Pedepse simbolice pemtru gașca de spărgători şi tâlhari din zona Oancea
Dimensiune font:
* capul bandei a luat, pentru două infracţiuni de „furt calificat în formă continuată”, două de „furt”, una de „tâlhărie calificată” şi una de „efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos acces ilegal la un sistem informatic”, numai doi ani şi zece luni * „locotenenţii” săi au primit doar măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ
Ani la rând au băgat în sperieţi locuitorii din zona Esplanadei Oancea, în special pe pensionari. Hoţii, tâlhării, spargeri de locuinţe, fără număr. Multe din fărădelegi nici măcar n-au mai ajuns să fie cercetate de către poliţişti. Pagubele prea mici pentru ca victimele să se mai agite cu plângerile. Pentru că mare lucru n-ar fi rezolvat. Prejudicii de nerecuperat, autorii încă minori, imposibil practic de băgat la puşcărie, doar zarvă şi prea multă umblătură.
Văzând că nu li se întâmplă nimic, membrii bandei au prins tot mai mult curaj, iar în ultimii trei ani au semănat teroare în cartier. Paul (acum în vârstă de 20 de ani), Ionuţ (19 ani) şi Iuliana (17 ani) au furat şi tâlhărit la greu. Au dat şi nişte spargeri, iar liderul bandei are la activ şi o infracţiune informatică. După gratii n-au stat niciodată mai mult de 24 de ore şi nici n-au fost puşi să plătească vreun sfanţ. Asta până joia trecută, când tenacitatea ultimei victime şi-a spus cuvântul.
LCD în valoare de 1.600 lei, vândut doar cu 200
E vorba de domnul Petre, „Mumosu”, cum îi spun cei din cartier. Locuieşte la demisolul unui bloc de pe Esplanadă, are o pensie frumuşică, stă singur şi, astfel, e o ţintă tentantă. În urmă cu aproape trei ani, într-o zi de vineri, dimineaţa, pe la ora 10.00, a ieşit din casă îmbrăcat la patru ace, ducându-se (ironie a sorţii) la Secţia 4 de Poliţie. În parc, la cafea, Paul, Ionuţ şi Iuliana. Fata s-a dus după el, să vadă unde merge, să se asigure că nu se întoarce prea devreme. L-a văzut unde a intrat, ştia că o să zăbovească destul acolo, aşa că s-a întors şi le-a dat ok-ul partenerilor.
Aceştia, înarmaţi cu o şurubelniţă banală, au deschis rapid fereastra de la sufragerie. Iuliana a rămas afară, să „ţină de şase”. Paul şi Ionuţ au intrat în apartament şi s-au pus pe scotocit. N-au găsit nici bani şi nici bijuterii, aşa că au înşfăcat televizorul din dormitor. Un LCD Samsung în valoare de 1.600 lei, la preţurile de atunci. Au ieşit şi s-au dus la un bar din zona „Doi Băieţi” ca să încerce a valorifica prada. Niciun client nu s-a arătat interesat, în ciuda preţului infim pe care l-au cerut spărgătorii. Voiau doar 200 lei.
În cele din urmă, banda a reuşit s-o convingă pe o bătrână de la un bloc din apropiere să ducă LCD-ul la amanet. Iuliana i-a îndrugat femeii o poveste siropoasă, cum că tatăl ei e în spital în stare gravă, că maică-sa e plecată la muncă în Italia, că buletinul i-a expirat şi are nevoie disperată de bani. Aceasta a crezut-o, a dus aparatul la o casă de amanet din zonă, a încasat 200 lei şi a primit 10% comision de binefacere.
Colecţie de infracţiuni
Revenit acasă, „Mumosu” şi-a găsit apartamentul răvăşit şi televizorul lipsă de la inventar. S-a reîntors la Secţia 4, să reclame spargerea. Oamenii legii, deşi au reacţionat prompt, n-au izbutit să rezolve cazul în timp util. Asta pentru că un anume Ionică T., vânător de chilipiruri, a răscumpărat LCD-ul şi, în aceeaşi zi de vineri, l-a vândut unui navetist ce aştepta autobuzul în autogara de lângă Piaţa Nicolina. Navetist care a vândut mai departe „chilipirul” şi n-a ştiut să spună cui. Ancheta a mers greu, probele s-au strâns cu mare dificultate, dar, în cele din urmă, rechizitoriul a fost gata şi a ajuns în instanţă. Probe mai mult decât suficiente pentru trimiterea în judecată a bandei din Oancea.
Procesul a început pe 23 iulie, judecătorii au cerut cazierele celor trei. Colecţie impresionată de infracţiuni pentru fiecare dintre membri. Paul, două infracţiuni de „furt calificat în formă continuată”, două de „furt”, una de „tâlhărie calificată” şi una de „efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos acces ilegal la un sistem informatic”. Niciodată în puşcărie, era minor la vremea săvârşirii faptelor, doar „măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice”. Ionuţ, la fel. Ce-i drept, mult mai puţine fărădelegi, doar "furt calificat în formă continuată" şi o tâlhărie. Fapte dovedite. Pentru care a stat, cândva, în arestul preventiv 24 de ore. În rest, tot „măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice”. Iuliana, la fel. Şi nici n-o paşte vreo primejdie, e încă minoră.
Sentinţa a venit la finele săptămânii trecute. În cazul lui Paul, după descontopiri şi contopiri, a ieşit o pedeapsă rezultantă de doi ani şi zece luni de închisoare cu executare. Acum e major. Ionuţ şi Iuliana, la relaxare într-un centru educativ. Toţi trei, în solidar, au de achitat cei 1.600 lei către „Mumosu” şi încă 2.700 lei cheltuieli de judecată. Atât. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau