Patru premii UNITER pentru Iași
Dimensiune font:
Trei distincții au fost câștigate pentru spectacolul Teatrului Național Iași, „Antologia dispariției”, în regia lui Radu Afrim * succesul a fost completat de cel al teatrologului Oltița Cîntec
Iașul a urcat din nou pe scenă la Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a XXXII-a ediție. Teatrului Național „VasileAlecsandri” i-au fost acordate trei distincții pentru spectacolul „Antologia dispariției”, regizat de Radu Afrim. În cadrul galei,p remiul „Cel mai bun spectacol” a revenit producției „Antologia dispariției”, după proză feminină contemporană de Ștefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu, Simona Popescu, scenariul, regia, universul sonor, filmările Radu Afrim.
Tânăra actriță a Teatrului Național Iași, Mălina Lazăr, a primit Premiul „Cea mai bună actriță în rol secundar” pentru rolurile Copil, Fetiță, Ileana, Sabina, Daisy Johnson, Nina copil din spectacolul aplaudat la scenă deschisă.
Cel de-al treilea premiu i-a fost acordat lui Mihai Nistor, colaborator al Naționalului ieșean: „Cel mai bun video design” pentru video-proiecţiile, filmările și mappingul din același spectacol, „Antologia dispariţiei”.
Spectacolul „Antologia dispariției”, cel de-al nouălea proiect al lui Radu Afrim la Naționalul ieșean, a avut premiera în această toamnă, pe 9 noiembrie, la Teatru³.
Din echipa proiectului au făcut parte Cosmin Florea (scenografie), Alice Veliche (coregrafie), Diana Roman (pregătire și aranjament muzical), Anamaria Rusu (asistent regie), Mihai Nistor (video) și Cristian Niculescu (light-design). Pe scenă au urcat douăzeci de actori și colaboratori ai Teatrului Național Iași: Ada Lupu, Pușa Darie, Ionuț Cornilă, Livia Iorga, Diana Roman, Mălina Lazăr, Horia Veriveș, Daniel Busuioc, Răzvan Conțu, Andrei Grigore Sava, Cosmin Maxim, Dumitru Năstrușnicu, Georgeta Burdujan, Diana Vieru, Octavian Păun, Luca Gumeni, Anamaria Rusu, Andreea Stratulă, Marian Stavarachi, Ioana Aciobăniței.
Al patrulea premiu va ajunge la teatrologul Oltiţa Cîntec, managerul interimar al Teatrului „Luceafărul”. „E o bucurie profundă, sinceră, netrucată, pentru că e o răsplată, o recunoştinţă şi recunoaştere a breslei teatrale. Faptul că am obţinut premiul pentru critică teatrală "George Banu" este un epitom al anilor de activitate critică făcută cu perseverenţă, tenacitate, profesionalism, pentru că şi arta critică se bazează pe creativitate. Critica teatrală este o formă de expresie care completează circuitul teatral, îl valorizează, îl aşează, îl arhivează în timp, pentru că teatrul, arta scenică, este una dintre cele mai efemere, spectaculoasă şi magică iluzie la care ne întoarcem seară de seară. Asta pentru că un spectacol durează doar între aprinderea şi stingerea luminilor de scenă, între ridicarea şi coborârea cortinei, pentru ca mai apoi să treacă în memoria efectivă a fiecărui privitor. Dar în memoria aceasta de lungă durată, procesul acesta de memorializare teatrală ni se datorează nouă, teatrologilor, criticilor de teatru”, ne-a spus Oltiţa Cîntec.
Ea nu a fost prezentă la eveniment întrucât se află alături de artiştii Teatrului Luceafărul într-un turneu în Marea Britanie. „A fost o situaţie specială. Nu am fost prezentă de această dată în Sala Mare a Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, unde a fost această sărbătoare a teatrului nostru. Sunt în Marea Britanie, tot cu treburi teatrale, tot cu piesa Căruţa lui Thespis. Am rugat-o pe Nicoleta Lefter, minunata actriţă a teatrului Odeon, să mă joace. Şi iată cum datorită unor circumstanţe teatrale am devenit şi personaj, am debutat ca personaj, şi nu oricum, ci pe cea mai importantă scenă de teatru a ţării noastre, primind trofeul care poartă numele distinsului teatrolog George Banu", a spus Oltiţa Cîntec.
Maura ANGHEL, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau