Peste 300 de persoane, testate pentru virusul hepatic la UMF Iași. 10 persoane au fost confirmate pozitiv
Dimensiune font:
Peste 300 de persoane au venit miercuri, până la orele 16,00, pe esplanada Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr.T.Popa" din Iaşi să se testeze pentru hepatita de tip B şi C, acţiunea făcând parte din cadrul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei.
Potrivit reprezentanţilor UMF Iaşi, din cele 307 persoane testate începând de la ora 8,00, 10 au fost confirmate pozitiv la hepatita de tip B şi C - trei cu hepatita B şi şapte cu hepatita C.
"La Iaşi, şi nu numai la Iaşi, prin programul Livero II Est şi Sud, avem posibilitatea să testăm populaţia şi mai ales partea defavorizată a populaţiei, pentru virusul B, C, D şi E. Dacă sunt pozitivi, avem posibilitatea să stadializăm boala şi să-i direcţionăm spre tratament. Totul este gratuit şi fără contribuţie de la Casa de Asigurări. Cumva uşurăm şi sarcina Casei de Asigurări. Este foarte importantă diagnosticarea precoce, să prevenim evoluţia bolii spre boli cumplite precum ciroza hepatică, cancer hepatic celular, boli care aduc o mortalitate deosebită. Mortalitatea este de trei ori mai mare decât media europeană. De aceea trebuie să facem tot ce se poate pentru prevenţia acestor boli. Este inacceptabil ca într-o perioadă în care hepatita C se poate vindeca, în care hepatita B poate fi controlată de tratament, ca în România să avem în continuare cel mai mare număr de pacienţi cu ciroză hepatică, cea mai mare mortalitate de ciroză hepatică din Europa", a declarat prof.univ.dr Anca Trifan, medic primar gastroenterolog, coordonatorul proiectului.
Potrivit acesteia, studiile efectuate până acum au arătat constant că Iaşiul, Moldova în special, are cea mai mare rată de infecţii virale din România. Mai mult, numărul de pacienţi internaţi în spitalele ieşene cu diagnosticul de ciroză hepatică este cel mai mare din România.
"De aceea trebuie să facem ceva. Facem un pas către populaţie. Ieşim din spital, ieşim din cabinete şi venim în mijlocul societăţii pe care vrem să o ajutăm", a subliniat Anca Trifan.
Proiectul este derulat în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T.Popa" din Iaşi. Valoarea proiectului este de 11 milioane de euro, grupul-ţintă este de 130.000 de persoane şi se desfăşoară pe parcursul a doi ani. Ulterior, proiectul va fi derulat prin reţeaua primară de medicină, la nivelul medicilor de familie.
"Proiectul Livero II este o continuare a proiectului Livero I, unde am fost parteneri cu Institutul Fundeni din Bucureşti. Acum noi suntem cei care conducem acest proiect îndrăzneţ, pentru că are o valoare foarte mare. Nu valoarea este foarte importantă, cât valoarea intrinsecă, pentru că va realiza depistarea purtătorilor de virus B, C şi D în toate judeţele din Moldova şi partea de sud a ţării. Este un proiect foarte important, va fi greu de dus la sfârşit, însă prin intermediul doamnei profesor Trifan vom realiza tot ceea ce ne-am propus", a declarat rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau