Pe urmele misterului: Movila lui Burcel
Dimensiune font:
Pe o colină pitorească din Vaslui, ascunsă de ochii lumii, se află un tezaur istoric care așteaptă să fie descoperit: Movila lui Burcel. Dincolo de înălțimea sa impresionantă și poziția strategică, această movilă ascunde povești vechi, emoții și semne ale unei lumi dispărute.
Povestea spune că în anul 1498, într-o zi de duminică, în timp ce mergea către Vaslui, domnitorul Ștefan cel Mare a văzut un țăran care ara în zi de sărbătoare, necinstind ziua de odihnă. Întrebat care-i este numele și de ce lucrează duminica, șoimanul Purcel - căci acesta îi era numele – a spus că luptase la Războieni unde își pierduse un braț, că sărăcise și că numai duminica putea obține cu împrumut un bou pe care să-l înjuge la plug. Impresionat, Ștefan cel Mare i-a dăruit șoimanului Purcel șase pungi cu galbeni cu care să-și cumpere boi și plug. Printr-un uric emis la Curtea Domnească din Vaslui, domnitorul l-a împroprietărit cu pământul care se afla în jurul dealului, acesta căpătând numele de Movila lui Purcel. Vasile Alecsandri i-a schimbat bumele în Burcel, în documentul emis de Ștefan cel Mare ca și în toate scrierile de până la Alecsandri, șoimanul este pomenit cu numele de Purcel.
Movila este plină de taine. La prima vedere, ar putea părea doar o înălțime naturală, dar adevărul este mult mai fascinant. Movila lui Burcel nu este doar o colină, ci o mărturie a existenței unei civilizații care și-a lăsat amprenta în regiune.
Localnicii povestesc cu emoție despre legendele movilei, iar dacă le asculți simți un fior al trecutului. Este ca și cum voci susurate din vremuri de demult îți șoptesc poveștile lor. „De fiecare dată când trec pe aici, simt că bunicul meu este cu mine”, spune Elena, o femeie din sat al cărei bunic este înmormântat lângă Mănăstirea „Ștefan cel Mare și Sfânt”, un lăcaș ridicat în anul 1993, în apropierea Movilei lui Burcel. La început, toate construcțiile ridicate pe Movila lui Burcel erau din lemn. În prezent, aproape de poartă, este în faza finală construcția unei frumoase biserici de zid. Chipul lui Ștefan cel Mare întâmpină încă de la intrare, iar în interior, pictată pe peretele de lângă ușă, se poate vedea o listă a cunoscutelor ctitorii ștefaniene.
Există o magie în movila lui Burcel care transcende timpul și spațiul. Este un loc care ne leagă de rădăcinile noastre și ne reamintește de importanța istoriei și a poveștilor care ne formează ca națiune. Generații de-a rândul, copiii au crescut ascultând aceste povești și visează să devină la fel de curajoși ca Burcel. Movila este un punct de reper, un simbol al comunității, ce le reamintește mereu de trecut și de valorile care le-au modelat existența.
Pe măsură ce soarele se așterne peste movilă, se poate simți vibrația istoriei și a tradiției. Orice vizitator poate simți această energie și conexiune profundă cu trecutul, cu oamenii și cu pământul. Movila lui Burcel nu este doar o structură din pământ și piatră, ci sufletul unei comunități, o amintire vie a războinicului care a luptat pentru ea.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau