reprezintă o valoroasă colecție dendrologică. Colecția de rășinoase cuprinde 178 specii, care provin din America de Nord (76 de specii), din Asia (50 de specii) și din Europa (48 de specii)
Originalitatea acestui arboretum este dată de compoziția lui, cu specii foioase mature, de plop alb cu diametrul de peste 2 metri și înălțime de peste 40 metri sau grupul de opt frați cu înălțimi de peste 42 metri și diametrul de peste un metru.
Aici se găsește cea mai mare colecție de trandafiri din România, și anume 600 de specii și 1.500 de fire de trandafiri.
În mijlocul parcului se află conacul Cantacuzino-Pașcanu, construit între 1864-1866 pe moșia lui Costache Pașcanu (fost vistiernic al Moldovei) și a lui Grigore Cantacuzino. Pentru că a fost construit din cărămidă aparentă roșie, localnicii l-au numit „Castelul Roșu".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau