Peste 1.000 de ieșeni au luat cu asalt Observatorul UAIC
Dimensiune font:
Peste 1.000 de ieșeni au luat cu asalt Observatorul UAIC, sâmbătă seara, în prima întâlnire organizată de specialiștii Universității cu publicul larg. Iubitori de astronomie, dar și simpli curioși au petrecut momente de neuitat pe terasa proaspăt renovatului Observator ieșean, beneficiind de explicațiile și consilierea specialiștilor Universității.
„Ne bucură interesul sporit față de Observatorul Astronomic. Am redat UAIC un centru de cercetare științifică și de practică studențească, am creat pentru orașul Iași un punct de atracție turistică! ”, a transmis rectorul UAIC, prof.univ.dr Tudorel Toader.
De acum, publicul larg va avea acces gratuit la Observatorul Astronomic, conform deciziei conducerii Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Luna aceasta, în zilele de joi și sâmbătă, în intervalul orar 19.00 – 21.00, în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, joia și sâmbăta, în intervalul orar 18.00 – 20.00, iubitorii de astronomie pot accede la punctul de observare din Aleea Mihail Sadoveanu, nr.5-7.
În afara programului, Observatorul poate fi vizitat de grupuri organizate de peste 20 de persoane, cu programare prealabilă la numărul de telefon 0232201060.
Doritorii vor avea de respectat, însă, unele norme stabilite de specialiștii UAIC.
Astfel, observațiile astronomice cu publicul se realizează după apusul Soarelui și nu se pot realiza, sub nicio formă, dacă vremea este nefavorabilă. Se recomandă doritorilor să nu vină la Observator atunci când cerul este acoperit de nori sau este ceață.
Cu ajutorul instrumentelor din dotare se pot vedea Luna, planete, stele, roiuri stelare și nebuloase. De asemenea, se pot observa corpuri mici ale sistemului solar, astroizi, comete și sateliți ai planetelor sau obiecte artificiale, însă aceste corpuri sunt obiectul cercetărilor științifice.
Pe cerul de seară, Luna se poate observa când aceasta este în faza de primul pătrar sau în faza de Lună plină. Deoarece Luna plină este foarte strălucitoare, detalii pe suprafața Lunii se observă cel mai bine înainte de această fază.
În această perioadă, octombrie-noiembrie 2023, după apusul Soarelui se pot observa planetele Jupiter și Saturn.
Se pot observa, totodată, stele simple, stele duble, nebuloase și roiuri stelare.
Observațiile se realizează prin intermediul unei camere CCD (Charge-Coupled Device). Imaginile preluate de cameră sunt proiectate de un videoproiector.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau