Pelerinaj cu probleme

1pelerinaj2

Dimensiune font:

| 09-10-2022 23:03
Peste 90 de oameni aflați în pelerinaj la racla Sfintei Parascheva au avut nevoie de îngrijiri medicale * oamenii au acuzat frigul şi faptul că, spre deosebire de alţi ani, stau prea mult la coadă * până pe 15 octombrie se estimează că peste 300.000 de credincioşi vor veni la Iaşi pentru a participa la slujbele religioase şi la alte activităţi prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva * perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie

 

După doi ani de pandemie viaţa pare să revină din ce în ce mai mult la normal. Anul acesta Sărbătorile Iaşiului şi celelalte evenimente organizate pentru prăznuirea Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva se desfăşoară fără restricţii. Primii care s-au bucurat de acest lucru sunt pelerinii veniţi din toate colţurile ţării să se închine la Sf. Parascheva, însă deja au apărut problemele în prima zi de pelerinaj. Astfel, potrivit reprezentanţilor Grupării Mobile Jandarmi Bacău, de sâmbătă dimineaţă, de la debutul pelerinajului, 90 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale, patru dintre ei fiind transportaţi la spital cu dureri abdominale, stări lipotimice, hipertensiune arterială, hipoglicemie, crize comiţiale sau luxaţii. Coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, dr. Diana Cimpoeşu, a declarat că majoritatea celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale sunt persoane care au venit în pelerinaj din judeţul Ilfov.

De altfel, medicului Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecţioase, a atras atenţia că organismul trebuie pregătit pentru pelerinaj. Mai exact: perioada care precede călătoriei la Iași trebuie să fie una de odihnă și alimentație echilibrată, bogată în proteine, grăsimi, glucide și vitamine obtinute din fructe și legume. „Pentru cei care vin cu mâncare la pachet să se asigure că acesta contine alimente neperisabile și să nu uite să consume lichide (apă, ceai cald dacă temperatura o impune). Cei care iau tratament pentru boli cronice să nu uite medicația acasă și să respecte administrarea acestia așa cum i-a fost prescrisă de medicul curant Persoanele care prezintă simptome de boală respiratorie să folosească mască de protecție. Este un gest responsabil din partea acestora cat și pentru ceilalți din jur. De asemenea să anunțe personalul medical care, cu siguranță monitorizează desfășurarea fără incidente a pelerinajului, pentru a primi ajutor și recomandări”, a spus medicul ieşean.

Zece labirinturi

Pentru a ajunge la baldachinul din Curtea Mitropolitană pelerinii au trebuit să stea la un rând de 2-3 kilometri. La fel ca şi în anii trecuţi, pentru a preveni îmbulzeala şi pentru a împiedica oamenii să se aşeze înaintea rândului, forţele de ordine au montat culoar din garduri metalice. Cel mai mult s-a stat zece ore, însă în majoritatea cazurilor pelerinii au avut de aşteptat câte 5-6 ore. Peste noapte numărul pelerinilor a scăzut considerabil, astfel că timpul de aşteptare nu a fost mai mare de 2-3 ore.

Modul cum a fost conceput rândul i-a făcut pe mulţi pelerini să resimtă şi mai acut condiţiile meteo pe care sunt nevoiţi să le suporte. „Sunt zece labirinturi. Merge foarte greu”, a spus unul dintre pelerini. Afirmaţia care contrastează cu declaraţiile oficialilor Jandameriei, care susţine că situaţia nu diferă faţă de alţi ani şi că, în medie, 1.500 de persoane se închină la raclă în fiecare oră.

De altfel, pelerinii au fost sfătuţi să aibă în bagaj îmbrăcăminte mai groasă și o pelerină de ploaia sau o umbrelă. „Confortul termic, alimentația și hidratarea ajută organismul să facă fața oboselii”, mai spun medicii.

60.000 de pelerini au trecut pe la raclă

În ceea ce priveşte numărul de pelerini care au trecut pe la raclă, de sâmbătă dimineaţă, de la ora 6.00, de când a început pelerinajul şi până duminică seara, pe la baldachinul din Curtea Mitropolitană au trecut peste 60.000 de femei, copii, bătrâni şi bărbaţi, cu toţii veniţi din toată ţara în pelerinaj la Cuvioasă. Au adus cu ei haine, flori, iconiţe şi le-au trecut peste racla Cuvioasei Parascheva sperând că pe viitor vor fi ocoliţi de problemele financiare şi cele cu sănătatea. Unii s-au rugat nu doar pentru ei, dar şi pentru ucrainenii care suferă din cauza războiului declanşat de ruşi. Aşa că au cerut Divinităţii să readucă pacea în lume.

Pelerinajul Calea Sfinţilor a adunat mii de credincioşi

Duminică seara racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva şi cea a Sf. Paisie de la Neamţ au fost scoase în pelerinajul „Calea Sfinţilor”. La acest eveniment au participat mii de credincioşi dar şi preoţii de la toate protopopiatele Eparhiei Iaşilor. Cu toţii au avut în mâini lumânări aprinse atunci când au mers pe traseul cuprins între Mitropolie, strada Cuza Vodă, strada Armenească, Biserica Sf Sava, strada Costache Negri, Mănăstirea Trei Ierarhi şi revenirea în Curtea Mitropoliei.

Organizarea este una pe măsură

În ceea ce priveşte restricţiile de circulaţie, pe mai multe străzi din zona centrală a oraşului traficul auto a fost închis. Malul Bahluiului, din Podu de Piatră şi până la Podul Cantemir a devenit o imensă parcare. Acolo au fost oprite autocarele venite din toată ţara. Cele mai multe dintre ele, 150, erau din Voluntari.

Un număr mare de autocare urmează să vină şi din judeţul Neamţ. Primăria din Piatra Neamţ încă mai face listele cu persoanele care vor să ajungă în pelerinaj pe 13 octombrie.

Sunt şi alte grupuri organizate care vin în pelerinajul de la Iaşi cu autocarele din alte judeţe. Ele sunt însoţite de câte un preot.

Sute de mii de pelerini din ţară şi străinătate

Potrivit autorităţilor, peste 300.000 de pelerini sunt asteptaţi să participe la manifestările religioase care se vor desfăşura la Catedrala Mitropolitană din Iaşi în această săptămână cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Jandarmeria a precizat că perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi pe 13 şi 14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către racla 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va însemna un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore. „Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău va asigura condiții de siguranță pentru ca peste 300.000 de pelerini (conform estimărilor Mitropoliei Moldovei și Bucovinei) să se bucure de slujbele religioase și alte activități desfășurate în spațiul public prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Având în vedere interesul manifestat de credincioși pentru această mare sărbătoare creștine și experineța anilor trecuți, perioada de afluență maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie a c., când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va genera un șir de oameni de peste 3 km lungime și un timp de așteptare cuprins între 16 și 20 de ore. De asemenea, în data de 14 octombrie a.c., pe timpul celor două evenimente simultane, pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și „Sfânta Liturghie Arhiereasca”, oficiată pe scena din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, vor fi prezente în zona centrală a Municipiului Iași peste 90.000 de persoane”, se arată într-un comunicat al Grupării de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” din Bacău, unitatea care asigură ordinea și liniștea publică cu prilejul „Sărbătorilor Iașilor” din acest an.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, Jandarmeria face mai multe recomandări. „Manifestați răbdare și înțelegere față de măsurile luate de organizator cu privire la regulile de acces în zonele destinate pelerinilor și respectați indicațiile forțelor de ordine. Acordați o atenție deosebită copiilor și persoanelor vârstnice împreună cu care călătoriți pentru a nu se rătăci, precum și a bunurilor personale. Persoanele cu probleme grave de sănătate care doresc să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și care au nevoie constantă de îngrijire medicală, să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al echipajelor medicale de urgență și a Unităților de Primiri Urgențe Iași”, spune aceasta.

Aproximativ 100 de comercianţi

Şi comercianţii şi-au făcut simţită prezenţa în oraş, amplasându-şi standurile în locurile special amenajate. Este vorba de esplanada Halei Centrale, unde peste 40 producători comercializează căciuli de blană și haine de blană și piele şi de esplanada Costache Negri  (aleea cu castani), unde au primit autorizaţii tot în jur de 40 de „blănari”. În schimb, pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt (de la Casa Modei până la Școala „Gh Asachi”) este destinat „Târgului de Toamnă”. Sunt în jur de 50 de producători și comercianți de produse alimentare (produse viniviticole, fructe, panificație și patiserie, produse lactate, pește, produse apicole, preparate tradiționale din carne, conserve din fructe și legume) şi comercianți cu produse nealimentare (marochinărie, artizanat, handmade, căciuli și papuci de blană, port popular). În fine, la Hala Centrală, ieşenii, şi nu doar ei, sunt invitaţi să deguste diuverse soiuri de vinuri oferite de opt producători: Agroindustriala Bucium, Casa de Vinuri Cotnari, Cramele Cotnari, Crama Gramma, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație IAȘI, Crama Hermeziu, Crama Strunga, Crama Tohani, la care se adaugă 10 firme de alimentație publică.

Trafic de coşmar în tot oraşului!

Însă pentru ieşenii aflaţi la volan, benefiicile de imagine ale sărbătorilor au trecut în plan secund atât timp cât în mai toate zonele din oraş s-a circulat bară la bară. Prima zonă aglomerată a fost strada Palat, însă probleme s-au înregistrat şi pe rutele Păcurari - Podu Roş sau Podu Roş - Podul de Piatră.

Slujba Liturgică, pe o scenă special amenajată

Pe 14 octombrie va avea loc Sfânta Liturghie, slujba urmând să se desfăşoare pe o scenă amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei mitropolitane. Pe bulevard vor fi amplasate şi ecrane de mari dimensiuni. Astfel, cine nu va reuşi să ajungă la Mitropolie va putea să urmărească slujba de la distanţă.

Racla cu sfintele moaşte va rămâne în Curtea Mitropoliei până sâmbăta, 15 octombrie. Dacă numărul pelerinilor va fi mare, este posibil ca raclele să fie lăsate spre închinare şi în cursul zilei de duminică.

Bodea: „Fără bâlci şi mascarada care nu fac bine imaginii oraşului”

Senatorul USR Marius Bodea critică evenimentele de la Sărbătorile Iaşiului. Fostul liberal spune că bâlciul şi mascarada fac rău imaginii oraşului. El nu vrea ca oamenii să stea la coada umilinţei pentru a primi o porţie de mâncare după slujba de la Catedrala Mitropolitană. În schimb cere ca Iaşul să treacă la un nivel superior în privinţa manifestărilor organizate la Zilele Oraşului. „Pe de o parte spunem că Iaşiul este oraş regal dar vindem căciuli de oaie, şosete şi şoşoni lângă Palatul Culturii sau în preajma altor edificii cu care ne mândrim. Asemenea contraste nu dau deloc bine. Acea coadă a umilinţei la mâncare trebuie să dispară. Trebuie să ajungem la nivelul la care nimeni să nu îşi mai ia din timpul său pentru familie şi să se ducă pentru un blid de mâncare stând o oră la coadă. Este momentul religios al sărbătorilor şi îl înţeleg. Respect toată procesiunea, dar fără bâlci şi mascarada care nu fac bine imaginii oraşului”, a declarat senatorul USR Marius Bodea. El consideră că nu este normal să stai să te închini la racla cu sfintele moaşte, iar în apropiere să răsune manelele şi să sfârie grătarele.

Laura RADU, Lucian STATE

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marcel Ciolacu, de pe șantierul autostrăzii Moldova: Am transformat MOLDOVA în regiunea cu cele mai mari investiții publice în infrastructură
17/05/2024 16:15

Marcel Ciolacu, aflat vineri in vizită in judetul Iasi, anuntă că ,,Autostrada Moldovei este cea mai mare sansă pentru companiile judetului Iasi si angajatii locali la prosperitate economică, cu venituri i ...

 ACCES GRATUIT DE  ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR
17/05/2024 15:30

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi va functiona in data de 18 mai 2024 cu program normal, oferind publicului acces gratuit pentru a marca ZIUA INTERNATIONALĂ A MUZEELOR. Instituită de ICOM ...

Lansarea primelor volume din seria de autor Marian Tarangul
17/05/2024 15:18

Lansarea primelor volume din seria de autor Marian Tarangul   Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi anuntă, in calitatea sa de partener, lansarea a patru volume scrise de Marin Tarangul: ...

Profesioniști ai dreptului afacerilor conferențiază la Iași
17/05/2024 15:00

Cu sprijinul Curtii de Arbitraj Comercial de pe langă Camera de Comert si Industrie Iasi, la finalul acestei săptămani va avea loc la Iasi cea de-a doua editie a Conferintei „Dreptul Afacerilor in Dina ...

Romanian Creative Week deschide festivalul de muzică NeMO: o săptămână plină de concerte și party-uri la Iași
17/05/2024 14:56

Începe festivalul de muzică New Music Oasis - NeMO, sectiunea vibrantă a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care propune ...

Spectacol dedicat longevității active, la Teatrul Național, cu Horațiu Mălăele
17/05/2024 14:31

Emotie. Minte. Trup. Pe 7 iunie, la Teatrul National, va avea loc cel mai mare eveniment din Iasi dedicat longevitătii active, organizat de Asociatia Pleiada.  Evenimentul s-a născut din convingerea că ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
17/05/2024 13:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
17/05/2024 11:55

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 17.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
17/05/2024 11:50

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 17mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMIR ...

Palatul Culturii, închis în „Noaptea Muzeelor”
17/05/2024 10:38

* decizia are la bază nemultumirile angajatilor vis-a-vis de nivelul scăzut al salarizării din institutiile de cultură * peste 80% dintre instituţiile de cultură din ţară vor boicota ediţia din acest a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei