Patru ieşeni au dobândit în instanţă calitatea de decedat

1mierliti

Dimensiune font:

| 31-01-2023 08:15

 Cazul Elodia nu e deloc singular, a fost doar mediatizat în exces la vremea lui. Încă sunt destule persoane date dispărute de ani buni, persoane ce parcă s-au evaporat subit, cel mai probabil sunt deja oale şi ulcele. Dar, pentru a dobândi calitatea de decedat, e nevoie de proces. Rudele trebuie să deschidă acţiuni în instanţă pentru „declararea judecătorească a morţii”. Acestea dobândesc calitatea de reclamanţi, iar dispărutul devine pârât.

Par speţe simple, legea spune că, dacă s-au împlinit doi ani de când persoana dispărută n-a mai dat niciun semn de viaţă, aceasta poate fi declarată decedată. În realitate, e mai complicat. Anul trecut, doar patru ieşeni au dobândit titulatura de defunct, încă atâţia stau în aşteptare, s-a dat chiar şi o respingere.

Concubină profesionistă, dispărută subit acum 30 de ani

Olga B. a plecat de-acasă imediat după Revoluţie, devenind concubină profesionistă. Până în 1999, ea s-a mutat pe la diverse persoane, a născut trei copii, dar, de la intrarea în noul mileniu, nimeni nu mai ştie nimic despre ea. Nici foştii iubiţi, nici fiii şi nici fratele Ioan n-a primit vreo veste. Acesta din urmă a făcut toate demersurile posibile pentru a elucida misterul dispariţiei Olgăi. A cerut relaţii la Autoritatea Electorală, la Administraţia Penitenciarelor, la Direcţia Generală a Paşapoartelor, la Direcţia de Asistenţă Socială. Femeia n-a figurat şi nici nu figurează în evidenţele acestor instituţii.

Bărbatul a dat şi anunţuri în mass-media, tot nimic. Singura soluţie a fost să se adreseze instanţei. A pus la dosar toate probele (răspunsurile primite de la instituţiile menţionate) şi, după doi ani de judecată, a izbândit. Olga e moartă în mod oficial, data decesului fiind stabilită din oficiu. 28 februarie 1999.

Paraschiva a fugit de la Socola în 2016, acum e moartă în mod oficial

Un caz extrem de bizar, unul care ar putea fi subiect de roman horror e cel la Paraschivei C. Bolnavă psihic, a avut dese internări la Socola. În perioadele de ameliorare a bolii, femeia stătea împreună cu soţul, într-un apartament din zona CUG. Bărbatul o îngrijea cu toată dedicaţia de care era capabil şi lucrurile părea a merge spre bine.

În iulie 2016, în timpul unui nou episod spitalicesc, Paraschiva a evadat de-acolo şi, de atunci, parcă a intrat în pământ. Soţul a sesizat imediat autorităţile, s-a dispus căutarea la nivel naţional şi emiterea unei alerte Schengen în vederea depistării, dar fără niciun rezultat. Soţul dispărutei a trecut în lumea celor drepţi la mijlocul lui 2018, cazul fiind preluat de-un verişor, Mihai B. Nici el n-a izbutit mai mult, aşa că a deschis pentru „declararea judecătorească a morţii” Paraschivei. Cum „pârâta n-a făcut întâmpinare”, au fost doar două termene de judecată. Acum, femeia poate fi trecută în pomelnic, data decesului fiind stabilită pentru ultima zi când a fost văzută în viaţă. 17 iulie 2016.

Nu s-a putut dovedit că bunica a fost mâncată de câini

Natalia S. avea 76 de ani în septembrie 2017 când a plecat de-acasă fără a spune nepoţilor unde se duce şi când are de gând să se întoarcă. Aceştia au aşteptat-o câteva zile, apoi s-au panicat şi au sesizat la poliţie dispariţia bătrânei. O lună mai târziu, în grădina casei Nataliei au fost descoperite mai multe fragmente de rămăşiţe umane şi articole de îmbrăcăminte deteriorate. A intrat imediat pe fir Serviciul de Investigaţii Criminale, s-a deschis dosar penal, dar, „din lipsa mijloacelor tehnice necesare, nu s-a putut stabili profilul genetic în vederea stabilirii identităţii fragmentelor de corp uman descoperite”. Nu s-a putut dovedi că osemintele sfâşiate de câini ar fi fost ale Nataliei.

Anii au trecut, dosarul de omor a fost clasat, dispăruta a fost considerată încă vie. Ar fi împlinit 101 ani. Nepoţii au plecat la muncă în străinătate, s-au întors în ţară în 2019 şi au reluat demersurile necesare pentru clarificarea stării civile a bunicii. Au parcurs paşii necesari, a avut loc procesul, Natalia fiind declarată moartă abia anul trecut.

Ştefan n-a mai fost văzut de vreun cunoscut din vara lui 1982

La vremea ei, dispariţia lui Ştefan F. din Hălăuceşti a dat naştere la numeroase zvonuri şi legende. Bărbatul era necăsătorit şi lucra ca hamal pe şantierele ţării. Fire rebelă, nu se împăca grozav nici cu părinţii, nici cu sora. Însă n-avusese probleme cu legea.

În vara lui 1982, lucra la un canal din Cernavodă. Într-o zi de la sfârşitul lui august, şeful de post le-a spus celor din familie că Ştefan ar fi murit înecat în Dunăre. Dar nici urmă de cadavru, nici certificat de deces, lucruri care au dat frâu liber oamenilor din sat. Unii spuneau că Ştefan a murit în chinuri, în beciurile Securităţii comuniste, alţii susţineau că rebelul a izbutit să fugă din ţară şi ar fi ajuns în Occident. Au mai fost şi alte scenarii şi povestiri despre el, dar, încet-încet, interesul comunităţii din Hălăuceşti pentru soarta lui Ştefan a dispărut.

În 1991, i-a expirat buletinul, dar nu s-a dus să-şi scoată altul. Erau deja nouă ani de când nu mai dăduse vreun semn de viaţă. Şi nici n-a mai dat.

Mai mult constrânsă din cauza moştenirii, sora sa, Lucia P. a început să investigheze dispariţia lui Ştefan. Nimic, de nicăieri, aşa că a trebuit să solicite Judecătoriei Paşcani să-l declare mort. A obţinut actul în cursul anului trecut. Conform deciziei magistraţilor, data morţii lui Ştefan este 31 decembrie 1982. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei