Peste 85% dintre șomerii Iașului provin din mediul rural
Dimensiune font:
* rata șomajului a coborât la 2,95% * cei mai afectaţi de lipsa unui loc de muncă sunt cei cu vârste de peste 55 de ani * şcolile profesionale ori cele de arte şi meserii sunt încă ineficiente * absolvenţii de facultate care nu lucrează, doar 3,31% din total
Judecând prin prisma statisticii furnizată presei de către AJOFM zilele trecute, situaţia economică şi socială a judeţului Iaşi se prezintă peste aşteptări. Rata şomajului a scăzut sub 3%, pentru prima dată după aproape un an. La finele lui 2023, a ajuns la nivelul de 2,95%.
Evidenţele instituţiei menţionate consemnau un număr de 8.136 șomeri (din care 3.581 femei), rata șomajului fiind de 2,95%, mai mică cu 0,02 puncte procentuale față de luna precedent, adică noiembrie. Dintre toţi aceştia, 1.034 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 7.102 erau beneficiari doar de servicii de ocupare gratuite.
În ceea ce privește mediul de rezidență, 6.945 șomeri provin din mediul rural și 1.191 sunt din mediul urban. Dezechilibrul se menţine, dacă avem în vedere faptul că raportul dintre populaţia rurală şi cea urbană e la paritate. Adică, rotunjit, jumătate-jumătate. Iar procentual, şomerii de la ţară reprezintă 85% din total. Îngrijorător, anormal, cauza principal fiind reţeaua de transport public, încă deficitară.
Cei mai afectaţi sunt, ca de obicei, cetăţenii vârstnici, trecuţi de 55 de ani. 2.360 şi-au cam pierdut speranţa şi aşteaptă pensionarea. Oarecum surprinzător, locul doi în acest clasament nu e ocupat de cei cu vârste cuprinse între 50 şi 55 de ani, doar 1.388, ci de cei aflaţi la apogeul randamentului lor lucrative, intervalul 40-49 de ani (2.185). Urmează, fapt destul de îngrijorător, cei în mare putere de muncă, 30-39 de ani (1.158).
Foarte uşor îşi găsesc de lucru tinerii între 25 şi 29 de ani, doar 315 dintre ei stând acasă în momentul de faţă. Ca de obicei, proaspeţii absolvenţi de liceu ori facultate încă ezită să se angajeze. Aşa se explică faptul că 730 dintre ei încă „fac tuşa”.
N-ai studii, nu-ţi găseşti de lucru
Ponderea cea mai mare în numărul total al şomerilor o au necalificaţii, cei care au absolvit cel mult opt clase. Mai bine de o treime, 34,61% au studii gimanaziale, 26,93% au terminat doar patru clase ori nici atât. Adunând, iese un procentaj de 61,54%. Aproape două treimi!
Şcolile profesionale ori cele de arte şi meserii încă nu-şi dovedesc eficienţa, practic, un sfert din şomerii judeţului (24,43%) le-au urmat cursurile.
Pe măsură ce studiezi, şansele de a găsi un loc de muncă cresc exponenţial. Aşa reiese din centralizatorul AJOFM. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 10,72% din total, iar absolvenţii de facultate, numai 3,31%.
Ar mai fi de subliniat faptul că, în cursul anului 2023, s-au încheiat 7.036 contracte individuale de muncă prin intermediul serviciilor de asistenţă personalizată oferite de către funcţionarii instituţiei pomenite. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau