Peste 900 de copii, sărbătoriți în Parcul Expoziției din Iași
Dimensiune font:
A fost sărbătoare, joi, în Parcul Expoziţiei. 270 de copii din Ucraina, ale căror familii s-au refugiat la Iaşi, plus alţi 631 de copii proveniţi din familiile defavorizare din municipiul reşedinţă au fost sărbătoriţi cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, în timpul unui eveniment cultural-caritabil organizat de municipalitate. Momentele artistice au fost susţinute de Corul de Copii „Luceafărul” şi de Grupul de dans modern de la Palatul Copiilor.
Evenimentul are drept scop combaterea marginalizării sociale şi a abandonului şcolar. Pe de altă parte, se doreşte o integrare cât mai bună a refugiaţilor din Ucraina. „De când a început războiul sunt tristă şi îmi este greu pentru că nu ştiu unde să mă duc şi ce să fac. Anul trecut, după ce Odessa a început să fie atacată de armata rusă, am părăsit locuinţa noastră şi ne-am refugiat în Republica Moldova, iar după aceea am venit în Iaşi. Eram cu fetiţa mea care şi acum încă mai este speriată şi traumatizată de război. Din fericire, cu ajutorul oamenilor şi copiilor de aici fiica mea reuşeşte să se integreze din ce în ce mai bine. La toamnă va intra în grupa pregătitoare dar deocamdată merge la o grădiniţă unde învaţă şi limba română. Asta o ajută să se adapteze din ce în ce mai bine în Iaşi”, spune Olena, o tânără refugiată din calea războiului din Ucraina.
De mai bine de un an de zile viaţa nu a fost deloc uşoară pentru mamă şi fiică. Au fugit din calea războiului şi a bombardamentelor acolo unde au văzut cu ochii, fără a a vea o ţintă precisă. Prima dată s-au oprit în Republica Moldova, sperând că războiul va înceta în câteva zile sau săptămâni. Când a văzut că şi alte oraşe şi localităţi din Ucraina sunt atacate şi bombardate de armata rusă, Olena şi-a luat fiica şi a trecut graniţa în România. Nu i-a fost uşor. Nu ştia nici limba şi nici nu înţelegea literele latine. A luat-o de la zero şi a încercat să se adapteze aşa cum a ştiut ea mai bine. Acum, de la Iaşi, privesc zâmbitoare spre aparatul de fotografiat dar şi cu speranţa că într-o zi se vor putea întoarce în ţara lor, acasă, deşi nu prea ştiu dacă mai post spune „acasă” prea curând. „În urmă cu un an nici nu ştiam să vorbim româneşte. Nu ne este uşor. Noi vorbim şi scriem într-o limbă slavă, aici se vorbeşte o limbă latină. Totul e diferit. Altă vorbire, altfel de litere. Acum ne descurcăm cât de cât. Fiica mea învaţă româna la grădiniţă, eu urmez nişte cursuri care sunt organizate la Universitate. E dificil pentru noi să o luăm de la zero dar nu ne dăm bătute. Ne bucurăm că oamenii de aici sunt calzi şi ne vin în ajutor”, a mai spus Olena.
Copiii care au venit în Parcul Expoziţiei au avut parte nu doar de spectacole dar au primit şi pachete cu dulciuri, jocuri, articole sportive şi de papetărie în valoare de 140 de lei fiecare. „E acelaşi grup pe care noi îl avem în grijă an de an nu doar de Ziua Copilului, ci şi la început de an şcolar, de Paşte, de Crăciun şi alte evenimente importante. Avem familii cu 7-8 copii. Vă garantez că mulţi dintre ei vor fi oameni. Dacă o să fie oameni ei, o să fim oameni noi toţi şi o să ne fie bine şi nouă şi ţării. Facem aceste lucruri din dragoste pentru copii, din inimă pentru copii, din preţuire pentru tânăra generaţie. Vrem să transmitem an de an acest lucru, pentru ca Iaşul să fie recunoscut ca fiind un oraş al tinereţii”, a spus primarul Mihai Chirica. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau