Performanță remarcabilă pentru un cadru didactic de la UMF
Dimensiune font:
* acesta a reuşit să impresioneze un juriu cu proiectul „Hidrogeluri bazate pe niozomi ca sistem inovator de eliberare a medicamentelor pentru vindecarea rănilor” * aşa cum este şi denumirea sa, cercetarea ştiinţifică se bazează pe crearea unui hidrogel pe bază de biopolimer, capabil să elibereze substanţe active cu efecte dovedite de accelerare a vindecării, în special util în tratarea rănilor profunde, de natură acută sau cronică
De profesie farmacist specialist, Andreea-Teodora Iacob este şi şef lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Aici predă disciplina de Chimie Farmaceutică şi Terapeutică a Facultăţii de Farmacie. Ea este una din cele cinci câştigătoare a unei burse L'Oreal - UNESCO "Pentru Femeile din Ştiinţe", în valoare de 50.000 de lei.
Câştigătoarele din acest an au fost anunţate în cadrul primei ediţii a conferinţei „For Women in Science: Get Inspired by Leaders in Science”, organizată pe 8 februarie de către L'Oreal România, subsidiară a L'Oreal Groupe, şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO, împreună cu Ambasada Franţei în România, Institutul Francez în România şi UEFISCDI.
Andreea-Teodora Iacob a reuşit să impresioneze cu proiectul „Hidrogeluri bazate pe niozomi ca sistem inovator de eliberare a medicamentelor pentru vindecarea rănilor”. Aşa cum este şi denumirea sa, cercetarea ştiinţifică se bazează pe crearea unui hidrogel pe bază de biopolimer, capabil să elibereze substanţe active cu efecte dovedite de accelerare a vindecării, în special util în tratarea rănilor profunde, de natură acută sau cronică.
Proiectul vizează includerea extractului de placentă umană şi curcumina în nanovehicule, urmată de dezvoltarea unui hidrogel pe bază de fibroină, natural, care să introducă niozomii în matricea de hidrogel. „Câştigarea acestei burse a reprezentat pentru mine o încununare a muncii depuse timp de 14 ani în cadrul laboratorului Disciplinei de Chimie Farmaceutică şi Terapeutică. Consider că cercetarea ştiinţifică este rodul unei munci de echipă cu valenţe interdisciplinare, având un mentor care să inspire, iar eu am fost norocoasă pentru că am avut parte de un mentor de excepţie, doamna prof. univ. dr. Lenuţa Profire şi de colege care să formeze un colectiv unit şi orientat spre auto-depăşire”, a spus Andreea-Teodora Iacob.
Participarea femeilor la ştiinţă şi contribuţiile pe care acestea le aduc în procesul de evoluţie al ştiinţei la nivel global este încurajată de 25 de ani de Fundaţia L'Oreal şi UNESCO, prin premierea anuală a excelenţei ştiinţifice a cinci cercetătoare, fiecare dintr-o regiune importantă a lumii.
În cele 14 ediţii consecutive de la lansarea lui la nivel local, programul a premiat şi a susţinut 42 de cercetătoare din România, cu burse în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, investiţi în proiectele lor.
Andreea-Teodora Iacob este a treia cercetătoare de la UMF Iaşi care a reuşit să impresioneze juriul alcătuit din cercetători de renume, obţinând o bursă L'Oreal - UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţe”. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau